El Centre del Carme reflexiona sobre la Comunitat Valenciana com a capital mundial de les festes del foc

Miguel Arráiz i José Francisco Carsí són comissaris d'esta exposició que es pot veure fins al 28 d'abril en la sala Contraforts

Guardar

Peces de l'exposició 'FOC' del Centre del Carme (Imatge de Juan R. Peiró)
Peces de l'exposició 'FOC' del Centre del Carme (Imatge de Juan R. Peiró)

La Comunitat Valenciana s'ha situat com un dels llocs amb més festes singulars i és de sobres coneguda per les seues Falles o Fogueres. Però si hi ha alguna cosa que unix a totes elles, és el foc, un element transversal i símbol d'intercanvi cultural que hui es mostra davant el públic d'una forma diferent en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València.

Ho fa a través de 'FOC-Festivitats del foc en la Comunitat Valenciana', una exposició comissariada per Miguel Arráiz i José Francisco Carsí que recorre set festes úniques de Castelló, València i Alacant: la Foguera de Canals, la Santantonà de Forcall, la Matxà de Vilanova d'Alcolea, la Cordà de Paterna, els Fatxos d'Onil, les Fogueres d'Alacant i les Falles.

"Esta mostra sorgix a partir d'un projecte molt més ampli en el qual decidim, fa anys, investigar les festes de tot el món on hi havia foc. Contactem amb totes les ambaixades espanyoles internacionals i amb les ambaixades estrangeres a Espanya i hi ha 600 festejos documentats on el foc té algun paper, ja siga com una foguera, una escultura artística o com a artesania", explica Arráiz.

José Francisco Carsí i Miguel Arráiz, comissaris de 'FOC' (Foto de Juan R. Peiró)
José Francisco Carsí i Miguel Arráiz, comissaris de 'FOC' (Foto de Juan R. Peiró)

El co-comissari explica que, després de l'escriptura del llibre 'FOC', hui es pot conéixer este treball a través de l'exposició, on "veiem com som una capital mundial del foc, que juga un paper transversal i d'intercanvi cultural que va molt més enllà de les Falles o les Fogueres". "De fet, creiem que estes han desvirtuat un poc el seu culte al foc en comparació amb els orígens per l'ús de nous materials, entre altres qüestions, mentre que festes com la Foguera de Canals es mantenen fidels als seus inicis", apunta.

Esta evolució del seu ús i significat encén els cinc sentits en la proposta expositiva, on el públic pot descobrir també curiositats, com que les festes de Sant Antoni i les seues fogueres són les més esteses del territori. "Amb 'FOC' podem ser conscients de la gran riquesa que hi ha entorn del foc a través de les festes, que amb diferents formats i ja siga a Espanya, Escòcia, la Xina o altres països, aposten per este element", en paraules d'Arráiz.

Així és 'FOC- Festivitats del foc en la Comunitat Valenciana'

Nicolás Bugeda, director-gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) explica que esta exposició és una producció del mateix CMCV amb la participació de la Fundació del Disseny i À Punt. "Reunix imatges i objectes que ens oferixen una panoràmica de les festes de la Comunitat Valenciana que tenen el foc com a protagonista i complim, al mateix temps, amb la Llei de Patrimoni en el seu vessant de difusió i divulgació, en este cas del patrimoni immaterial", afig.

Peces de l'exposició 'FOC' del Centre del Carme (Foto de Juan R. Peiró)
Peces de l'exposició 'FOC' del Centre del Carme (Foto de Juan R. Peiró)

En concret, presenta una selecció de fotografies dels fotògrafs José Jordan, Josep Gil, Javier Sancho, César Camañas, Álex Domínguez i Vicente Guill, així com una peça audiovisual i diversos objectes, entre ells una maqueta de la foguera de Canals, un casc i caixa de la Cordà de Paterna, o vestimentes de botarga o dimoni de Forcall (Castelló), entre altres elements, que oferixen una xicoteta mostra de la inabastable quantitat de festivitats entorn del foc que vertebren la Comunitat Valenciana i el nostre calendari.

Arráiz assenyala que, després de la publicació del llibre i la mostra de resultats del cas valencià, l'objectiu és anar ampliant la investigació per a conéixer totes les curiositats d'este eix central que continua sent un interrogant per a filòsofs, etnòlegs i curiosos.

'FOC-Festivitats del foc en la Comunitat Valenciana' redescobrirà l'element que més ha fascinat a l'espècie humana, a través de festes valencianes, a la Sala Contraforts del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València fins al 28 d'abril, amb accés lliure i gratuït.

Peces de l'exposició 'FOC' del Centre del Carme (Foto de Juan R. Peiró)
Peces de l'exposició 'FOC' del Centre del Carme (Foto de Juan R. Peiró)

 

Arxivat a:

Destacats