El Consorci de Museus reuneix els centres pilot i els col·laboradors de la xarxa PLANEA de la Comunitat Valenciana

Guardar

Encontre territorial PLANEA al CCCC
Encontre territorial PLANEA al CCCC

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana va reunir dissabte passat els cinc centres pilot i els col·laboradors de PLANEA, Xarxa d’Art i Escola de la Comunitat Valenciana, que han participat en els projectes desenvolupats durant el curs 2022-2023. Durant la trobada territorial, al Centre del Carme, ha tingut lloc la presentació de la publicació ‘Un largo eco. Aprendizajes y acciones desde la creación sonora’, segon número de la col·lecció ‘Art i Currículum’, escrit per María Andueza Olmedo i Fran MM Cabeza de Vaca, que aborden l’escolta i l’experimentació sonora com a eina d’aprenentatge a l’aula. 

“L’educació i la mediació ocupen un espai fonamental en la nostra línia de treball des del Consorci de Museus. Per això, l’any 2019, a través de la Fundació Daniel i Nina Carasso, impulsem la xarxa PLANEA com a node a la Comunitat Valenciana, contribuint de manera específica a la creació de nous imaginaris i narratives, pensament crític i noves sensibilitats, i fent que l’art i la cultura siguen un motor per a totes les generacions, però sobretot per a les més joves, a través d’aquesta experiència d’art i escola”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont. 

A través del Consorci de Museus, aquest curs 22/23, PLANEA ha ampliat la xarxa a la Comunitat Valenciana a 42 centres educatius col·laboradors amb la participació de 185 docents —enfront dels 52 del curs passat— amb una inversió total de 158.000 euros. La xarxa ha treballat amb els centres col·laboradors per segon any consecutiu amb el projecte ‘Jugant amb dades’, i s’han posat en marxa ‘Una escena distinta’ i ‘Sonògraf’. Dels 42 centres educatius que s’han sumat aquest curs a PLANEA, en pertanyen 5 a la província d’Alacant, 12 a Castelló i 25 a València. 

Per la seua banda, els centres pilot de la xarxa compten amb plans vinculats als processos artístics contemporanis denominats PLANAE, i cada any desenvolupen els seus propis projectes que recullen en el seu PROGRAMAE, per als quals compten amb l’ajuda i l’acompanyament del Consorci de Museus. El curs passat van ser el CEIP Santa Teresa (València) i el CEIP La Coma (Paterna), amb el projecte Taller de Ràdio Expressió Creativa (REC), que el pròxim curs es portarà al format caixa de recursos, i el CRA Terra de Riuraus (Alcalalí) i l’IES Bovalar (Castelló de la Plana), amb el Taller Creatiu de Bioconstrucció. 

La cita territorial anual de la xarxa PLANEA, celebrada de nou al CCCC, permet compartir els processos i els aprenentatges que s’han dut a terme en cada centre al llarg del curs i, al mateix temps, facilitar un espai per al diàleg i l’intercanvi d’experiències entre artistes, docents i les mediadores de la xarxa PLANEA. 

Una mirada al futur

La xarxa PLANEA ja està treballant per al pròxim curs 2023-24, en el qual, a més del Taller de Ràdio Expressió Creativa (REC), dissenyat per Clara Molinicos i dirigit a Primària, es posaran en marxa dos projectes més en format de caixa de recursos. SAPO, de María Español, dirigit a l’alumnat d’Educació Infantil, que aborda l’àlbum il·lustrat com a eina d’indagació creativa infinita, i ‘Imaginar un futur, pintar una paret’, creat per Escif, que oferirà un arxiu d’exercicis dirigit a l’alumnat de Secundària amb els quals abordar el procés de legitimació i pensament sobre futurs possibles, utilitzant com a eina concreta la creació d’una pintura mural.

La convocatòria dels projectes del curs que ve es publicarà pròximament, i també s’estan acabant de definir els projectes que activaran els centres pilot durant el pròxim curs.

Segon número d’‘Art i Currículum’ 

Durant la trobada es va presentar la publicació ‘Un largo eco. Aprendizajes y acciones desde la creación sonora’, segon número de la col·lecció ‘Art i Currículum’, escrit per María Andueza Olmedo i Fran MM Cabeza de Vaca, que aborda l’escolta i l’experimentació sonora com a eines d’aprenentatge a l’aula i en línia.
 
La col·lecció ‘Art i Currículum’, impulsada pel Consorci de Museus, busca establir diàlegs entre les pràctiques artístiques contemporànies i el currículum escolar. Inclou una sèrie de publicacions dirigides a la comunitat educativa, que indaguen en diversos camps, disciplines o metodologies de la creació artística per a reimaginar les relacions de les pràctiques contemporànies i els sabers de l’escola. 

Fa un any es va publicar el primer número de la col·lecció, ‘La tierra bajo mis pies. Caminar como estrategia de aprendizaje’, projecte, llibre i recurs educatiu produït pel col·lectiu de mediació cultural La Liminal. 

Destacats