La Diputació de València treballa en la restauració de més de 200 peces rescatades de museus afectats per la DANA

Guardar

Restauració peces Diputació València
Restauració peces Diputació València

La Diputació de València està duent a terme la restauració de més de 200 peces rescatades de museus afectats per la dana. En la seua majoria, les col·leccions danyades que han recuperat els tècnics de la Diputació provenen dels tres museus més afectats: el Museu de la Rajoleria de Paiporta, el Museu del Palmito d'Aldaia i el Museu de la Festa d'Algemesí.

"L'àrea de Cultura de la Diputació ha seguit des del primer moment l'evolució de l'impacte de la dana en el patrimoni dels museus etnològics de la província que formen part de l'Etnoxarxa", ha apuntat el diputat de Cultura, Paco Teruel. En este sentit, ha explicat que "s'han realitzat nombroses accions relacionades amb el rescat 'in situ' i l'avaluació dels objectes afectats, a més de facilitar una guia amb mesures de xoc per a la conservació d'objectes en els moments inicials i el seu posterior tractament". "Ara mateix els treballs de restauració avancen de forma molt positiva", ha detallat.

Actualment, més d'un centenar de peces provinents del Museu de la Rajoleria de Paiporta i el Museu de la Festa d'Algemesí estan sent tractades per tècnics de l'ETNO en les instal·lacions que el museu de la Diputació té a Bétera. La primera mesura ha sigut estabilitzar els materials, en la seua majoria mullats, impregnats de fang o infectats per fongs. Així mateix, del Museu de la Rajoleria de Paiporta s'han emportat a les instal·lacions de l'ETNO un total de 82 peces de diferents tipologies, a més de documentació relativa al Cinema Florida que arreplega documents i llibres.

Amb el Museu de la Festa d'Algemesí, la Diputació de València ha dut a terme una sèrie d'accions per a estabilitzar els materials en el mateix edifici, ja que la planta superior no va ser afectada. Posteriorment i a petició del museu, la Diputació ha traslladat a les seues dependències cinc peces en un delicat estat de conservació. "Es tracta de peces amb molt de fang i en les quals les colònies de fongs han prosperat ràpidament en les seues superfícies. Actualment, després de ser tractades, es troben en procés d'assecat", ha assegurat el director de l'ETNO, Joan Seguí.

D'altra banda, el diputat de Cultura, Paco Teruel ha posat l'accent en el fet que "els treballs de recuperació de ventalls del Museu del Palmito d'Aldaia estan avançant amb rapidesa; el treball conjunt del Museu de Prehistòria de la Diputació i el Museu d'Etnologia ha permés que una restauradora especialista en ventalls s'estiga dedicant a les labors d'estabilització i recuperació d'un lot de prop de 100 peces que el director del Museu del Palmito d'Aldaia va depositar en el Centre Cultural La Beneficència fa dos setmanes".

Teruel ha avançat també que des de la Diputació es continuarà "col·laborant estretament" amb tots els centres museístics que requereixen ajuda per a la recuperació de les seues col·leccions.

Destacats