La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, amb el suport d'ICOMOS-España, i la col·laboració del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC), ha organitzat este dissabte la jornada “Els efectes adversos dels desastres naturals en el patrimoni cultural: Les inundacions catastròfiques”. A més, ICOMOS-España ha triat València com a seu per a la celebració de la seua Assemblea General Ordinària, celebrada este cap de setmana.
La Conselleria de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, ha organitzat una jornada tècnica per a analitzar els reptes sobre la recuperació del patrimoni afectat per la riuada. Juntament amb ICOMOS-España, organisme internacional dedicat a la conservació i protecció del patrimoni cultural i natural i part consultiva de la UNESCO en matèria de béns culturals Patrimoni Mundial, han acordat l'organització d'este esdeveniment, al qual s'ha convidat a professionals d'ICOMOS i altres organismes experts en la gestió de catàstrofes naturals.
Durant la presentació de la jornada la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha explicat la gestió duta a terme pel Consell després de les inundacions mitjançant l'activació del “pla d'acció immediata” i ha subratllat que “la riuada del passat 29 d'octubre és un desafiament que ens enfronta a la necessitat d'aprendre i convertir-nos en pioners i referents per a avaluar la idoneïtat dels protocols d'emergència de cara a futurs desastres”.
Així mateix, Tébar ha agraït el treball dels tècnics de les direccions generals de Patrimoni Cultural i de Cultura, així com el treball de recuperació dut a terme per l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) en Fira València i a les diferents administracions i entitats que han contribuït en estos mesos.
El moment triat per a celebrar la jornada coincidix amb la conclusió de la fase de primeres emergències i d'anàlisis dels efectes sobre el patrimoni cultural afectat, entre ells, els catalogats com a Bé d'Interés Cultural (BIC) i Béns de Rellevància Local (BRL). Des de la Conselleria s'ha traçat un pla d'inspeccions de la zona afectada tant d'arquitectura com de la xarxa de museus, en col·laboració amb els tècnics municipals i l'arquebisbat on s'ha prestat especial atenció als BIC, BRL i altres béns protegits com a jaciments arqueològics, art rupestre i patrimoni hidràulic afectat.
També ha intervingut el president d'ICOMOS- España, Juan Carlos Molina Gaitán, qui ha destacat que “des del primer moment de la DANA, des d'ICOMOS-España ens vam posar en contacte amb les autoritats. Esta jornada és fruit de la col·laboració establida, i reafirmem la nostra disposició a continuar treballant junts en la protecció del patrimoni cultural”.
Per part seua, la directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso, que ha clausurat la trobada, ha ressaltat la necessitat d'esta jornada, en la qual es pretenia crear “un espai de reflexió i formació especialitzada sobre l'impacte de la DANA en el patrimoni cultural de València, amb la participació d'institucions públiques, privades i organismes internacionals”.
Alonso ha recordat que ICOMOS Espanya “reunix el major nombre d'especialistes multidisciplinaris del més alt nivell”. Així mateix, ha agraït el suport i la col·laboració d'este organisme internacional, que és “líder en gestió de conservació del patrimoni cultural i en la promoció d'estratègies per a la protecció i recuperació del patrimoni afectat”.
Jornada Tècnica
La jornada tècnica, que congrega als millors experts en gestió de riscos tant de l'àmbit nacional com internacional, va dirigida a professionals del sector del patrimoni cultural com a arquitectes, restauradors o arqueòlegs; representants d'institucions públiques; membres d'organitzacions internacionals; investigadors i acadèmics especialitzats en patrimoni i gestió de riscos a més de comunitat universitària.
En ella, han participat també Verónica Casanova, membre del Comité Científic de Preparació per a Riscos ICORP-ICOMOS; Ángel Luis Sousa, coordinador de la Comissió d'emergències i cooperació ICOMOS; Miguel San Nicolás, membre d'ICOMOS-España; Cristina Villar, Coordinadora del Pla Nacional d'Emergències i Gestió de Riscos en Patrimoni Cultural; Jorge Hermosilla, catedràtic de Geografia de la Universitat de València (UV); Ignacio Matoses, Cap del Servici d'Arquitectura i Suport Tècnic de la Direcció General de Patrimoni Cultural; Gemma María Contreras, Directora de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i); Mario Aymerich, membre del Comité Científic Internacional d'Aigua i Patrimoni, ISCWater ICOMOS i Joan Seguí, Director del Museu Valencià d'Etnologia, (L’ETNO). A l'acte ha assistit també el director-gerent del Consorci de Museus, Nicolás Bugeda.
Esta vesprada, ja a porta tancada per a la filiació, se celebra l'Assemblea General Ordinària d'ICOMOS 2025 en el Centre del Carme.
ICOMOS
ICOMOS celebra anualment una Assemblea General Ordinària, que en els últims anys s'ha organitzat en diferents comunitats autònomes, per a donar visibilitat als diferents territoris dels quals procedixen els membres de l'organització. Este 2025 ha volgut realitzar este esdeveniment a la ciutat de València, coincidint amb la jornada en la qual s'han pogut abordar les conseqüències de la riuada en el patrimoni cultural i les accions de recuperació que s'estan duent a terme des de la Conselleria per a pal·liar els danys.
Els desastres naturals i, concretament, les inundacions són la causa principal d'afeccions i suposen més del 80% de la destrucció del patrimoni cultural en el món. Per això, durant la trobada, s'han pogut identificar bones pràctiques i aportar solucions tant per a la recuperació com per a la prevenció.