El Consorci de Museus duplica en el curs 2024-25 el nombre de docents i centres educatius participants en Xarxa Planea, que unix art i escola

Guardar

Xarxa Planea
Xarxa Planea

La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), reprén el curs Planea, Xarxa d'Art i Escola 2024-25, duplicant el nombre de centres educatius públics i de docents inscrits en tota la Comunitat Valenciana.

D'esta manera, el CMCV arribarà a 105 centres públics enfront dels 51 del curs anterior. Així mateix, 463 docents participaran en el programa mentres que en el curs 2023-24 van ser 216. Per províncies, s'han inscrit 50 centres educatius de València, 31 de Castelló i 24 d'Alacant.

En paraules de la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, "hem augmentat enguany els recursos per a arribar a més centres educatius amb l'objectiu d'implementar les pràctiques artístiques a l'escola de manera transversal".

"Es tracta d'oferir més ferramentes a xiquets i adolescents que els permeten desenrotllar les seues capacitats creatives com a part del creixement intel·lectual i personal", ha afegit Tébar.

El Centre del Carme de València ha acollit este cap de setmana la presentació de l'inici de curs de Xarxa Planeja 2024-25 a la qual han assistit 216 docents.

L'equip del programa Xarxa Planea ha explicat als professors els recursos que porten les diferents caixes, dissenyades per diferents col·lectius d'artistes per a realitzar activitats que vinculen art i escola dins de les aules.

Pràctiques artístiques des d'Infantil a Secundària

Les propostes de Planea, Xarxa Art i Escola 2024-25 van dirigides a alumnes de cicles d'Infantil, Primària i Secundària. Al voltant de 12.000 alumnes es beneficiaran d'estos programes.

Les temàtiques giren entorn de temes que van des de l'ús dels telèfons mòbils en l'adolescència, l'acció humana i els seus efectes en la naturalesa o l'art sonor com a vehicle per a fomentar l'escolta activa entre els més xicotets.

'So del fang', de Gemma Luz Bosch, acosta a l'alumnat d'Infantil a l'art sonor a través de jocs que fomenten l'escolta activa i oferixen noves maneres de percebre el nostre entorn.

'Escola del gargot', de Martín López Lam, convida als xiquets i xiquetes del cicle de Primària a deixar-se portar pels traços sense sentit i les taques per a crear històries i fomentar la imaginació.

'100 anys per a un bosc de 100 anys' és el títol de la proposta de Forestería Urbana de València (FUV), que posaran en pràctica els docents d'Educació Primària. S'endinsa en el món dels arbres com un element viu no humà amb el qual totes les persones es relacionen de manera col·lectiva i personal.

Per part seua, 'Adolescència mòbil', de Julián Barón, explora la relació entre adolescents i els seus telèfons mòbils utilitzant la creativitat i el diàleg grupal. A partir de la vulnerabilitat juvenil en un món digital en constant canvi, brinda un espai per a l'expressió lliure i autèntica.

'Atles de l'aire', de Rotor Studio, va dirigida a alumnat de Secundària per a entendre el repte de la salut dia a dia en els entorns urbans, contaminats i condicionats per l'acció humana.

'Odiseamix', d'Ana Ramírez (Jade Tansa), convida els adolescents a convertir-se en Dj's i elaborar un mix de cançons relacionades amb una temàtica determinada.

La iniciativa 'Planea' està impulsada per la Fundació Daniel i Nina Carasso i s'articula a nivell nacional a través de la mediació en diferents comunitats. En el cas de la Comunitat Valenciana, està coordinada pel CMCV i es realitza en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV).

Destacats