El Museu de Belles Arts de València ha confeccionat uns materials didàctics per a acostar la figura i l'obra del pintor Ignasi Pinazo Camarlench, l'exposició de la qual, 'Pinazo. La història i el retrat. De la gran tradició al modernisme', s'exhibeix aquests dies en les sales del museu.
El departament de didàctica del museu ha triat el quadre més representatiu de l'exposició, 'Últims moments del rei en Jaume', per a reflexionar sobre el context on s'ambienten les obres d'art i proposar un joc amb diferents ambientacions.
En un primer lloc, se'ls explica el contingut històric del quadre, en aquest cas es tracta del rei Jaume el Conquistador fent entrega, en el seu llit de mort, de la seua espasa al seu fill Pere, per a passar posteriorment a l'activitat didàctica. 'Últims moments del rei en Jaume', de 1881, és un gran quadre d'història procedent del Museu del Prado, que, per les seues dimensions és difícil de desplaçar. Es tracta, doncs, d'una ocasió única per a veure aquesta obra a València i per a poder reconsiderar el valor que podria tindre per a la societat del moment pintures d'aquest tipus.
Els visitants realitzaran la seua pròpia versió de l'obra de Pinazo a través d'uns materials que s'han dissenyat i tindran l'oportunitat de modificar els elements del quadre i incloure personatges diferents, per a jugar així amb el seu significat i amb el canvi de context. Sobre una reproducció del quadre, al qual se li han eliminat els personatges originals, es compondrà una altra escena diferent i actualitzada utilitzant un dels jocs d'adhesius amb els diferents personatges.
Es proposa crear tres ambientacions populars usant adhesius amb personatges de la Guerra de les Galàxies, els Picapedra i els Beatles. Les dues primeres llancen una hipòtesi de com podrien vestir i viure en un període pretèrit i en un futur, mentre que en la referència als Beatles hi ha una proposta fantàstica d'una societat diferent. D'aquesta manera, es juga amb els dos conceptes que el museu vol subratllar: el concepte de representació històrica i el d'imatge exemplar.
Amb aquesta activitat es pretén obrir altres mirades amb què acostar-se al món de la pintura, des d'un punt de vista flexible i de fàcil comprensió a públics i escolars molt diversos, aprofundint en un sentit o un altre en funció dels interessos i inquietuds i sense oblidar que som homo ludens, per la qual cosa aquest "aprendre fent" ha de ser també un "aprendre gaudint".
Les activitats didàctiques entorn al pintor Pinazo es realitzen amb els grups d'escolars que acudeixen als tallers didàctics i pedagògics que actualment es realitzen de dimarts a divendres. d'una banda estan les visites dirigides als escolars dins dels programes 'El museu a la butxaca' per a públic infantil de 4 a 7 anys, i d'una altra, 'El paisatge: un gènere de la mirada', orientat als majors de 8 anys.
A més, durant les dates nadalenques es realitzaran visites a l'exposició de Pinazo per a adults i visita amb activitat didàctica per a grups familiars els dies 23 de desembre i 3, 4 i 5 de gener.