Les dones artistes copen l’oferta expositiva estival de l’IVAM

Carmen Calvo, Ana Boghiguian, Zanele Muholi i Mar Arza protagonitzen les mostres del museu

Guardar

Exposició a l'IVAM
Exposició a l'IVAM

L’artista Anna Boghiguian, la castellonenca Mar Arza, la fotògrafa i activista sud-africana Zanele Muholi i la guanyadora del Premi Julio González 2022, Carmen Calvo, són les quatre dones que protagonitzen l’oferta expositiva d’aquest estiu a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM).

El públic que s’acoste fins al Centre Julio González podrà visitar una exposició que homenatja Carmen Calvo (València, 1950). Amb l’objectiu de mostrar l’univers de l’artista, l’IVAM ha traslladat a la galeria 1 el taller de Carmen Calvo, alhora que proposa un recorregut per tota la trajectòria de la creadora a través de setanta obres: des de les seues primeres incursions en el terreny de la instal·lació, dibuixos, llibres, postals, fotografies, els seus treballs escultòrics, fins a una instal·lació inèdita. Calvo és la tercera dona guardonada amb el Premi Julio González, després d’Annette Messager i Mona Hatoum, i, al seu torn, la tercera valenciana que el rep.

L’IVAM també acull en la seua programació estival la primera exposició al nostre país de l’artista Anna Boghiguian (El Caire, 1946). ‘A vegades, inesperadament, el present es troba amb el passat’ és el títol de la monogràfica, realitzada en col·laboració amb el Museum für Gegenwartskunst de Siegen (Alemanya), que reuneix dibuixos, pintures, ‘collages’, escrits i instal·lacions en què aborda temes com el trànsit de mercaderies pel canal de Suez, el Tractat de Versalles, la sobreexplotació dels recursos naturals o l’emergència climàtica.

En la línia de denúncia de l’homofòbia i el racisme se situa el treball de Zanele Muholi (Umlazi, Durban, 1972), que s’identifica com a persona no binària i es defineix com a activista visual. L’exposició, que ja es va poder veure a la Tate Modern de Londres i al Gropius Bau de Berlín, presenta a l’IVAM una selecció de les seues principals sèries, en les quals documenta les vides dels col·lectius LGTBIQ+ dins i fora de Sud-àfrica.

Una altra de les dones protagonistes és Mar Arza (Castelló de la Plana, 1976), que, en la galeria 3 de l’IVAM, explora els significats de la maternitat, la fecunditat i el cos femení. La mostra inclou un total de 26 escultures, dotze d’aquestes de l’artista mateixa, en diàleg amb obres de Julio González dels fons del museu i amb peces arqueològiques.

A aquestes exposicions en clau femenina se suma l’exposició de Julio González, una de les senyes d’identitat de l’IVAM, que ofereix una nova visió sobre l’obra de l’escultor junt amb altres autors coetanis com Pablo Picasso, Joan Miró, Alexander Calder o Jacques Lipchitz. Els visitants que s’acosten fins a l’IVAM també podran descobrir el diàleg que ha creat l’artista urbà valencià LUCE amb el pintor Ignacio Pinazo (València, 1849-Godella, 1916) per mitjà d’un taller-exposició.

Arxivat a:

Destacats