El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) repassarà cinc dècades d'abstracció en la pintura valenciana durant la presentació de la publicació ‘Desconstruint l'Abstracció’, que acollirà la seu del Consorci de Museus el pròxim 29 d'abril. La presentació comptarà amb la participació del filòsof i teòric de l'estètica de l'art, Francisco Jarauta, i la comissària de l'exposició, Felisa Martínez.
La presentació es planteja com un diàleg entre Martínez i Jarauta sobre els processos transformadors de la pintura abstracta dels últims 50 anys a través de l'obra dels 42 artistes de la Comunitat Valenciana, que componen l'exposició ‘Desconstruint l'Abstracció. Pintura valenciana 1970-2024’ que exhibeix el Centre del Carme, fins al pròxim 4 de maig.
Francisco Jarauta és catedràtic de Filosofia de la Universitat de Múrcia i ha realitzat estudis d'Història, Història de l'Art i Filosofia en les universitats de València, Roma, Münster-Westf, Berlín i París. Professor convidat d'universitats europees i americanes, els seus treballs s'orienten especialment en el camp de la història de les idees, la filosofia de la cultura, l'estètica i teoria de l'art.
En el Dia del llibre, el director-gerent del Consorci de Museus, Nicolás Bugeda, ha recordat la importància de les publicacions d'art “que immortalitzen les exposicions i retraten el moment de l'art actual, reunint la investigació realitzada”.
Bugeda ha assenyalat la rellevància concretament d'aquesta publicació “donat l'interessant treball desenvolupat per la comissària, Felisa Martínez, que reuneix 42 artistes de màxim nivell en la nostra Comunitat” i ha mostrat la seua satisfacció “per poder comptar, durant la seua presentació amb la participació del professor Jarauta, la labor del qual en l'estètica de l'art li atorguen un gran prestigi nacional i internacional”.
Per la seua part la comissària de l'exposició, Felisa Martínez ha destacat que l'exposició i el seu catàleg obrin temes de debat, que es plantejaran en la xarrada, sobre l'evolució de la pintura abstracta i el futur de l'art.
“Seria un error acceptar únicament l'existència de la versió pictòrica, tan estudiada per la història de l'art, com a hegemònica en l'abstracció. La seua desconstrucció ha fet evolucionar la pintura abstracta transformant els plantejaments estètics i conceptuals d'aquesta tendència” ha afegit Martínez.
Així mateix, l'exposició planteja un viatge que, en la primera meitat del segle XXI, posa de manifest la sinergia aconseguida entre l'art i la tecnologia, deixant en l'aire preguntes encara sense respondre: quin camí artístic seguiran els artistes en el futur?, serà el de l'art digital, el videoart, l'art generatiu, l'interactiu o la intel·ligència artificial (IA)? Aquestes i altres qüestions seran abordades durant la presentació.
Fins al 4 de maig
La publicació i presentació del catàleg acomiaden una exposició, amb gran èxit de públic, que tancarà les seues portes el diumenge 4 de maig.
‘Desconstruint l'Abstracció. Pintura valenciana 1970-2024’ repassa l'evolució de la pintura abstracta valenciana des dels anys 70 fins a l'actualitat, a través de l'obra d'artistes que han marcat una fita en la desconstrucció dels processos creatius, des de l'expressionisme abstracte més clàssic fins a la incorporació de les noves tecnologies, com la IA. Es tracta d'un recorregut a través de l'obra d'artistes com Jordi Teixidor, Uiso Alemany, José Sanleón, Soledad Sevilla, José María Yturralde, Paco Caparrós o Luis Moscardó fins a les propostes més tecnològiques de Felipe Pantone, María José Marco, Moisés Mañas o Rubén Tortosa.