Este diumenge 2 de juny, la ciutat de Xàtiva es prepara per a celebrar la històrica festivitat del Corpus, una de les més antigues de la Comunitat Valenciana, documentada des del segle XIV. La festivitat d'enguany porta amb si importants novetats i un programa replet d'activitats culturals i religioses.
La principal novetat d'este 2024 és el retorn de les figures dels gegants a la plaça de la Seu, on seran exhibides en la façana de la Col·legiata. Anteriorment, estes figures s'havien exposat en llocs com la façana lateral de l'antic hospital o la façana de Sant Francesc. Les visites podran realitzar-se el divendres 31 de maig de 17.00 a 21.00 hores, el dissabte 1 de juny de 10.00 a 21.00 hores i el diumenge 2 de juny des de les 10.00 hores fins a l'inici de la processó, prevista a les 18.00 hores.
"Des de l'Ajuntament de Xàtiva recuperem l'exposició dels Gegants al carrer els dies previs a la processó del Corpus, tal com es feia tradicionalment. Això ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la Col·legiata i de l'Associació del Corpus. Pensem que este fet és important per a continuar protegint la nostra cultura i les nostres tradicions", ha declarat sobre este tema la regidora de Cultura Festiva, María Beltrán. A més, Beltrán ha anunciat que enguany hi haurà vestits nous per als personatges del grup d'Abraham i dels cavallets, fruit de l'intens treball de l'Associació del Corpus.
Programa d'actes
Les festivitats començaran el dijous 30 de maig a les 20.30 hores amb el Pregó del Corpus en l'espai cultural de Sant Domènec, a càrrec de Neus Juan, directora del CEIP Taquígraf Martí. Durant este acte, es presentarà el cartell d'enguany, obra de l'artista local Miguel Soro, i es reconeixerà públicament als col·legis de Xàtiva, a més de presentar oficialment els nous vestits. Prèviament, a les 19.30 hores, se celebrarà la missa del Corpus Christi a l'Església de Sant Francesc.
El diumenge 2 de juny, a les 10.30 hores, se celebrarà la missa major del Corpus Christi a l'església col·legial de Santa Maria – La Seu, seguida de misses a les 13.00 hores i a les 18.00 hores a l'església de Sant Francesc. Precisament, a les 18.00 hores començarà la processó cívica des de la plaça de la Seu, seguida de la processó religiosa a les 19.00 hores.
Ubicació de les danses
La festivitat comptarà amb 19 punts de dansa dels grups de la processó, situats en diferents llocs emblemàtics de la ciutat.
- Plaça de la Seu
- Carrer de la Corretgeria (encreuament amb carrer Roca)
- Plaça de Santa Tecla (centre)
- Carrer del Taquígraf Martí (cantonada església Mercè)
- Plaça de Sant Jaume (centre)
- Plaça de la Bassa (eixida carrer Hostals)
- Plaça de la Bassa (eixida carrer Sant Francesc)
- Porta de Sant Francesc (junt a la font barroca)
- Carrer de Montcada (enfront de Dominiques)
- Portal del Lleó (encreuament Montcada)
- Plaça de la Trinitat (lateral font gòtica)
- Carrer de l'Àngel (encreuament carrer Barranc)
- Portal de València (enfront d'església Consolació)
- Plaça de Benlloch (encreuament carrer Sant Pere)
- Plaça de Sant Pere (enfront del forn)
- Carrer de Segurana (encreuament carrer Sant Cristòfol)
- Plaça d'Enríquez (encreuament carrer Sant Vicent)
- Plaça de l'Abat Pla (enfront de porta de darrere de la Seu)
- Plaça de la Seu (centre)