Cultura reprén les obres de la nova llibreria, cafeteria i accés del Centre del Carme després de quatre anys paralitzades

El projecte, adjudicat en 2019, s'iniciarà ara amb l'adequació d'estes dependències en la sala Capitular

Guardar

Visita del conseller de Cultura, José Antoni Rovira, al CCCC
Visita del conseller de Cultura, José Antoni Rovira, al CCCC

La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de la Direcció General de Patrimoni, ha représ les obres de la creació de la nova llibreria, la cafeteria i l’accés principal en el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC), edifici patrimoni de la Generalitat.

La Conselleria reprén, després de quatre anys paralitzats, els treballs de reforma i adequació d’estes noves dependències en la sala Capitular d’origen gòtic, que inclouen també millores en la il·luminació de diverses estances i del claustre gòtic.

El conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha visitat les obres, que van començar la setmana passada, juntament amb la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar; la directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso; i el gerent del Consorci de Museus, Nicolás Bugeda.

Amb estes reformes es pretén renovar l’accés principal de l’edifici, traslladat per les obres a una altra entrada del carrer Museu, i dotar este centre d’uns servicis adequats a la importància d’este conjunt arquitectònic i museístic que rep cada any milers de visitants.

El conseller ha destacat “el compromís que té la Conselleria amb la protecció del patrimoni valencià i especialment la cura i tutela dels béns propis de la Generalitat”. “En este centre haurem d’afrontar inversions en els pròxims anys. És un espai molt bo per a la ciutat de València i per als ciutadans i cal reforçar la protecció del patrimoni”, ha assenyalat.

Per la seua part, la secretària autonòmica ha indicat que les ajudes per a rehabilitació de patrimoni fins a l’any passat “eren de 40.000 euros i s’ampliaran a 200.000 euros. És una aposta forta per la cura d’un patrimoni que no podem permetre que es perda”.

Les obres d’execució de la llibreria i cafeteria del museu del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) es van adjudicar el 6 de maig de 2019 per un import de 634.858,41 euros. L’1 de juliol de 2020 es va firmar l’acta de replanteig i inici de les obres amb un termini d’execució de quatre mesos.

Després de l’inici de l’alarma sanitària per COVID-19, el 29 de setembre de 2020 es va presentar sol·licitud de redacció de projecte modificat per necessitats derivades de la pandèmia, que fan convenient la separació d’entrada i l’eixida al centre, i es troben elements arqueològics que han de conservar-se.

El 20 de novembre de 2020 s’emet acta de suspensió temporal parcial de les obres en iniciar-se la sol·licitud d’autorització per a la contractació de la redacció d’un projecte modificat.

Quasi quatre anys més tard, el 20 de maig del 2024, s’aprova el projecte modificat i el 3 de juliol de 2024 es firma l’acta de replanteig i l’inici d’obres del projecte modificat, amb un termini de cinc mesos.

Un recinte amb finestrals gòtics, restes arqueològiques i una cripta

L’aula Capitular, objecte de les reformes que estan en marxa, conserva un gran finestral gòtic i dos ulls laterals. Els experts suggerixen que estos elements han sigut replantats d’un altre mur, motiu de les transformacions de l’antic museu de belles arts.

Així mateix, es poden apreciar restes de sòl del segle XIV i una columna, protegits per un revestiment de vidre per a la seua contemplació. Davall de la capella del capítol, hi ha un accés a la cripta de finals del segle XVII, oberta només per als estudiosos.

El conjunt arquitectònic del Centre del Carme de Cultura Contemporània, l’origen de la qual es remunta a la fundació del Reial Monestir de la Mare de Déu del Carme en 1281, està declarat monument historicoartístic nacional des de 1983.

Les reformes i transformacions s’han anat succeint al llarg dels segles per a arribar als nostres dies com un dels complexos arquitectònics més importants de la Comunitat Valenciana, els estils del qual van del gòtic, renaixentista fins al barroc.

Destacats