El director de cinema Alonso Ruizpalacios ha participat en una trobada amb el públic després de rebre el premi ‘Lluna de València’ del festival Cinema Jove

El cineasta mexicà ha repassat la seua trajectòria i recordat la seua experiència a València i Xàtiva durant el rodatge de la segona temporada de la serie 'Andor'

Guardar

El director Alberto Ruizpalacios durant la trobada en el Festival Cinema Jove
El director Alberto Ruizpalacios durant la trobada en el Festival Cinema Jove

El Festival Internacional de Cinema de València–Cinema Jove ha celebrat una trobada con el director i guionista mexicà Alonso Ruizpalacios, en el qual el cineasta guardonat aquest jueves con ho premie 'Lluna de València' ha repassat la seua trajectòria i recordat la seua experiència a València i Xàtiva durant el rodatge de la segona temporada de la serie 'Andor' per a Disney +.

A ,síel festival de cinema organitzat por la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Deporte, a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), ha volgut homenatjar el director considerat un dels més arriscats, tant en el formal com en el temàtic, del cinema llatinoamericà actual.

Durant la trobada, Ruizpalacios ha assegurat que rodar a les ciutats valencianes, on es va reconstruir un mercat intergalàctic per a alguns dels episodis de la preqüela de la pel·lícula Rogue One: una història de Star Wars, "va ser, literalment, un raig de sol, després de viure a Londres el final de l'hivern, con un clima molt miserable".

Així mateix, ha incidit en el seu interés por l'audiovisual com a eina de reflex social. «No m'interessa fer cinema escapista, anar-me a rodar a Europa o als Estats Units i deixar de retratar el que veig en mi país. Mi intenció es trencar els estereotips i donar una major complexitat al retrat de Mèxic», ha declarat durant la cita cultural.

Un exemple d'eixa inquietud el va plasmar en la seua òpera prima com a director, 'Güeros' (2014), mereixedora de cinc premis Ariel i reconeguda tant en la Berlinale com a millor òpera prima, com a Sant Sebastià, com a millor pel·lícula en la secció Horitzons Llatins: «'Güeros' va ser un intent d'ampliar ho retrate de mi país. El recorregut dels xics protagonistes por la ciutat, des dels baixos fons fins a les classes altes, trenca eixes fronteres».

El festival de cinema, que se celebra entre el 20 i el 29 de juny, ha programat la projecció dels tres primers llargmetratges de Ruizpalacios, 'Güeros', 'Museu' i 'Una pel·lícula de policies'.

'La cocina', la seua pel·lícula més estimada i més difícil

Ruizpalacios es va iniciar en la direcció teatral con l'obra que ha servit de base a la seua última pel·lícula, 'La cuina', d'Arnold Wesker. La seua adaptació, protagonitzada por Rooney Mara i Raúl Briones Carmona, va ser seleccionada en competició en l'última Berlinale. Arribarà als cinemes espanyols a l'octubre, de la mane de la distribuïdora Avalon.

"Originalment, anava a ser mi primera pel·lícula. Con el pas dels anys vaig pensar que anava a ser més fàcil de muntar, però ha sigut la més complexa, tant por el procés de càsting, com a por convéncer als productores de finançar-la, por acabar-la i distribuir-la. Però això m'ha fet querela més. Estic molt orgullós i ansiós que es veja", ha explicat el director.

En televisió, ha dirigit diversos episodis de les series 'Outer Range', per a Prime, liderada por Josh Brolin com el propietari d'un ranxo de Wyoming, i 'Narcos: Mèxic' per a Netflix, sobre el sorgiment del cartell de Guadalajara.

Durant ho trobe obert al públic, Ruizpalacios ha distingit entre la dinàmica de treball en tots dos formats: "Quan arribes al rodatge d'una seriós, et trobes treballant con un equip alié. contraste, jo sempre busque que el set siga relaxat i divertit, perquè li la manera de generar un espai on assumir riscos. Com més familiar, més t'aventures. Un ambiente hostil genera paràlisi i por, que es contrari a la creativitat".

L'última experiència en ho formate de series del mexicà ha sigut en el rodatge de diversos episodis de la segona temporada de 'Andor' per a Disney+, sobre les aventures del personatge de l'esqueix de 'Star Wars' 'Rogue One'. "Vaig créixer veient 'Star Wars' i hi ha una part infantil en mi interior que estava emocionada. A més, volia rodar alguna cosa perquè pogueren veure els meus fills", ha revelat el cineasta d'aquesta segona temporada l'estrena de la qual està anunciat per a 2025.

El director ha citat entre les seues principals influències al cineasta Federico Fellini -que la seua 'Dolce vita' (1960) procura veure cada vegada que filma-, als escriptors Roberto Bolaño i Roald Dahl, i al cantant premiat con el Nobel de Literatura, Bob Dylan.

Del xilé ha subratllat el seu bibliofilia i "la seua capacitat per a capturar l'estat d'una joventut inquieta". Aquesta inquietud geogràfica, de fet, permeó la seua pel·lícula 'Güeros', en la necessitat de viatjar dels seus protagonistes.

A Dahl ho ha definit com un dels meus primers amors, la seua introducció a la literatura. "Quan vaig llegir 'Les bruixes' als set anys, em vaig quedar impressionat, perquè no tem espantar als xiquets. S'unisca literatura que s'un pur malbaratament d'imaginació".

Por última, ha citat al Bob Dylan, con el que ha anat "travessant etapes vitals, perquè ha compost una cançó per a cada moment de l'existència".

Destacats