La Setmana Santa a València és molt més que una celebració religiosa: és un viatge a través del temps i la cultura arrelada els seus habitants. Des de l'emblemàtica Setmana Santa Marinera de València fins a les antigues tradicions de Xàtiva o Sagunt, passant per les commovedores representacions de Benetússer o les singularitats d'Alzira i Torrent, cada ciutat oferix una experiència única i inoblidable. Submergeix-te en les festivitats carregades d'història, art i devoció que han marcat la identitat d'estes localitats durant anys. Acompanya'ns en este recorregut per les celebracions més destacades de la Setmana Santa valenciana.
Setmana Santa Marinera
La Setmana Santa Marinera de València, reconeguda com a Festa d'Interés Turístic Nacional, és una festivitat arrelada en els antics barris mariners del Grau, el Cabanyal i Canyamelar, que commemoren la passió, mort i resurrecció de Crist.
Sorgida en el segle XV entre els pescadors locals, es destaca per la seua autenticitat i originalitat. Els seus moments més destacats inclouen processons el Dijous Sant, Divendres Sant i Diumenge de Pasqua, amb rituals únics com l'emotiu pelegrinatge fins a la riba de la mar.
Una de les seues particularitats és la custòdia de les figures religioses en llars particulars, que obrin les portes als visitants durant la festivitat.
Setmana Santa d'Alzira
La Setmana Santa d'Alzira, reconeguda com una festivitat d'Interés Turístic Nacional, és una celebració religiosa que té lloc en la capital de la Ribera Alta, amb el propòsit de recordar la passió i mort de Jesucrist. Els seus orígens daten del segle XVI i en l'actualitat compta amb la participació de díhuit confraries i germandats, així com la presència de 25 passos processionals.
Entre els esdeveniments més destacats es troba la trobada dels passos del davallament i la dolorosa, celebrat el Divendres de Dolors just abans del Diumenge de Rams, durant la denominada "nit de les miradetes". Segons la tradició local, els enamorats expressen el seu afecte intercanviant-se gestos amb una picada d'ullet d'ull.
Una característica distintiva de la Setmana Santa d'Alzira és la representació d'escenes de la passió en espais públics accessibles durant tot el període de la festivitat, coneguts com a "dossers".
Setmana Santa de Torrent
La Setmana Santa de Torrent és una tradició arrelada durant més d'un segle, destacant per elements únics com la Reina de la Trobada, una figura singular en tota Espanya. La culminació de les processons i actes litúrgics que marquen estos dies es produïx el Diumenge de Glòria, quan es commemora la victòria de Jesucrist sobre la mort i la seua resurrecció.
La Trobada Gloriosa, que té lloc el Diumenge de Resurrecció, reviu la història de Germana de Foix, virreina de València en el segle XVI. Davant la Torre de Torrent, ocorre un moment màgic quan la Carxofa s'obri i allibera una pluja de papers de colors, coneguts com a "al·leluies", que porten inscrits versos i anècdotes de l'any. Després d'esta expressió de goig, els presents es feliciten per les Pasqües i es dirigixen a l'Església de l'Asunción de La nostra Senyora per a la missa major, acompanyats de música de tambors i cornetes.
La Setmana Santa de Torrent va ser declarada Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana per la Conselleria de Turisme en 2009.
Setmana Santa de Benetússer
La Setmana Santa de Benetússer destaca com una de les més significatives a València a causa de la seua singularitat: va ser un dels primers municipis a Espanya on que va fusionar les processons amb les representacions sacres en els seus entorns. Este esdeveniment va tindre els seus inicis en 1949, quan un grup d'amics, guiats pel rector local, van començar a representar escenes de la Passió de Jesús.
Amb el temps, l'Agrupació Cultural La Passió va créixer en número i en la diversitat de passatges representats, convertint els carrers del municipi en escenaris vius de la vida de Jesucrist. Des de l'any 2010, la Setmana Santa de Benetússer ha sigut reconeguda amb la distinció d'Interés Turístic Provincial.
Setmana Santa Setabense
La Setmana Santa de Xàtiva, coneguda com Setmana Santa Setabense, una de les més antigues i destacades de la Comunitat Valenciana, compta amb una germandat de 16 confraries, convertint-la en una festa de gran participació local i regional. Recentment declarada Festa d'Interés Turístic Provincial, esta manifestació religiosa té els seus orígens en l'edat mitjana, encara que gran part de la documentació anterior a l'any 1707 es va perdre en un incendi.
Durant la Setmana Santa, els carrers de Xàtiva s'omplin de centenars de persones que acudixen a contemplar les processons, que són depositàries d'un ric patrimoni històric, artístic i religiós. La Confraria de la Sang, amb orígens en el segle XIV, és una de les més antigues d'Espanya. Entre les processons més destacades es troba la de les Cortesies o L'Encontre, que se celebra el Dimecres Sant, on les imatges de l'Ecce-Homo i La nostra Senyora de la Soledat es troben enfront de l'església de Sant Francesc.
Els passos i les imatges que trauen les diferents confraries són un element artístic notable, amb nombroses obres d'antiguitat i valor, algunes atribuïdes a l'escultor neoclàssic Josep Esteve i Bonet.
Setmana Santa de Sagunt
La Setmana Santa a Sagunt està organitzada per la Mayoralía de la Cofraría de la Purísima Sangre de Nuestro Señor Jesucristo, una tradició que es remunta al segle XV per a commemorar la passió i mort de Jesucrist, sent una de les més antigues d'Espanya.
El Divendres Sant és el dia més important d'esta celebració a la ciutat, destacant el Viacrucis des de l'ermita de la Sang fins al Calvari, on es representa la Passió de Jesús a través de les estacions que flanquegen l'empinat camí.
Altres esdeveniments destacats inclouen els concerts de música sacra "Sagunt in Excelsis", la representació vivent de la Passió de Crist, la Trobada Dolorosa del Dilluns Sant, la processó del Silenci del Dimecres Sant, el Sermó del Davallament i la Missa de Resurrecció.