Cultura de la Generalitat, a través de l'Institut Valencià de Cultura, dona suport a la participació del curtmetratge valencià en el Festival Internacional de Curtmetratges de Clermont-Ferrand, un dels certàmens especialitzats en el format reduït més importants del món. Després d'una edició telemàtica a causa de la pandèmia, el festival es torna a fer de manera presencial a la ciutat francesa del 28 de gener al 5 de febrer de 2022.
L'Institut Valencià de Cultura tornarà a tindre enguany un espai propi en el Mercat Internacional del Curtmetratge del Festival de Clermont-Ferrand dins de l'àrea 'Shorts from Spain' de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), junt amb les delegacions d'altres comunitats autònomes. El propòsit és donar a conéixer als professionals que visiten el mercat el primer volum de 'Curts 2022', editat el gener de 2022.
Amb dues edicions anuals, 'Curts' és el catàleg amb què l'Institut Valencià de Cultura promociona el curtmetratge valencià tant en festivals de cine nacionals i internacionals, com en altres fòrums i esdeveniments de la indústria audiovisual.
L'espai de l'IVC en el Mercat del Festival de Clermont-Ferrand també és un punt de trobada perquè els curtmetratgistes valencians puguen contactar amb representants d'empreses productores, distribuïdores i exhibidores de tot el món, així com les principals plataformes televisives internacionals. L'objectiu no només és donar a conéixer la producció actual de curtmetratges, sinó incentivar la coproducció nacional i internacional.
Els sis curtmetratges del primer volum del catàleg 'Curts 2022' que es presenten en el mercat del festival francés són el documental 'La promoción', de Lucía Sáiz Alegre; 'Diecisiete y medio', d'Andrea Alborch; el documental 'Réquiem Georg', de Raúl Riebenbauer; la producció d'animació 'Un cuarto de equipaje', de Daniela Cuenca; el documental 'Hardcore', d'Adán Aliaga, i 'Las visitantes', d'Enrique Buleo.
Al marge de la promoció del catàleg 'Curts', l'IVC també estarà present en fòrums de debat, conferències, reunions de productors, projeccions especials i presentacions de projectes que s'organitzen en el Mercat Internacional de Curtmetratge de Clermont-Ferrand del 31 de gener al 4 de febrer.
Una conferència sobre coproducció
Dins de les activitats d'indústria del mercat, la productora valenciana Alejandra Mora, de Quatre Films, i la mexicana Nidia Santiago, de la parisenca Ikki Films, impartiran el 2 de febrer una conferència sobre el procés de coproducció i finançament de 'Las visitantes', dirigit i escrit per Enrique Buleo, un dels sis curts que formen part del primer volum del catàleg 'Curts 2022'. Aquesta conferència en els fòrums de coproducció internacional és una iniciativa de l'IVC en col·laboració amb l'Institut Francés de València.
En 2020, el director Enrique Buleo ja va guanyar un premi en la secció Labo del Festival de Clermont-Ferrand amb el seu anterior curt, 'El infierno y tal', que estava inclòs en el catàleg 'Curts 2019'.
Produït per Alejandra Mora per a Quatre Films en coproducció amb la parisenca Ikki Films, 'Las visitantes' és un curtmetratge de ficció que conta la història de tres dones jubilades que viatgen amb autobús de camí a Europa. Acaben d'enviudar i és hora de començar a viure. S'han passat la vida sentint parlar de les meravelles del turisme i es moren de ganes de viure aquesta nova experiència.
Projeccions de curts valencians
En aquesta edició del festival, Espanya ha sigut designada com a país convidat. Dins del programa de projeccions figura una retrospectiva amb les 28 obres més significatives de les últimes dues dècades de la producció de curts espanyola. En aquesta retrospectiva està inclòs el curt de ciència-ficció 'El ataque de los robots de Nebulosa-5' (2008) de l'elxà Chema García-Ibarra, que acaba d'obtenir els premis a la millor pel·lícula i el millor guió en els Premis Berlanga amb 'Espíritu sagrado' (2021).
Dins de la secció de curtmetratges espanyols de terror s'han seleccionat 'Abuelitos' (1999), de Paco Plaza, i '9 pasos', dels castellonencs Moisés Romera i Marisa Crespo, nominat al millor curtmetratge en els Premis de l'Audiovisual Valencià de 2018 i en els Premis Goya de 2019.
Dins de la secció Col·lecció, dedicada als curtmetratges històrics de l'Escola de Cinematografia i Cine de Madrid (ECAM), es projecta 'Plan Jack cero tres' (1967) de l'alacantina Cecilia Bartolomé, en una versió restaurada per Filmoteca Espanyola.