Ha sigut Monestir, responsable del nom del Barri del Carme; també ha sigut Parròquia, Acadèmia de Belles arts i fins i tot una construcció abandonada. Encara que es tracta d'un lloc amb 728 anys d'història darrere, i més d'un mil·lenni amb les ruïnes àrabs sota ell, el Centre Cultural del Carme és ara un centre de dinamització i art contemporani, on la història conviu amb l'avantguarda artística.
Del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), les segones 'C' són relativament noves, i han significat un canvi de paradigma per al centre: les visites des de la seua aposta no han fet més que créixer.
El Reial Monestir de La nostra Senyora del Carme va iniciar la seua marxa en 1.281, fora de la muralla musulmana, i pocs anys després, amb la seua construcció, dins de la muralla medieval. Va ser recer de l'orde dels Carmelites, a principis de 1800 va passar a usar-se només l'Església i poc després, en 1839, es converteix per primera vegada en museu, vaticini de què seria molt temps després. En aquest primer museu s'acollien aquelles obres d'art que, després de la desamortització de Mendizábal, havien quedat "òrfenes".
Ací es va situar poc després l'Acadèmia de Sant Carles, inici del Museu de Belles arts de València Actual, però a després de la Guerra Civil ocasionada pels revoltats i rebre nombrosos danys, el Convent queda abandonat fins als 80. És llavors quan arriben successives restauracions, va tornar a acollir seus artístiques i fer exposicions. La seua activitat començava a enllaçar-se de nou al dia a dia del barri, encara que és des de fa uns anys, amb una èmfasi en el Centre Contemporani, que l'espai guanya en visites, exposicions i estima. El seu actual director, José Luis Pérez Pont, és el principal nom en parlar del canvi de l'espai.
Un 352% més
L'any 2016, el CCCC va rebre un total de 75.919 visites. Només un any després, en 2017, el número ascendia fins a les 182.658, és a dir, un 140,6% més. No obstant això, 2018 presenta unes xifres encara millors; 343.248 visitants al centre cultural, un 88% més que en 2017 i un 352,2% més que fa només dos anys.El museu s'ha convertit en un dels referents del "Turisme Cultural" que conjumina, en la seua majoria, a visitants de la Comunitat Valenciana -un 68,6%-, seguits d'estrangers i estrangeres -un 24,3%-, amb les visites de la resta de l'Estat en últim lloc -7,1%-.
La sala Reflectori, Goerlich-Ferrers o Carlos Pérez són epicentres de la cultura contemporània en la Comunitat Valenciana, on les exposicions conviuen amb l'arquitectura diversa de diversos segles i estils.