Cultura

Construint Memòria recorda les víctimes valencianes dels camps de concentració nazis

Les Rajoles de la Memòria es col·locaran a les localitats de procedència de cada persona per recordar-les

1 minut

Construint memoria

"Volem que l'homenatge servisca perquè la història de les víctimes no es repetisca, perquè siguen les últimes en patir el dolor provocat per l'odi i la por". Amb aquestes paraules definia la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo l'objectiu de l'acte que el dilluns 27 de gener es va celebrar al Teatre Chapí de Villena, dins del projecte Construint Memòria, per recordar les víctimes de l'Alt Vinalopó que van passar pels camps de concentració nazis.

Segons la informació recollida en la base de dades del Ministeri de Cultura i Esport, 5 veïns de la comarca es van veure empresonats pels exèrcits de Hitler. A Antonio Sáez, de Villena, el van tancar el 24 de maig de 1944 a Neuengamme. Francisco Barceló Solera, de la Canyada, i Antonio Más Francés, del Camp de Mirra, van morir l'any 1941 a Mauthausen. En el cas dels veïns de Beneixama, Salvador Calatayud Alonso va ser deportat a Mauthausen el 1941 fins al 5 de maig de 1945 -dia en què el camp va ser alliberat- i Miguel Maestre Molla va entrar el 22 de maig de 1941, però no es tenen dades oficials sobre el seu destí.

"Volem que en cada poble es conega qui van ser víctimes dels camps d'extermini nazi i s'honore la seua memòria" va dir la Consellera Pérez Garijo. Precisament l'Assemblea General de les Nacions Unides va decidir el 2005 designar el 27 de gener com el "Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust nazi", en commemoració de l'alliberament del camp de concentració i extermini d'Auschwitz-Birkenau per part de les tropes soviètiques.

El projecte "Construint Memòria", que va començar la legislatura passada, vol homenatjar les 627 víctimes valencianes que estigueren als camps de concentració nazis durant la II Guerra Mundial. Per primera vegada en aquesta legislatura, la Consellera Pérez Garijo ha représ la iniciativa entregant cinc "Rajoles de la Memòria" més als veïns de l'Alt Vinalopó que van patir en la seua pell el captiveri nazi.

A les plaques, senzilles, amb lletres roges sobre fons blanc, es pot llegir en gran el nom de cada persona i, més avall, la localitat de procedència i les dades del captiveri. Al final, un text que diu "La Generalitat li reconeix la seua lluita per la llibertat i la seua defensa dels valors democràtics pels quals va ser víctima de la barbàrie".

La intenció és col·locar aquestes plaques a cada localitat on hi haja una persona que va patir aquesta barbàrie. Les rajoles se seguiran entregant en actes comarcals en aquelles localitats on encara no han arribat. "Amb les rajoles de Construint Memòria volem reparar la memòria de les víctimes valencianes dels camps de concentració nazis, que patiren a més l'oblit generat pel franquisme", va dir Pérez Garijo.

L'homenatge al passat va acabar amb una reflexió que lligava amb els temps presents i futurs. La Consellera Pérez Garijo va recordar que "els totalitarismes són producte de la intolerància i l'odi, el feixisme del segle XX va ser derrotat" però que, malgrat això, "noves formes amenacen. De nosaltres depén aturar-les, des de la convicció democràtica i la defensa de les llibertats", va concloure.

Estat del projecte

Quan el projecte Construint Memòria va començar la legislatura anterior, depenia de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, en mans de Gabriela Bravo. Amb la signatura del pacte del Botànic II, que va incorporar els consellers i conselleres d'Unides Podem al govern valencià, es va acordar que les competències en memòria democràtica passaren a la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, al capdavant de la qual està Rosa Pérez Garijo, que s'havia encarregat d'un important treball en l'exhumació de fosses comunes a la Diputació de València.

El cert és que durant la legislatura anterior Construint Memòria va estar la major part del temps parat i són poques les plaques que es van donar. Així ho explica el Director General de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Fiscal i Foment de l'Autogovern, Iñaki Pérez. Segons ell, l'objectiu d'enguany és entregar totes les plaques, que ja estan fetes, en actes d'abast comarcal, com el realitzat el dilluns 27 a Villena, "amb la màxima representació institucional possible, intentant comptar sempre amb la presència de Rosa Pérez Garijo".

Etiquetes: