El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València proposa un recorregut pel pensament i obra de Joan Fuster a través de 'Fuster en el seu temps'. Es tracta de l'exposició més completa sobre l'obra i vida del pensador valencià i podrà visitar-se des d'aquest 21 de novembre fins al pròxim 26 de febrer.
Així ho han presentat el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del CCCC, José Luis López, el president de la Comissió de l'Any Fuster de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer i el comissari Francesc Pérez Moragón.
Es tracta d'una mostra que reuneix una àmplia col·lecció d'obres d'art formada per 28 escultures de José Cusachs, Manolo Boix i Andreu Alfaro; 62 pintures, dibuixos i obra gràfica d'artistes com Artur Heras, Pilar Dolz, Miquel Navarro, Juan Genovés, Antoni Miró, Antoni Tàpies, Josep Renau, Joan Miró o l'Equip Realitat; més de 150 fotografies i un nodrit compendi de llibres, revistes i documentació. També inclou 8 dibuixos originals i una pintura de Joan Fuster.
La mostra, comissariada per Francesc Pérez Moragón al costat d'Edelmir Galdón i Salvador Ortells, es presenta així com la més completa sobre el pensador valencià i podrà gaudir-se fins al 26 de febrer en el Centre del Carme.
Un agitador de consciències i de cultura
El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, ha destacat que "estem davant la major exposició organitzada per a fer valdre la trajectòria d'un intel·lectual lúcid, inconformista i arriscat. Un agitador de consciències i de cultura, com ho és el mateix Centre del Carme en el qual es troba. Possiblement l'intel·lectual valencià més important del segle XX".
"Creiem que els comissaris de la mostra, a part de ser uns coneixedors en profunditat de la trajectòria i l'obra de Fuster, han sabut concebre un itinerari extremadament atractiu per a visitants molt diversos: els que coneixen a Fuster i els que no ho coneixen", ha afegit López, que apunta que "també han tingut la capacitat de dirigir-se a moltes generacions diferents i cadascuna de les persones que visite aquesta exposició li traurà més suc per uns aspectes o altres, segons els seus gustos personals. A més, la mostra compta amb tota una sèrie d'obres d'art de primer nivell i de documentació que conviden a passejar-la durant hores".
"Aquesta exposició celebra el centenari del naixement del gran escriptor Joan Fuster, proposant un acostament a la seua obra i la seua personalitat a través d'una selecció de peces, obres i documents reunits per ell mateix, i que van formar part de la seua vida i la seua labor quotidiana. Programar aquesta mostra en el Centre del Carme ens dona l'oportunitat de presentar a Fuster a les audiències més joves que cada dia ens visiten", en paraules de Pérez Pont.
Recorregut expositiu
L'itinerari expositiu s'estructura en una seqüència de blocs temàtics interconnectats, els quals, a més d'oferir una visió global i completa de la dilatada trajectòria vital i literària de l'escriptor, permeten captar la pervivència del seu llegat intel·lectual i material en els nostres dies.
Arranca amb la infància del pensador amb el títol 'Un món menut', i continua per l'adolescència i els primers intents com a escriptor amb 'Sempre als peus de les lletres'.
Seguidament, s'aborda el Fuster que inicia treballs clau de conscienciació valenciana i valencianista. Es tracta d'un apartat titulat 'Una mirada valenciana', que aprofundeix en el que va suposar la publicació de 'Nosaltres els valencians' i 'El País Valencià'.
A partir d'ací el relat expositiu navega d'una banda definida com a 'Provatures, interpretacions', que se submergeix en tota la seua trajectòria assagística, per a passar després al seu vessant periodístic amb el bloc 'En paper de periòdic'.
El Fuster incòmode per a una part de la societat en què va viure i el Fuster inconformista tenen la seua representació en l'exposició en el bloc 'Observador implacable'. A continuació, es passa a donar a conéixer a l'intel·lectual valencià com a referent de moltes generacions en 'Influència i lideratge'.
La mostra acaba amb el bloc titulat 'Professor, a classe!', que aborda la seua relació amb la vida universitària.
Durant les pròximes setmanes, i per a completar l'exposició, el Centre del Carme presentarà una intervenció que duran a terme les artistes Cachetejack.