El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) ha presentat la primera exposició monogràfica dedicada a un il·lustrador del món de les Falles, José Santaeulalia. La seu del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) repassa, des d'este divendres i fins al 4 de maig, la trajectòria artística de l'escultor i il·lustrador valencià José Santaeulalia, pertanyent a la tercera generació d'una de les sagues més premiades d'artistes fallers.
La mostra ha sigut presentada pel director-gerent del Consorci de Museus, Nicolás Bugeda, acompanyat pel mateix artista, José Santaeulalia, i el comissari de la mostra MacDiego. Bugeda ha explicat que “esta exposició s'emmarca en la nostra línia de col·laboració amb les Falles, com a expressió de la nostra cultura popular i posa en valor les aportacions a l'art contemporani, d'un gran nombre d'artistes que desenrotllen la seua labor en l'entorn faller”.
El director-gerent del Consorci de Museus ha asseverat que “no és la primera vegada que el Centre del Carme dedica una mostra al dissenyador de la falla de l'Ajuntament, però sí que és la primera ocasió en la qual es reconeix la labor d'un il·lustrador de falles en l'àmbit museístic”.
L'exposició ‘José Santaeulalia’ discorre en paral·lel entre la seua faceta com a escultor en els estudis de la firma de porcellana Lladró, amb la qual ha collit el reconeixement internacional, i la seua faceta com a dissenyador de falles, amb les quals ha obtingut fins a huit primers premis de Secció Especial.
Bugeda ha recordat el talent dels artistes fallers i dels il·lustradors, responsables del disseny dels monuments que “tenen el reconeixement fora de les nostres fronteres, amb ofertes com les que ha tingut José Santaeulaia en grans factories d'animació i que decidixen quedar-se en la seua terra i dedicar el seu talent a una de les seues grans passions, com són les Falles”.
L'exposició mostra el procés creatiu de José Santaeulalia, com a il·lustrador, des del seu estudi, i com a escultor, a l'entorn de Lladró, passant per algunes de les grans fites de les seues més de 25 anys de trajectòria artística, als quals se sumen algunes il·lustracions inèdites de la seua col·lecció.
A través de més de 180 peces, la mostra oferix una visió integral del seu recorregut professional a través d'una selecció de guions, esbossos, figures de porcellana, ninots, maquetes de falla i fins i tot, estendards de primers premis, secundats per projeccions audiovisuals d'animació.
L'artista ha mostrat el seu agraïment al Consorci de Museus per “valorar el treball dels creadors de falles” i ha assenyalat que els seus dos treballs com a escultor de porcellana i dissenyador de falles “es complementen i es retroalimenten: la formació en Lladró m'ha aportat la part acadèmica, d'anatomia a l'hora de dibuixar per a falles, i, d'altra banda, les Falles m'han donat la frescor, la personalitat i l'expressivitat dels personatges per a esculpir una figura de porcellana que fa que quan la contemples, connectes amb ella”.
Procés creatiu de la porcellana i de les Falles
L'exposició descobrix a l'espectador el procés creatiu previ a la construcció d'una falla, així com a la creació d'una figura de porcellana.
La major part dels dibuixos que s'exposen són els esbossos que ha treballat amb el seu germà Pedro Santaeulalia per a la realització de les falles guardonades amb el primer premi en la Secció Especial, on s'aprecia l'evolució del disseny des de la idea inicial.
L'artista ha destacat que en la mostra s'inclou també un esbós, dibuix del seu pare per a la Falla Na Jordana, “un homenatge a qui ens va ficar el verí del dibuix, de la pintura i del modelatge als quatre germans. La meua casa era com els antics gremis amb el mestre i els aprenents. Eixe va ser el nostre major aprenentatge, haver tingut a casa a un autèntic mestre”, ha assenyalat.
MacDiego ha destacat el caràcter dels dibuixos de Santaeulalia “exagerats, coloristes i disbauxats amb missatges profunds i reflexius” als quals aporta “un llenguatge accessible i visual i l'equilibri i les proporcions necessàries per a convertir-se en escultura”.
En la seua faceta d'escultor, l'exposició mostra el procés de creació de les figures de porcellana, des de l'esbós en plastilina o en fang, passant per l'escultura d'escaiola fins a la reproducció en porcellana, que és completament artesanal.
Amb més de 25 anys de professió, Santaeulalia ha desenrotllat un estil distintiu en el món de la porcellana, fusionant tradició amb enfocaments contemporanis.
La falla de l'Ajuntament 2025
L'exposició dedica un apartat especial a la falla municipal d'enguany, ‘Fauna fallera’, disseny original de José Santaeulalia i obra dels artistes, Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer.
El director-gerent del Consorci de Museus ha recordat que “les Falles, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, reunixen cada any a milers de persones procedents de tot el món. En este sentit el Centre del Carme, com a centre situat i en connexió amb les manifestacions més genuïnes de la nostra cultura oferix l'oportunitat de descobrir, per a tots aquells que ens visiten, el procés de producció dels monuments”.