Cultura

Cultura esmena la precarietat de la connexió de servici elèctric que dona servici al Teatre Romà de Sagunt després de dècades de provisionalitat

1 minut

Servei elèctric del Teatre Romà de Sagunt

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport ha iniciat les obres per a esmenar la precarietat de la connexió de servici elèctric que dona servici al Teatre Romà de Sagunt després de dècades de provisionalitat.

Així, l'actuació dels servicis tècnics de la Direcció General de Patrimoni suposa una inversió de 45.379,61 euros per a aconseguir una connexió elèctrica segura i d'acord amb la normativa, per a aconseguir un subministrament elèctric legalitzat més de trenta anys després de la finalització de les obres de rehabilitació del Teatre.

La directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, ha explicat que el subministrament elèctric que proveïa el Teatre Romà de Sagunt "tenia un caràcter provisional des d'inicis dels anys noranta, quan es van fer les obres de rehabilitació d'este monument historicoartístic; una situació que s'havia mantingut fins a l'actualitat, sense que durant tots estos anys s'haguera fet res per corregir esta situació precària".

En concret, des de llavors el subministrament elèctric s'ha fet a través d'una estesa de cables aèria enganxada a baranes, mitjançant torres de mitjana tensió, en unes condicions precàries de seguretat, i també d'elevat risc, la qual cosa l'allunya del compliment de la normativa en vigor.

Esta instal·lació és la que fins ara ha estat subministrant per realimentació l'electricitat per a donar servici a les oficines del teatre i al Museu de les Antigues Cavallerisses del Castell.

Va ser en febrer de l'any 2018 quan es produïx un canvi de situació, amb la cessió, per part de l'Ajuntament de Sagunt, del Centre de Transformació del qual partia la línia provisional a l'empresa distribuïdora Iberdrola.

En juliol de l'any 2022, després de la cessió, es tramita un nou contracte de subministrament 'provisional d'obra', la duració màxima del qual és de dos anys, la qual cosa implica que, en el cas de no complir el termini provisional establit, que vencia ara en 2024, l'empresa distribuïdora podia ordenar el tall del subministrament elèctric.

Davant d'esta situació, des del Servici d'Arquitectura de la Direcció General de Patrimoni Cultural s'ha impulsat la contractació dels treballs d'enginyeria, arqueologia i de l'empresa d'instal·lacions elèctriques, per a l'adequació de la connexió de subministrament en baixa tensió.

En concret, el passat dia 20 de juny es van iniciar les obres de soterrament de la línia de baixa tensió, l'eliminació de les torres, i la realització de connexió elèctrica des de l'escomesa al quadre elèctric del Teatre, per a aconseguir una connexió elèctrica segura, i d'acord amb la normativa, tal com exigix la normativa.