La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, acompanyada per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, el director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González Tornel, i l’impulsor de la donació del llegat artístic, Leoncio Fernández Vallejo, ha presentat l’ampliació de la col·lecció permanent del Museu de Belles Arts amb la incorporació de setze nous quadres de pintura flamenca pertanyent al llegat de Rudolf Gerstenmaier.
La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha destacat “l’enorme generositat de Rudolf Gerstenmaier i Leoncio Fernández per confiar un llegat excepcional al nostre museu. El Belles Arts de València enriqueix amb això encara més la col·lecció de pintura barroca en el seu àmbit més internacional i se situa com a espai de referència i de visita obligada de la ciutat. Sens dubte aquestes obres ocupen ja el lloc que es mereixen en el nostre espai expositiu”.
El director del Museu de Belles Arts ha assenyalat que “el llegat de Rudolf Gerstenmaier, com en el seu moment la monumental donació de Pere Maria Orts, espongen la col·lecció del Museu de Belles Arts de València i la reactiven en l’àmbit internacional”. González Tornel ha destacat que “el llegat Gerstenmaier s’imbrica perfectament en la magnífica col·lecció de pintura barroca del Museu i dialoga amb altres peces com el retrat de Francesc de Moncada d’Anton van Dyck”. Igualment, ha subratllat que “l’altíssima qualitat de les peces que componen el llegat, així com l’excel·lent estat de conservació, converteixen la col·lecció de pintura flamenca en una de les joies del Museu”.
Es tracta d’un conjunt d’obres de l’escola d’Anvers de final del segle XVI i principi del segle XVII que s’integren en la primera planta de l’edifici de la fase IV. Amb aquests quadres s’enriqueix la col·lecció d’art flamenc que ja posseïa el Museu, que, juntament amb la pintura barroca espanyola i italiana, proporciona al visitant una visió completa de l’art europeu del segle XVII.
Entre les noves peces que s’hi poden contemplar destaquen: ‘Mare de Déu amb Xiquet’, del taller de Rubens; ‘Adoració dels àngels i els pastors’, de Marten de Vos; ‘Paisatge de muntanya amb mules’, de Joost de Momper el Jove i Pieter Brueguel el Jove, i ‘Naturalesa morta’, de Jan Van Kessel el Vell. Aquest ric llegat es relaciona de manera fluida amb l’art del segle XVII que ja posseïa el Museu, molt complet en pintura italiana, amb peces de Massimo Stanzione, Josep de Ribera o Lucca Giordano, així com en obres de l’escola espanyola, amb teles de Murillo, Velázquez o Alonso Cano.
Hans Rudolf Gerstenmaier va llegar per mitjà de testament la col·lecció de pintura flamenca que consta de 19 pintures a l’oli i 23 obres gràfiques sobre diferents suports (gravats, aiguaforts, tintes sobre paper verjurat). L’obra gràfica, per les seues delicades condicions de conservació, romandrà als magatzems del Museu.