El 3 de juliol de 2006, València patia l'accident de metro més greu d'Espanya. Un tràgic dia que es va cobrar 43 morts i 47 ferits, però que també donava principi a la lluita incansable dels familiars de les víctimes per a descobrir al vertader culpable, i que no quedara impune. L'emissió del programa 'Salvados' de Jordi Évole va ser el punt d'inflexió perquè la societat valenciana es bolcara per a donar suport a les víctimes i destapar la veritat.
Tota aquesta voràgine es plasma en 'El dia 3', un còmic dels creadors valencians Cristina Durán i Miguel Ángel Giner que, basant-se en el llibre 'Lluitant contra l'oblit' de la periodista Laura Ballester, reflecteix la lluita de les famílies en la cerca de la veritat, i homenatja la labor dels herois que van treballar en aquell fatídic dia. Una història commovedora en el qual les il·lustracions no deixen a ningú indiferent.
Aquest treball, que venia avalat pel Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016, ha collit èxits. Ara, Cristina Durán Costell, Miguel Ángel Giner Bou i Laura Ballester Beneyto han sigut guardonats amb el Premi Nacional del Còmic 2019. El jurat l'ha seleccionada per "saber realitzar des del respecte la crònica d'un drama social amb una narrativa en la qual s'equilibren l'emoció, l'excel·lència gràfica i l'ús de potents metàfores visuals".
'El dia 3', a través d'una família fictícia, narra les experiències reals que van viure les persones afectades per l'accident, i posa de manifest episodis que formen part ja de la història de la ciutat, com la negació de responsabilitats per part de l'anterior govern valencià o les manifestacions que es convocaven en la plaça de la Verge per a exigir que la veritat isquera a la llum.
Per a poder dur a terme 'El dia 3', els autors no només han hagut de fer un treball exhaustiu, recorrent fins i tot a treballs anteriors com el documental 'La estrategia del silencio', sinó que han hagut d'aprendre de trens i proves judicials, així com comptar amb l'assessorament de l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol per a crear una història real i fidel a què va ocórrer.
Jurat del Premi Nacional del Còmic
El jurat ha estat presidit per Begoña Cerro Prada, subdirectora general de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles, i han actuat com a vocals: a proposta de l'Associació d'Autors de Còmic d'Espanya (AACE), Ulises Ponce López; per la Federació d'Associacions d'Il·lustradors Professionals (FADIP), Asier Iturralde González de Alaiza; per la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL), Gonzalo González Verdoy; i per l'Associació dels Crítics i Divulgadors de Còmic d'Espanya, Elena Masarah Revuelta.A més, per la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, Jordi Teixidor de Otto; per la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Berta Tapia Zamora; per l'Institut d'Investigacions Feministes de la Universitat Complutense de Madrid, Graciela Padilla Castillo; i l'autora guardonada en la convocatòria de 2018, Ana Peñas Chumillas.