El Centre del Carme Cultura Contemporània estrena el dissabte 10 de desembre 'I ara, on seguim la festa?', una nova proposta del seu programa d'educació i mediació cultural, que aquest curs 2022-2023 ha sigut conceptualitzat i desenvolupat pel col·lectiu Pedagogías Invisibles, després de la seua selecció el mes de setembre passat mitjançant un procés de licitació pública.
Aquesta nova proposta, dirigida a joves d'entre 15 i 19 anys i gratuïta, s'estrenarà amb l'activitat 'Tens la disco de museu', una microfesta inaugural en l'espai BED CCCC, situat en el sobreclaustre del Centre del Carme.
"L'educació i la mediació cultural són dues de les principals línies de treball que impulsem en el Centre del Carme, amb un programa molt complet per a reflexionar sobre temes com el consum, les relacions o l'aprenentatge a través de l'art i la cultura. El Centre del Carme s'ha convertit en un punt de trobada entre les persones, un espai d'agitació cultural que incentiva el pensament", assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.
'I ara, què?'
Partint del concepte 'I ara, què?', Pedagogías Invisibles ha confeccionat un programa complet, dinàmic i versàtil que cada trimestre se submergeix en qüestions específiques a través de diferents activitats i trobades. Durant els mesos d'octubre, novembre i desembre el treball s'ha centrat en el concepte de consum i tot el que suposa per a la societat actual.
El dissabte 10 de desembre a la vesprada, en el sobreclaustre del Centre del Carme, se celebra la primera sessió de l'activitat 'I ara, on seguim la festa?', que proposa una reflexió sobre la festa com un espai segur en el qual identitats, expressions, balls i sentiments conflueixen i es gaudeixen en col·lectiu. L'accés a l'activitat és gratuït mitjançant una inscripció prèvia.
Aquesta nova proposta, que se celebrarà periòdicament fins a juny de 2023, s'inaugura amb la microfesta 'Tens la disco de museu', en què es conviden els i les assistents a compartir els seus temes favorits, experimentar-los des del cos i llegir i analitzar totes les cançons que els agrada escoltar quan estan de festa, per a veure quins missatges llancen i quines actituds i comportaments tenen cap a aquestes. Les persones interessades poden enviar les seues cançons favorites i acudir directament al CCCC a participar en aquesta festa inaugural del laboratori experimental de festes i imatge visual.
Eixir de festa suposa un moment de compartir, relacionar-se i aprendre, però a vegades, quan s'encenen els llums, algunes dinàmiques deixen de tindre gràcia. L'activitat 'I ara, on seguim la festa?' investiga sobre com s'eixia de festa abans, ara, en diferents contextos i a diferents edats, i proposa un acostament a pràctiques artístiques contemporànies que utilitzen la festa com a eina de producció cultural, amb l'objectiu de pensar si una altra manera de celebrar és possible.
'I ara, com consumim?'
Partint sempre del lema central del curs 'I ara, què?', l'equip de mediació del Centre del Carme ha centrat les activitats d'octubre a desembre en el consum, amb el títol 'I ara, com consumim?'.
Així, els dijous i dissabtes se celebrarà l'activitat 'On està el meu pot de cigrons?', que empra com a escenari l'exposició 'Jaime Hayon. InfinitaMente', per a reflexionar sobre el consum d'objectes i els seus usos, mostrant com, malgrat ser un acte trivial que es dona cada dia, consumir ha modelat les vides de les persones a través de la cultura i de la imaginació. L'activitat és gratuïta i per a tots els públics.
Els diumenges, també de manera gratuïta i sense límits d'edat, el taller intergeneracional 'Desitge necessitar-ho' és una oportunitat perquè totes les persones que hi participen es coneguen millor, i de dimarts a divendres al matí, se celebren diferents tallers com 'Una samarreta, mil destins', 'Amb un pal i un cércol, construeix alguna cosa estranya', 'Dis-me què tens en el teu estoig i et diré qui eres', 'Fem un Marie Kondo' o 'Intercanvi d'esqueixos', pensats per a segments específics de població com ara persones amb discapacitat, estudiants de Primària, Secundària i Batxillerat, o visitants sèniors.
Sobre Pedagogías Invisibles
El col·lectiu Pedagogías Invisibles es va crear l'any 2009 amb la intenció d'explorar les clivelles que hi ha en el camp de l'art i l'educació; a més del seu potencial per a la transformació social, la mediació cultural és una de les seues principals activitats.
Pedagogías Invisibles compta en l'actualitat amb un equip de mediació integrat per professionals que s'han format en el màster PERMEA −Programa experimental en mediació i educació a través de l'art− del Consorci de Museus i la Universitat de València, que presenten una trajectòria molt interessant en el camp de l'art i l'educació. Olaia Pérez Merchán, John Mario Céspedes Escobar, Patricia Chamorro i Alejandro Ocaña són les quatre persones que conformen l'equip.