El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha presentat la tercera edició d’Enclave Cinema, jornades sobre cinema, identitat i territori que se celebren en el marc d’Enclave Land Art, el projecte de residències artístiques i d’investigació en la naturalesa que forma part del programa Cultura Resident del CMCV. El cap de setmana del 29 de setembre a l’1 d’octubre, la tercera edició d’estes jornades omplirà de cinema la localitat de Quesa, a la Canal de Navarrés.
Enclave Cinema convida cada any un festival de cinema, en el qual es projecta una selecció de curtmetratges que s’acompanyen de col·loquis, taules redones i presentacions, amb l’objectiu de generar una reflexió participativa.
En esta tercera edició, el festival convidat és Humans Fest, el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, un certamen independent de marcada línia social i de denúncia que continua el recorregut iniciat en les dos primeres edicions per FESCIMED i ‘Dona i cinema’.
“Descentralitzar la programació cultural i acostar-la als entorns rurals, al mateix temps que fem valdre estes àrees com a espai de creació, és un dels objectius en els quals treballem des del Consorci de Museus”, ha assegurat el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.
“El programa Enclave Land Art proposa una reconnexió amb la naturalesa a través de l’art i Enclave Cinema suposa un correlat audiovisual perfecte per a acostar cultura contemporània als diversos territoris, amb un cap de setmana de cinema en un entorn natural de gran bellesa com ho és Quesa”, ha indicat Pérez Pont.
Enclave Cinema naix sobre la base de l’ús creixent del mitjà audiovisual com a transmissor de missatges dins del projecte Enclave Land Art, i oferix als festivals convidats una plataforma d’exposició pública i visibilitat.
El festival convidat en esta edició és Humans Fest, el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, que en les dotze edicions que ha celebrat ha aconseguit un equilibri entre la defensa dels drets humans i la denúncia de les seues vulneracions en tot el món, i la celebració d’una sèrie d’activitats de contingut social, que acosten la cultura audiovisual al conjunt de la ciutadania i, especialment, a públics vulnerables.
La selecció de peces s’ha dut a terme des del prisma de les ‘Mirades’, que vertebren les diverses sessions amb els títols ‘Mirada pròpia’, ‘Mirada interior’ i ‘Mirada oberta’, que complementen el concepte proposat per la residència artística Enclave Land Art.
La tercera edició d’Enclave Cinema comptarà durant tot el cap de setmana amb la presència de cineastes i personalitats vinculades al món audiovisual, amb l’objectiu de generar una plataforma de discussió amb el públic mitjançant debats i col·loquis participatius.
Les convidades durant les jornades seran: Majo Císcar, directora del Humans Fest; Deborah Micheletti, responsable d’hospitalitat i protocol del festival, i Elena Vecino, directora de l’Àrea de Projectes de Fundació per la Justícia.
Enclave Cinema també comptarà amb la presència de les actrius Aida Flix i Goretti Narcís, i el guionista, director i productor Óscar Bernàcer, entre altres professionals del sector.
Nou espai per a la joventut
Enclave Cinema presenta enguany, per primera vegada, un nou espai dirigit a la joventut de la Canal de Navarrés, en el qual el cinema es transporta a l’aula. Així, en línia amb la temàtica d’enguany del Humans Fest entorn de la perspectiva de gènere i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Quesa, s’ha programat la presentació del documental guardonat El sostre groc (2022), d’Isabel Coixet, en una sessió matinal el divendres 29 de setembre per a l’IES La Canal de Navarrés.
En acabar la projecció, se celebrarà un col·loqui amb la presència de dos de les protagonistes de la cinta (Aida Flix i Goretti Narcís), juntament amb professionals del sector cinematogràfic.
Programació Enclave Cinema 2023
Enclave Cinema oferix un cap de setmana al voltant dels drets humans, la perspectiva de gènere i la relació amb la naturalesa a través del cinema i la creació contemporània. Totes les sessions tindran lloc a la sala d’actes de l’ajuntament de Quesa, amb accés gratuït.
El divendres 29 de setembre estarà dedicat a la secció ‘Mirada pròpia’, que oferix una immersió en la història del festival a través d’alguns dels treballs més destacats al llarg de les dotze edicions. La sessió, que estarà presentada per Majo Císcar, començarà a les 21.30 i finalitzarà amb un col·loqui amb la participació de persones vinculades a les produccions projectades.
El dissabte 30 de setembre estarà dedicat a la ‘Mirada interior’, i s’hi realitzarà una excursió matinal en la qual es farà una ruta a peu pels voltants de Quesa fins a la presa del riu Escalona, i s’acabarà al nucli urbà de la localitat.
A partir de les 21.30 hores es projectarà una selecció de curtmetratges del festival que tenen un vincle temàtic amb el concepte de la residència artística Enclave Land Art, amb la presentació de Raül Julve, director d’Enclave Cinema, i la presència de persones vinculades a les produccions projectades, amb la intenció de generar un debat per a aprofundir en les seues propostes.
El diumenge 1 d’octubre, a partir de les 10.30 hores, la secció ‘Mirada oberta’ oferirà una fusió entre art i cinema amb una selecció de peces d’animació del Humans Fest. El tancament de les jornades es convertirà en l’inici de la residència d’Enclave Land Art dels pròxims mesos de novembre-desembre després de dos mesos de convocatòria. El director d’Enclave Land Art, Miguel Mallol, presentarà els set projectes seleccionats per a participar en la quinta edició.
El projecte artístic Enclave Land Art naix amb la filosofia de promoure el diàleg de l’ésser humà amb la naturalesa per a reinterpretar el territori mitjançant l’art contemporani. L’origen d’Enclave Land Art està vinculat a la creació d’itineraris artístics en el medi rural, creats a través d’una residència internacional d’artistes de dos setmanes de duració.
Sobre Cultura Resident
Cultura Resident és el primer programa públic de residències de creació, posat en marxa a la Comunitat Valenciana en 2017 pel Consorci de Museus, amb l’objectiu d’enfortir el teixit cultural valencià i impulsar la creació contemporània, facilitant temps, espai, acompanyament i recursos econòmics a creadores i creadors per al desenvolupament del seu treball.