Cultura

La Diputació de València recorre el passat i el present del Palau de la Generalitat amb una mostra fotogràfica

1 minut

Exposició 'Palau de la Generalitat'

La Diputació de València oferix un recorregut sobre el passat històric, artístic i arquitectònic del Palau de la Generalitat des del segle XV fins als nostres dies, i ho fa amb una mostra fotogràfica que comença en 1442, quan es construïx l'edifici, fins a arribar a l'actualitat. L'exposició, organitzada per l'Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació i l'Oficina Tècnica de Restauració, d'Investigació i de Difusió del Patrimoni, OFITEC, narra els principals esdeveniments que han marcat la història de l'edifici i dona a conéixer la presència de la corporació provincial al Palau, que va estar vinculada a ell durant 99 anys.

Així, una col·lecció de fotografies de l'època acompanyades per infografies de Pedro Jiménez ens acosta als inicis del Palau i ens trasllada a la seua adaptació com a Audiència, amb les obres que es van realitzar amb vista al seu ús com a institució judicial espanyola, així com la represa de la seua vinculació a l'administració pública ocupada dels assumptes valencians i com es va haver d'actuar per a recuperar l'espai.

L'edifici va albergar en època foral l'anomenada Casa de la Diputació de la Generalitat i amb la pèrdua dels furs en 1707 es va clausurar. En 1751 va passar a convertir-se en seu de la Real Audiència. Des d'eixe moment, l'immoble va quedar vinculat a l'administració del Regne de Castella i a tots els avatars que van seguir fins a constituir-se el Regne d'Espanya segons la Constitució de 1812.

La Diputació de València va ocupar l'edifici en 1923 convertint-lo en la seua seu central i així es va mantindre fins a 1982 quan amb el nou sistema autonòmic va passar a ser la seu del Govern de la Comunitat i la Diputació es va traslladar a la seua actual ubicació en 1987.

El diputat d’Administració General i Patrimoni, Ricardo Gabaldón, destaca la importància d'acostar el patrimoni a tots els municipis de la província, i ha manifestat que l'objectiu de la Diputació “és que tots els valencians, de la costa i de l'interior, tinguen l'oportunitat de conéixer la història, la cultura i el patrimoni de la corporació provincial. Arranquem amb la mostra del Palau de la Generalitat i la vinculació entre este edifici i la Diputació, un camí històric que pot ser un bon inici per a este recorregut per la província de València”. En este sentit, Gabaldón apunta que la mostra, situada en el saló de Reines de la Diputació de València “està oberta per a tots els valencians, i pretenem portar-la a les poblacions perquè la coneguen tots els habitants, ja que molts no tenen la possibilitat d'acostar-se a la capital”.

El llegat arquitectònic de la Diputació

La mostra ‘Palau de la Generalitat. El llegat arquitectònic de la Diputació de València’ dona a conéixer com l'edifici passa d'un estat de deterioració a un renàixer arquitectònic i per a ser seu central de la Diputació, encara que realitzara els seus plens en el Palau del Temple. Les instantànies i grafies mostren també quan l'edifici és declarat Monument Historicoartístic, al juliol de 1931, els seus projectes i intervencions des de 1934 a 1952, la seua modificació més espectacular, la Torre Nova i la visió sumària de la nova seu de la Diputació en els palaus veïns al de la Generalitat, ja convertida en seu de l'organisme autonòmic.

En 2023 es van complir cent anys de la presa de possessió per part de la Diputació de València del Palau de la Generalitat. L'estat actual de l'edifici és el resultat de la labor de conservació, restauració i ampliació de la construcció per part de la corporació provincial, que va ser la responsable del seu manteniment des de l'any 1888 fins a la seua cessió per a ser seu de la Generalitat Valenciana.