Els secrets de l’Ajuntament recull, en vinyetes i en valencià, part de la història de la ciutat i curiositats de la plaça i l’edifici de la Casa Consistorial. És l’última publicació de la regidoria de Cultura, que amb la col·laboració d’Edicions Camacuc, ha publicat este còmic “ple d’informació, sobre una institució a la que, com es diu a les seues pàgines, “ara es pot entrar lliurement”.
L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha presentat este dimecres esta publicació, “que està pensada per als més menuts, però és oberta a tots els públics”, i es pot adquirir a la llibreria de l’Ajuntament o en qualsevol llibreria comercial, per quatre euros.
La seua presentació s’ha celebrat al Hemicicle Municipal, davant d’alumnat de cinqué de primària dels col·legis municipals (CEIP Fernando de los Ríos, CEIP de Benimaclet i CEIP Santiago Grisolía), als qui l’alcalde ha convidat a llegir esta obra “escrita amb un llenguatge pròxim, divertit, actual, ple d’acudits implícits per atraure els i les valencianes més joves”.
En la seua intervenció, Joan Ribó ha recordat que els còmics han servit durant moltes generacions “per a divertir, per a entretindre, per a gaudir d’una bona història”. En el cas l’obra de Camacuc, “a estes virtuts s’afig el mèrit d’haver mantingut en el món del còmic la presència irrenunciable del valencià, perquè a pesar de totes les dificultats i la falta de suport, Camacuc ha sobreviscut durant dècades de la mà de Joan Escrivà i amb el suport d’un bon grup de guionistes i dibuixants valencians”.
Pel que fa a l’obra Els secrets de l’Ajuntament, Joan Ribó ha assegurat que es tracta d’un còmic “molt especial en el qual el coprotagonista de les històries és l’Ajuntament, governat ara per dones i homes obstinats a obrir-lo i acostar-lo a la societat perquè la ciutadania el senta com una institució seua, per posar fi a un llarg període on durant molts anys no van ser moltes les ocasions en què els qui treballen per la nostra cultura i la nostra llengua rebien el suport que necessitaven i mereixien per part del govern de la ciutat”.
Quant al contingut, Ribó ha destacat que a les pàgines d’Els secrets de l’Ajuntament es pot conéixer la història de València, d’on venim, les cultures i els costums sobre els quals es fonamenta tot el que som hui dia. Es poden recórrer els seus passadissos, entrar en el seu museu històric per a conéixer un important llegat històric, conéixer algunes curiositats divertides i saber “per a què servix un ajuntament que ha d’estar al servici de tots i treballar perquè esta ciutat siga millor cada dia, més amable, més educada, més ecològica, més neta i menys contaminada”, ha explicat als xiquets i xiquetes que s’han donat cita hui a l’Hemicicle, als qui també ha advertit dels poders de la lectura, “entre els quals es troba també el de contribuir perquè sigueu millors ciutadans, més actius, més solidaris, més cívics i més compromesos”.
Per últim, l’alcalde ha agraït el treball de Manel Gimeno, Jesús Huguet, Burguitos, Marc Llorens i l’equip d’Edicions Camacuc, “perquè este còmic parla de les nostres coses, de la nostra ciutat, del nostre Ajuntament, i ho fa en la llengua pròpia que des del Govern de la Nau ens hem compromés a impulsar, a posar en valor, perquè servisca per a tot, perquè s’utilitze més i millor, perquè es parle, es llija, s’escriga i, cada dia, des de xiquets, ens servisca per a descobrir el món a través seu, i també per a descriure els secrets de l’Ajuntament”.
Per altra banda, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha explicat que l’edició d’este còmic “s’emmarca en la política municipal “d’impulsar les publicacions infantils, que han estat abandonades en anteriors legislatures”, i ha resaltat la colaboració de Edicions Camacuc “que formen part de l’identitari dels valencians i valencianes”.
“Els secrets de l’Ajuntament es la primera publicació infantil d’esta época, però en vindran més, per donar a conèixer als xiquets i xiquetes un patrimoni històric i cultural, i una ciutat i figures històriques de les que s’han de sentir orgullosos i orgulloses”, ha manifestat Glòria Tello.
En nom de Edicions Camacuc han participat en l’acte els il·lustradors i guionistes Manuel Gimeno i Jesús Huget, que han explicat el procés del seu treball que va començar “amb el descobriment del gran patrimoni cultural que alberga l’Ajuntament”. Entre els elements patrimonials descoberts es troben les estàtues de la façana, una de les quals, l’escultura Prudència fa de cicerone en la visita que fan dos xiquetes en una de les historietes d’Els secrets de l’Ajuntament.
Al còmic també rep protagonisme, el balcó de l’Ajuntament, que il·lustra la coberta, ple de gom a gom amb regidors, falleres, xiquets, i fins i tot animals domèstics (en al·lusió a la regidoria de Benestar Animal).