La XXXIV edició del Festival Sagunt a Escena arranca el proper 19 de juliol amb la participació de figures de prestigi i reconeixement internacional, com ara Sílvia Pérez Cruz, Israel Galván, Aitana Sánchez Gijón, Carmen Portaceli, Mario Gas, Joan Amèric o Ximo Tébar, entre d’altres, i amb la clara intenció de donar un impuls a les produccions valencianes. Per davant, més de 50 dies plens de propostes englobades en un total de 32 espectacles de teatre, dansa, música i circ sota el fil argumental de ‘Héroes y antihéroes’.
En la jornada de hui ha estat presentada davant tot el teixit social i empresarial del municipi del Sagunt aquesta cita ineludible de la cultura valenciana i un dels més importants festivals grecoromans existents. En l’acte, celebrat al Museu de la Via del Pòrtic, han intervingut la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; Quico Fernández, alcalde de Sagunt; José Manuel Tarazona, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt; Abel Guarinos, director general de l’Institut Valencià de Cultura; i Juan-Vi Martínez Luciano, director artístic del Festival.
Maria Josep Amigó, ha reivindicat el suport de la Diputació de València a aquest Festival. «Una col·laboració a tres bandes entre Ajuntament, Diputació i Generalitat, que serveix per donar un nou impuls a un Festival amb una trajectòria més que consolidada», ha assenyalat. En aquest sentit, la vicepresidenta ha explicat que aquest recolzament «respon a una voluntat clara d'unir esforços per arribar allà on no podíem aplegar per separat. La voluntat de col·laborar en lloc de competir. Malgrat tot, n'hi ha un punt negre: per desgràcia, un any més hem de lamentar la nul·la aportació que realitza el Ministeri a un esdeveniment d'aquesta magnitud».
La vicepresidenta ha aprofitat la presentació de la present edició del Festival per posar de relleu «l'aposta per les produccions valencianes i per les representacions en valencià, alhora que es programen, també, espectacles internacionals; una combinació d'allò més proper i d'allò que ve de fora, amb el denominador comú de la qualitat». I d'altra banda, ha posat en valor «el compromís adquirit amb la paritat, no només amb la presència cada vegada de més actrius, productores o directores, sinó també amb més dones participant dels aspectes tècnics i organitzatius. La paritat, la igualtat, no és només un discurs, és el dia a dia, és una perspectiva que no s'ha de perdre i que ens ha de fer avançar, sempre», ha ressaltat Maria Josep Amigó.
Per la seua part, l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha apuntat que gràcies a la col·laboració establerta entre les diferents administracions «per segon any consecutiu hem aconseguit millorar la qualitat d'aquesta edició de Sagunt a Escena». En la mateixa línia s’ha manifestat el director artístic del festival, Juan-Vi Martínez Luciano, per a qui «la qualitat dels espectacles d'aquesta edició és indiscutible, amb representacions que han estat nominades, per exemple, als premis Max i amb grans noms de l'escena, que apareixen als mitjans de comunicació i que tots volem veure».
Finalment, el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha incidit en que «Sagunt a Escena és un festival per a persones de totes les edats, perquè la programació és molt diversa i està pensada per a tots els públics. A més, es nota que la ciutadania està del costat d'aquest projecte que reneix». GUarinos també ha destacat la singularitat del Teatre Romà de Sagunt, el qual «li confereix una identitat pròpia a aquest Festival», ha conclòs.
Propostes locals i internacionals
El centre neuràlgic de la programació serà el Teatre Romà de Sagunt i en aquesta edició s’amplia l’oferta i s’enriqueix l’Off Romà, la secció del festival que inclou teatre de carrer, teatre gestual, música i circ en diferents punts de Sagunt.Un dels puntals del festival és l’impuls de les produccions valencianes des del mateix inici amb la coproducció del Teatre del Poble Valencià amb la companyia La dependent titulada ‘De Sukei a Naima’, de la dramaturga alcoiana Gemma Miralles, que està dirigida per Cristina Lügstenmann. Aquesta obra de teatre aprofundeix en la pèrdua de la identitat i la cultura dels moriscos i s’aborden diverses temàtiques relacionades amb les migracions, els desplaçats, la integració i el perdó.
Destaca no només la programació valenciana, sinó també en valencià. Així, un espai en concret, el Centre Mario Monreal, tindrà una programació durant el mes d’agost tota íntegrament en valencià amb obres característiques com ara ‘Hamlet canalla’ o ‘El verí del teatre’. La programació, a més, comptarà amb dos espectacles internacionals, la dansa xinesa de Tao Dance Theatre i l’estrena de l’òpera ‘La Brecha’, una aposta per la internacionalització que és pretén consolidar en futures edicions del festival. Respecte a l’òpera ‘La Brecha’, dirigida per Paco Azorín, ha comptat amb patrocinis públics i privats de la rellevància del Parlament Europeu o la Fundació Hulencourt.
S’han programat també espectacles fronterers entre el teatre, la dansa i altres disciplines com ‘Amazonas’ de la companyia Andanzas, que es presenta amb caràcter d’estrena absoluta, el 26 de juliol, dirigida per Juana Casado, o ‘Dead Hamlet’, de Sennsa Teatro Laboratorio, que es veurà el 12 d’agost una versió lliure del Hamlet de Shakespeare dirigida per J.M. Mudarra.
Pel que fa a la dansa, cal fer esment també a l’aparador de tendències en què s’ha convertit Sagunt a Escena amb estrenes com ‘Man Ray’, una coproducció de Taiat Dansa amb l’Institut Valencià de Cultura i el Festival GREC, el darrer espectacle d’Israel Galván ‘La Fiesta’ i el flamenc de la companyia Marea Danza amb l’espectacle ‘Relieves del mito a la danza’.