El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta la instal·lació ‘Llegir en verd’, dels artistes Ceballos & Sanabria i Marina Puche, autors de la falla infantil de l’Ajuntament de València, que pot visitar-se al claustre renaixentista del Centre del Carme fins al 28 d’abril.
La proposta de Ceballos & Sanabria i Marina Puche posa en relació un any més el Centre del Carme amb les Falles, establint en esta ocasió un diàleg amb la falla municipal infantil de 2024 amb el lema ‘Llegir en verd’.
Entre la vegetació del claustre de l’antic convent, emergix una galeria de personatges que representen escenes vinculades amb la lectura i enllacen amb l’imaginari del monument municipal infantil, que gira entorn de la capitalitat verda europea de València d’este 2024.
De Gloria Fuertes a dos falleres lectores, passant per una parella que viu ‘l’amor al primer llibre’ o un avi llegint un conte a la seua neta, el Centre del Carme s’ompli d’escenes lectores amb les quals el visitant pot interactuar. Tots estos personatges representen el que significa la lectura i s’emmarquen en este bucòlic espai de l’històric convent que convida a disfrutar dels llibres i que al mateix temps remet a València com a ciutat verda.
El director artístic del CMCV, Vicente Samper, ha destacat que esta mostra arriba “justament deu anys després d’aquella exposició homenatge al llibret de falla. En esta presentem hui una respectuosa intervenció en el claustre renaixentista que de nou associa la celebració de les Falles amb la nostra seu, les dos bé d’interés cultural (BIC)”.
“Es tracta d’una jovial proposta participativa presentada pels nostres amics Paco Sanabria i José Luis Ceballos, artistes de la falla infantil municipal, juntament amb Marina Puche, perfecta tríada de magnífics il·lustradors que dona com a resultat este enginyós treball fet amb materials ecològics que, a més, l’enllaça amb la València Capital Verda Europea”, ha destacat.
Els artistes fallers creadors de la falla infantil municipal d’enguany han assegurat que València “serà per als xiquets de hui una ciutat molt millor quan siguen adults i, per això, volem compartir este entusiasme amb ells, amb la falleta i amb esta instal·lació en la qual, a través de la imaginació i la lectura, descobrim una València verda i sostenible, que segur aniran percebent amb els ulls ben oberts a mesura que ronden pels seus mil racons cada dia més verds”.
“Volem fer una instal·lació, que igual que la falla, siga oberta i divertida, el fil conductor de la qual siga la lectura d’una València verda, inventant històries curtes, però plenes d’essència”, han afegit.
La instal·lació, igual que la falla, està feta amb fusta reciclada, i es dona especial protagonisme a la il·lustració per a oferir un estil propi i diferent, que sorgix de la col·laboració dels reconeguts artistes Marina Puche i Ceballos & Sanabria, que assumixen el repte de donar curs a la seua creativitat expandint les seues possibilitats i oferint una peça en la qual el principal receptor dels missatges són els xiquets.
Propostes especials per a Falles
A més de ‘Llegir en verd’, el Centre del Carme té prevista una programació especial per a estos dies de Falles. Així, el 14 de març durant tota la jornada, s’exhibirà al claustre renaixentista la instal·lació ‘ULTRADYNAMIC RANGE (LIGHT & SOUND)’ de Felipe Pantone, autor de la mostra ‘Prospectiva’ la qual es pot visitar a la sala Carlos Pérez fins al 14 d’abril.
Posteriorment, els dies 15, 16 i 17 de març se celebraran tres trobades en diàleg amb l’exposició ‘Llorenç Barber. La construcció d’un nosaltres múltiple’ a la sala Ferreres Goerlich.
Així mateix, el 15 de març, de 19.00 a 21.00 la trobada música poètica ‘Músiques parlades’ reunirà Elsa Moreno, Iris Almenara, Jesús Ge, i María R. Sobrecueva.
El 16 de març, en el mateix horari, se celebrarà el concert ‘Piano Satie’ de la mà de Tziran Barber i el 17 de març, de 12.00 a 14.00 hores, i amb el títol ‘Tecnologia i paisatge sonor’, se celebrarà una trobada entre Vicent Pelechano i Pedro André, dos creadors que han recorregut les seues investigacions entorn de les possibilitats de la tecnologia, el paisatge, l’ús quotidià dels objectes sonors i els instruments musicals electrificats per a compartir amb nosaltres l’art sonor del segle XXI.