El museu etnològic valencià presenta la campanya "Espanta la por"

L’ETNO oferix temporalment un conjunt d’activitats dirigides a difondre l’imaginari valencià de la por

Guardar

IMG_20201022_113717
IMG_20201022_113717

La campanya "Espanta la Por" ha sigut presentada hui al museu etnològic valencià (l'ETNO) i que, com acostuma des de la seua creació en 2016, ha sigut impulsada per la Biblioteca i el Departament de Didàctica de l'ETNO. Un projecte, que va nàixer per a reivindicar l'existència de l'imaginari valencià sobre la por en un moment de l'any en què la festa de Halloween apareix com a element global i homogeneïtzador. El programa està compost per activitats de tot tipus, per a adults i famílies que tindran lloc entre el 20 d'octubre i el 15 de novembre.

Aquesta iniciativa, que compleix cinc anys, pretén donar a conéixer els monstres que van provocar la por entre els grups d'edat ara més avançada quan eren xiquets. Aquest projecte, per tant, busca revalorar la riquesa de l'imaginari de la por propi de la Comunitat Valenciana."Espanta la por" contribueix molt al fet que "la nostra identitat es pose en valor enfront d'altres opcions que venen de fora" ha assenyalat Francesc Tamarit, director del museu.

Un dels objectius principals, sobretot, radica en fomentar la lectura de la literatura popular valenciana en les que aquests personatges són protagonistes de contes i llegendes. Per tant, era qüestió molt important que "Espanta la por" tinguera un "projecte acumulatiu per a tirar endavant una col·lecció de contes al voltant dels nostres monstres. És un mitjà molt important per a complir els objectius del projecte", afirmava Francesc Cabañés, cap de difusió de Cultura, Didàctica i Comunicació.

La novetat d'aquesta campanya es troba en el fet que s'ofereix a les escoles una proposta didàctica per a Infantil i Primària, que recupera i actualitza la tradició de parlar de la por al voltant de la celebració del dia de Tots Sants. Una novetat, que ja ha sigut acceptada, segons Cabañés, per al voltant de 45 col·legis.

Miquel Puig, coordinador didàctic del projecte, ha assenyalat que el repte és "integrar la nostra tradició en el currículum sense rebutjar altra possibilitat. La proposta es basa en una interrelació entre el món celta i el valencià, on hi ha elements que es repeteixen. Conéixer-nos a nosaltres mateix per conéixer l'altra cultura". Així, en el programa escolar, un monstre valencià serà el protagonista de cada curs i servirà de fil conductor en tots els àmbits de coneixement. Per exemple, el gegant, la bruixa i el drac acompanyaran als xiquets i xiquetes d'infantil de 3, 4 i 5 anys, respectivament.

A més de conéixer els monstres valencians, el programa escolar acosta als més menuts una certa reflexió sobre la por, sentiment que, defensa Miquel Puig, no té per què ser negatiu, ja que els dota d'eines i personatges amb els quals allunyar el temor, en un any, 2020, en el que la por està present en el nostre dia a dia.

A la presentació han acudit, el director del museu, Francesc Tamarit, Xavier Rius, Diputat responsable de l'Àrea de Cultura, Miquel Puig, Coordinador Didàctic, Amparo Pons, cap de Biblioteca i Francesc Cabañés, cap de difusió Cultural,Didàctica i Comunicació.

Destacats