El Centre del Carme presenta la ‘performance’ del reconegut artista multidisciplinari Boris Nieslony

Guardar

El Centre del Carme presenta la performance del reconegut artista multidisciplinari Boris Nieslony
El Centre del Carme presenta la performance del reconegut artista multidisciplinari Boris Nieslony

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta, aquest mes de març, una nova sessió del cicle de ‘performance’ ‘Art D’’, amb la participació de l’artista multidisciplinari Boris Nieslony. Aquesta proposta forma part de la programació de CCCC Performance amb la qual el Centre del Carme impulsa, des de fa més de cinc anys, l’art d’acció a València. Aquesta nova cita amb l’art performatiu se celebrarà aquest divendres 24 de març, a les 18.00 hores, a la Sala Refectori del Centre del Carme, amb accés gratuït fins a completar aforament.

Després de l’acció d’Esther Ferrer, Premi Nacional d’Arts Plàstiques, el mes de desembre passat; el CCCC convida, aquest mes de març, un altre gran nom internacional de les arts escèniques, consolidant la seua aposta ferma per la ‘performance’ en aquest 2023. Boris Nieslony (Grimma, Alemanya, 1945) és artista de la ‘performance’ i instal·lació, docent, curador de ‘performance’, organitzador, escultor, artista ‘intermèdia’ i cofundador de la Künstlerhaus Hamburg en 1977.

“El Centre del Carme és un espai viu on divulguem els diferents vessants de la cultura contemporània. Amb el nostre programa CCCC Performance, oferim des de 2017 una programació constant d’art d’acció en la qual hem convidat grans noms del sector, de l’àmbit estatal i internacional, que han compartit el seu talent, temps i manera d’entendre el cos a través de les arts escèniques. En aquesta ocasió, tenim l’honor de rebre Boris Nieslony, un artista que, des de 1966, treballa la ‘performance’ en diferents parts del món”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
“La participació de Boris Nieslony en aquest cicle suposa incloure en la programació un dels grans impulsors de l’art d’acció a Europa i continuar amb l’obertura internacional del Centre del Carme. És un honor i és d’agrair que Boris accepte aquesta invitació amb la qual ‘Art D’’ intensifica els seus llaços amb l’escena alemanya. Estem davant d’un dels grans ‘performers’ històrics de l’escena europea, ja que va iniciar la seua pràctica performativa en 1966, quasi en la data d’inici de ZAJ, en plena activitat de Fluxus a Europa, i abans de l’inici de la docència de Joseph Beuys a Düsseldorf; i de la pràctica de Marina Abramovic”, indica el director de l’Associació d’Art D’, Bartolomé Ferrando.

La ‘performance’ de Boris Nieslony

Boris Nieslony ha dedicat el treball de la seua vida a desenvolupar una millor comprensió de les implicacions filosòfiques, ètiques, socials, històriques, revolucionàries i insurreccionals de l’art escènic, i a difondre aquestes troballes de la manera més àmplia possible.

És defensor incansable i inspirador de l’art de la ‘performance’, de l’art presencial i de la trobada. Advoca per la pràctica organitzant i assistint a reunions d’artistes internacionalment, publicant textos teòrics propis i d’altres autors, arxivant treballs i fent ‘performances’, obres de fotografia i instal·lacions que enfronten a la força una inquietud existencial; i una poesia visual i alquímica de l’art. El seu treball es caracteritza per tindre una forma associada a un gran interés i respecte per l’ésser humà.

El divendres 24 de març, el cicle ‘Art D’’ de CCCC Performance presenta l’actuació de Boris Nieslony a la Sala Refectori del Centre del Carme, a les 18.00 hores, amb accés gratuït —sense inscripció prèvia— fins a completar aforament. També es retransmetrà en directe en el canal de Youtube del Consorci de Museus.

Sobre ‘Art D’’

‘Art D’’ és un cicle mensual d’art d’acció internacional que inclou una part de ‘performance’ en viu i una altra de teoria, reflexió i debat. El cicle, que forma part del programa CCCC Performance, la primera sessió del qual es va celebrar en 2017, està organitzat pel CCCC juntament amb l’Associació Cultural Art D’, un col·lectiu d’artistes i investigadors de diferents generacions que promouen l’art d’acció amb el suport del Consorci de Museus i amb Bartolomé Ferrando com a impulsor de la iniciativa, al costat de Lucía Peiró, Almudena Millán i Álvaro Terrones.

El projecte ofereix un espai intermedi entre diferents disciplines artístiques en el qual és present la llibertat ètica i estètica associada a les transformacions individuals i socials. El seu objectiu és fer-se càrrec de l’estudi, la documentació i la presentació de l’art d’acció actual, més enllà de l’espectacle escènic, amb una proposta plural en la qual totes les formes d’art d’acció tenen cabuda, sense crear cap confrontació.

Destacats