Cultura

Clubs de lectura, exposicions i cursos parentals pel Dia de les Biblioteques a València

Des del dijous 24 d'octubre, diverses biblioteques municipals de la ciutat organitzaran activitats per a totes les edats fins a final d'any

Cayetano Manchón

1 minut

Sessió de contacontes dirigida als més menuts

Les biblioteques municipals de València preparen més de 50 activitats amb motiu del Dia de les Biblioteques. Entre les dinàmiques previstes es troben 13 sessions de contacontes distribuïts per diferents centres de la ciutat, la inauguració de dos nous clubs de lectura infantil i juvenil, diversos cursos de criança digital i una sèrie d'activitats commemoratives en els diferents barris de València.

La xarxa de biblioteques municipals, com cada 24 d'octubre, iniciarà un programa d'activitats que s'estendrà fins a final de mes, amb la intenció d'incentivar la lectura entre la població. Així ho ha anunciat el regidor d'Acció Cultural, José Luis Moreno, qui recalca que enguany, des de l'Ajuntament, s'han proposat “acostar l'hàbit de la lectura als més xicotets”. Moreno defén que “és molt important fomentar l'hàbit de la lectura de la manera més divertida i amena possible”.

El total d'estes 50 activitats programades, a les quals se sumaran altres accions que es prolongaran al llarg del curs, s'afigen a la programació habitual de les biblioteques de la ciutat.

Per als més joves

La campanya d'enguany pretén centrar-se en la població més jove, amb la intenció d'inculcar hàbits de lectura des d'edats primerenques. La programació infantil té com a plat fort 13 sessions de contacontes que es distribuiran per diferents biblioteques de la ciutat. A través d'històries infantils, els més xicotets coneixeran els llibres essencials que tot xiquet i xiqueta hauria de llegir.

Estes sessions es complementen amb la creació d'una sèrie de clubs de lectura infantil i juvenil que s'estendran durant els pròxims mesos. En total són 8 les biblioteques que s'adherixen a esta iniciativa, 4 en la modalitat infantil i 4 en la modalitat juvenil. Estos clubs, en paraules del regidor José Luis Moreno, té com a intenció “fomentar el pensament crític entre els xiquets i els joves a través de la lectura, desenrotllar les seues habilitats lectores i crear espais segurs per a parlar, expressar la seua opinió o debatre”.

En concret, els clubs infantils orientats a xiquets d'entre 5 i 8 anys, que requeriran la presència dels pares o tutors legals, es basaran en la lectura conjunta d'una història sobre el tema central del dia: assumptes com l'amistat, la família o la naturalesa.

En la modalitat juvenil, els clubs estan enfocats a persones d'entre 11 i 13 anys. En este cas, la dinàmica es basarà en la lectura del llibre recomanat de cada mes per a la posterior posada en comú d'opinions i impressions sobre l'obra en qüestió.

Les biblioteques que comptaran amb clubs de lectura infantils són La Raiosa – Germana de Foix, Sant Marcel·lí, Camí Real – Clara Santiró i Font, Creu del Grau – Gregori Maians i Siscar, i Torrefiel – Isabel de Villena. Per part seua, les biblioteques que han organitzat clubs de lectura juvenils són Arrancapins- Eduard Escalante, Cabanyal – Canyamelar – Casa de la Reina, Beniferri – Joan de Timoneda, i Castellar - l'Oliveral – Matilde Ramos.

Per a tots els públics

València Innovation Capital’ al costat de la Fundació ANAR han posat en marxa una sèrie de cursos, que duraran fins a finals d'any, per a conscienciar tant a xiquets com a adults sobre la importància de mantindre una presència en internet sana i lliure de riscos. Estos cursos de criança digital realitzaran les seues formacions en les diferents biblioteques de la ciutat.

Les biblioteques valencianes també oferiran fins a final de mes una sèrie d'exposicions: “Heroïnes de la modernitat”, d'Emilio García Giner, a la Biblioteca de Sant Pau, Francesc Almela i Vives; “Homenatge a un poeta, homenatge a un llibre”, d'Enric Cluvi, en la de Sant Marcel·lí-Camí Real (Clara Santiró i Font); o l'“Exposició pictòrica”, de l'artista urbà i dissenyador de monuments fallers Andreu Meseguer, a la Biblioteca de Marxalenes, Joanot Martorell.

‘Dones Grandioses’

Des de fa setmanes, les biblioteques municipals oferixen una sèrie de tallers organitzats per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de València i dirigits a dones majors de 60 anys.

Segons el consistori, estes activitats tenen com a objectiu crear un espai comú on compartir experiències, sensibilitzar i previndre la violència de gènere cap a les dones de més edat. Estos tallers també es realitzen en centres municipals de servicis socials o en centres d'envelliment actiu.

La regidora d'Igualtat, Rocío Gil, va defendre esta iniciativa com una contribució per a “treballar l'autoestima, el lideratge i la potenciació de les activitats de cohesió grupal entre dones".