Cultura

El Musical, el teatre dels veïns del Cabanyal-Canyamelar

1 minut

Olga Álvarez

El TEM s'ha posicionat com el teatre més important de la zona i hui viu un bon moment, fins i tot quan es tracta d'ajudar a altres espais per a desplegar la seua programació. L'Escalante —que sempre ha apuntat al públic infantil— és un d'ells, que a més va decidir traslladar les seues obres al TEM després de l'informe poc favorable sobre les "deficiències estructurals" del recinte.

El teatre gaudeix de bona salut. Al mateix temps que presenta A palo seco, un espectacle impulsat per l'Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat i un xou de dansa contemporània d'arrel flamenca dirigit per Sara Cano, també mostra en escena peces de Pop Art com La chica de la agencia de viajes nos dijo que había una piscina en el apartamento, inspirada en la noció d'absurd de l'escriptor xilé Roberto Bolaño i la idea que les vacances són un moment exòtic en les vides rutinàries.

A més de les seues presentacions, l'espai organitza esta temporada tallers gratuïts. El circ, la dansa i, per descomptat, el teatre, conflueixen en el TEM per a acollir a espectadors de tota la ciutat i totes les edats. Una reivindicació d'este espai públic que inaugura una nova etapa de gestió directa de l'Ajuntament de València per a convertir al recinte en un referent cultural, en una etapa política favorable per a estes voluntats.

El teatre també ha reobert la cafeteria i ha atorgat espais a entitats veïnals, com Salvem El Cabanyal, per a dur a terme les seues activitats i reorganitzar el barri al voltant d'este centre neuràlgic que fomenta la identitat en esta part de València.

En sobrepassar la seua programació i endinsar-nos en la nova direcció del TEM, s'evidencia el treball que hi ha darrere. Olga Álvarez va ser triada per unanimitat com a coordinadora artística a finals d'octubre, càrrec que ocuparà pels pròxims dos anys amb possibilitat de pròrroga per un any més. Una experta triada públicament per a un espai eminentment públic.

La Llicenciada en Història de l'Art i Màster en Gestió Cultural ja va ser cap de sala enguany i va coordinar el TEM el 2015, de manera que coneix la sinergia del Cabanyal-Canyamelar i el teatre. "Ja comencem a treballar en el barri, amb incidència en la implicació dels veïns i les veïnes, sobretot també al voltant de l'entorn del teatre", va declarar en exclusiva a València Extra. "Viuen famílies amb pocs recursos, quasi tots són famílies gitanes (...) Em comentaven que anteriorment mai havien entrat a l'espai, no ho coneixien", va dir.

El TEM s'ha constituït en un espai cultural públic per excel·lència en el barri i actualment eixos esforços, segons Álvarez, continuen. "És un teatre municipal que està pensat per a acostar i facilitar la cultura a tots els veïns del barri i a tota València, evidentment" va aclarir. "La nostra missió és poder utilitzar el teatre com a eina per a integrar a eixa població", va concloure.