Cultura

El 'Mundo Obrero' d'Alberto San Juan arriba aquest divendres al Teatre Principal de València

L'espectacle, protagonitzat per Luis Bermejo i Pilar Gómez, s'estrenarà avui i romandrà fins al diumenge 9 de desembre en el Teatre Principal

1 minut

El 'Mundo Obrero' d'Alberto San Juan arriba aquest divendres al Teatre Principal de València

L'actor i director Alberto San Juan ha presentat avui la seua última obra de teatre 'Mundo Obrero', que es representarà els dies 7, 8 i 9 de desembre en el Teatre Principal de València.

En companyia de la diputada d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, el director artístic del Teatre Escalante, Josep Policarpo, i l'actor protagonista de la representació, Luis Bermejo, San Juan ha exposat la trama que envolta a una obra que ha definit "d'índole social".

Aquest compte el relat d'amor i lluita social d'una parella en diferents episodis de la història d'Espanya i ha estat produïda pel Teatro Español i el Teatro de Barrio, entitats amb les quals col·labora el Principal des de la seua adhesió en 2015 a la Xarxa Espanyola de Teatres. "Amb aquestes actuacions tanquem el programa de col·laboració d'aquest any, que ha tingut l'objectiu de presentar obres que obrin consciències com a 'Mundo Obrero', 'El Rey' o 'La Sección', les quals vam acollir anteriorment", apunta Pérez Garijo.

I és que, durant els 85 minuts que dura la representació, es pretén fer reflexionar al públic sobre una lluita quotidiana que es repeteix al llarg de la història i sobre el futur al qual tots ens enfrontem. San Juan ha valorat, en aquest sentit, l'oportunitat que el teatre ofereix per reflexionar i obrir un "debat social" sobre "el moment que vivim".

Lola Botello, Pilar Gómez i Luis Bermejo, actors amb una àmplia experiència en cinema, televisió i teatre, acompanyen al mateix San Juan en aquesta obra durant els tres dies que romandrà en el Teatre Principal de València. La primera de les sessions serà avui a les 20:00 h, i continuaran demà (20:00 h) i el diumenge (18:00 h).

Del moviment obrer a la mobilització social

La narració de l'obra dóna inici en l'Avinguda del Paral·lel de Barcelona durant els anys 20 i avança fins als nostres dies. En ella els seus protagonistes, interpretats per Bermejo i Gómez, viuran en primera persona la lluita de la classe treballadora, del camp i la ciutat, l'extermini de la guerra, la fi de la dictadura i la permanent i perseguida mobilització social en la Transició o la fi del moviment obrer. No obstant això, San Juan subratlla que no es tracta d'un repàs a la "història oficial, fruit d'acords institucionals entre uns quants homes importants", sinó de la història d'una parella que "malgrat tot lluita per poder estimar-se lliurement".

Encara que la representació comptarà amb la presència de personatges històrics com Primo de Rivera (pare i fill) i Manuel Fraga, l'actor explica que ha preferit fixar-se menys en personatges reals i detenir-se en les "persones corrents": "si el món avança és per la gent comuna que va barallar en els moviments socials", afirma.

Per aquest motiu l'obra no tindrà pràcticament escenografia, ja que s'ha volgut posar l'accent en els intèrprets i el text. "M'agrada l'espai buit, provoca que l'espectador haja d'usar la imaginació", comenta San Juan. Amb aquest recurs, la qual cosa també pretén el director és que hi haja comunicació directa amb el públic, "gairebé interpel·lant-li. Hi ha voluntat de claredat. Es busca la comunicació clara sense que perda profunditat".

Bermejo ha afegit, així mateix, que com a actor la història li ha presentat el repte d'interpretar als seus avantpassats. "Tant el meu personatge com el de Pilar es diuen com nosaltres en la vida real, són dels nostres respectius pobles i porten la mateixa vida que portaven els meus avis, dels quals parle en l'obra; és com si fòrem ells", explica.

Una creació musical

El relat col·loca a la música al mateix nivell que la resta d'elements participants, i és que el músic Santiago Auserón ha elaborat la composició de set cançons que seran interpretades en directe pels actors al llarg de l'obra.

"És un compositor que coneix el patrimoni musical, alguna cosa important per a una obra com aquesta, que transcorre en diferents èpoques. I, a més, és un extraordinari narrador", reconeix San Juan. Així, les creacions de Auserón es mouen dins de "la cobla al pop i del pop a alguna cosa semblant al reggaeton", indica el director.