Fa un parell de setmanes el Teatre Escalante va voler assegurar el treball dels professionals del teatre i la continuïtat de la seua producció en portar tota la seua programació al MuVIM i al TEM.
Això a partir d'un informe tècnic de la Diputació que a inicis d'octubre va anunciar les "deficiències estructurals" en el pati de butaques i en les graderies, les que posaven en perill al públic i als treballadors de l'espai, fet que va desencadenar la cerca urgent d'un espai alternatiu per a complir amb la programació i els acords amb companyies i establiments escolars.
El teatre d'estil modernista i construït a inicis del segle XX va començar a deteriorar-se per manques en el manteniment i la conservació durant els últims anys. Enfrontar esta realitat, i la necessitat de considerar el projecte de restauració i el consegüent trasllat de la programació, ha sigut el primer de molts desafiaments per a Josep Policarpo, el nou director de l'espai
De l'Escalante al MuVIM i al TEM
Policarpo va començar a l'agost i hui es fa càrrec del trasllat de la programació a teatres públics. "Decidim parlar amb el MuVIM i El Musical i a partir d'ací ens van manifestar la seua disposició per a col·laborar en una situació de destret", va afirmar en converses amb València Extra. "Tot això després de molt esforç, col·laboració i moltíssima bona voluntat", va dir en anunciar este conveni, que s'estendrà fins a març del 2017.
El camí després de la mala notícia no va ser fàcil. "El repte més gran per a mi va ser superar esta situació sobrevinguda per una causa imprevisible, de força major. Quan em van tremolar les cames va ser en eixe moment, el dia en què l'arquitecte llança eixe projecte [de reconstrucció]", va relatar el director. No obstant això, reconeix que les expectatives "són les mateixes que en el moment en què vaig entrar".
Superats els problemes i assegurada pràcticament la totalitat de la programació, les reserves escolars, les produccions pròpies i els cicles pensats per a esta temporada, confessa que l'administració i la direcció de l'Escalante respiren "certa tranquil·litat", doncs ja hi ha una alternativa confirmada.
El repte de les institucions públiques
El director va voler fer-se càrrec d'estos problemes i aprofitar per a "contribuir una mica a aportar alguna cosa a este panorama escènic una mica lúgubre amb el qual ens trobem". Va reconéixer que és una oportunitat personal que arriba en bon moment: "Estic content d'accedir i posar en peus un projecte que tinga un segell personal meu".
A més, Policarpo sap bé que el moment que viu València és essencial per a entendre la sinergia i col·laboració entre les entitats públiques. "Ara que s'ha obert un nou cicle polític, eixa voluntat de col·laboració amb els professionals, de convocatòries públiques per als càrrecs, mereixia certa resposta i cert compromís", va comentar i va expressar que els paràmetres i principis de la cultura en l'àmbit públic no tenen cap relació amb els d'una empresa privada.
“La idea és aprofundir una mica en el concepte del teatre públic. Cal dignificar tot el públic", va concloure. Així, la nova temporada escènica i les novetats de novembre, com Les aventures de T. Sawyer (TEM de Cabanyal-Canyamelar), amb estrena absoluta el 8 de novembre, i Biblioteca de cuerdas y nudos (MuVIM), que ja es presenta, seran interpretades en estes instal·lacions.