Cultura

El Centre del Carme reivindica el paper de les microalgues com a agents climàtics en el Dia Mundial del Medi Ambient

1 minut

‘La vida secreta de las microalgas’ al CCCC

El Centre del Carme Cultura Contemporània destaca per la seua implicació en l’acció climàtica a través de la cultura i l’art contemporani. Per això, amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient i del Dia Mundial dels Oceans, els dies 5 i 8 de juny, respectivament, el CCCC presenta ‘La vida secreta de les microalgues’, la innovadora instal·lació que es podrà veure des de finals de 2023 al seu claustre gòtic, en el marc de València Capital Verda Europea 2024. 

Coorganitzada i coproduïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i concebuda per l’agència d’innovació verda Un Jardin sur les Toits i la incubadora cultural La Base Culture, l’exposició produirà ‘in situ’ i en temps real el cicle complet de les microalgues, des de la seua gènesi fins a la maduresa, en un tanc d’aigua bategant al ritme d’un cor, per a recordar-nos que la vida va començar amb els cianobacteris, així com els riscos que comporten per a l’equilibri ambiental les formes humanes d’intervenció en aquest ecosistema. 

La mostra, fruit de la investigació de Jesús Díaz de Vivar i Stefano Morana del Medico, fundadors d’Un Jardin sur les Toits, dirigeix la mirada a les microalgues, que són els primers microorganismes que van aparéixer a la Terra, i convida a descobrir la seua evolució des que van aparéixer al nostre planeta fa més de 2.000 milions d’anys fins al cultiu actual que se’n fa en bioreactors. De fet, per primera vegada des de la creació d’aquesta tecnologia innovadora, s’exposarà al gran públic un bioreactor de microalgues al cor del Centre del Carme, que mostrarà en temps real el desenvolupament d’aquests microorganismes extraordinaris que hi fixen el CO2 de l’aire ambiental, redueixen els gasos amb efecte d’hivernacle i produeixen grans quantitats d’oxigen.

‘La vida secreta de les microalgues’ és una exposició amb un marcat caràcter didàctic, que, a més, posa en relleu els molt amplis camps d’aplicació de les microalgues en sectors tan vastos com la indústria alimentària, la farmacopea, la bellesa, l’agricultura, l’energia o la conquesta de l’espai.

“Des del Consorci de Museus i el Centre del Carme fa anys que impulsem una activació en positiu de la situació d’emergència climàtica que vivim, a través de l’art i la cultura contemporània. El treball que estem fent per a aquesta exposició suposarà un acostament molt innovador, tant pel que fa al format com al contingut, a un poderós agent ambiental a penes conegut, les microalgues, mostrant el seu cicle i els beneficis per al medi ambient d’una manera senzilla i didàctica, i convidant, al mateix temps, a reflexionar sobre la situació del planeta i passar a l’acció dia a dia, ja que el present és el moment real en el qual tenim la capacitat d’intervindre”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont. 

“Estic molt content de tindre aquesta oportunitat de mostrar al gran públic el fruit de les nostres investigacions i, al mateix temps, conscienciar sobre el medi ambient. Les microalgues són el futur de la humanitat”, assegura l’investigador Jesús Díaz de Vivar. 

L’exposició, que es podrà veure des de finals de 2023, instal·larà un bioreactor al claustre gòtic del CCCC, que realitzarà fotosíntesi en temps real produint microalgues, amb una microcàmera integrada que projectarà en directe el procés de creixement de les microalgues a l’interior. Al mateix temps, diverses pantalles digitals mostraran l’evolució de la vida a la Terra i l’interés de fixar-hi el CO2 per a lluitar contra el canvi climàtic, mentre que una zona expositiva donarà a conéixer alguns dels productes derivats del cultiu de microalgues en la indústria. Les persones que visiten l’exposició podran també conéixer en directe els volums exactes de CO2 segrestat i la quantitat d’O2 pur alliberat en l’atmosfera a través d’una pantalla, i viure una experiència totalment immersiva a través d’un dispositiu de llum i una instal·lació olfactiva. 

Jesús Díaz de Vivar, emprenedor de l’any a França 

El mes de març passat, Jesús Díaz de Vivar, científic i cofundador de l’agència Un Jardin sur les Toits especialitzada en biotecnologies i creadora de l’exposició ‘La vida secreta de les microalgues’ junt amb la incubadora d’energies culturals La Base Culture, va ser premiat amb el trofeu a l’emprenedor de l’any pel mitjà de comunicació dedicat a francesos i francòfons de l’estranger, Lepetitjournal.com. El lliurament del guardó va tindre lloc al Ministeri d’Afers exteriors de França, a París. 

Llicenciat per la Universitat de Cambridge i el Massachusetts Institute of Technology, el francés establit a València, Jesús Díaz de Vivar, va fundar l’agència Un Jardin sur les Toits en 2012, juntament amb el seu soci Stefano Morana del Medico. L’objectiu d’aquesta agència de la innovació verda és fer més ecològics els espais urbanitzats, especialment a les grans ciutats, mitjançant la instal·lació de microgranges d’algues, que són 12 vegades més eficaces que un bosc de la mateixa superfície. L’empresa, que continua en desenvolupament, ja treballa amb grans grups com Allianz, Orange, Ogic, Compagnie de Phalsbourg, Airparif i Artelia.