El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta l'exposició 'Yo lo vi', que reuneix l'obra que l'artista Pepe Miralles (Xàtiva, 1959) ha realitzat al llarg de la seua trajectòria per a documentar la pandèmia de sida des dels anys noranta fins a l'actualitat.
La mostra, organitzada i produïda pel Consorci de Museus i comissariada per la professora de la Universitat de Murcia Isabel Tejeda, pot visitar-se en la sala Dormitori del Centre del Carme fins al 18 de febrer de 2024.
'Yo lo vi' reuneix tota la producció de Pepe Miralles, centrada quasi en exclusiva en la pandèmia de la sida, els efectes de la qual en Espanya van començar a percebre's a mitjan dècada dels anys 80.
L'autor observa amb distància el que va ocórrer, però ho fa des de dins, a través d'una selecció de fotografies, vídeos, instal·lacions i altres peces que reconstrueixen un relat personal i polític, des de la macro i el micro, des de València i la resta d'Espanya.
"A través de les obres d'aquesta exposició es construeix aquest relat cap arrere, la qual cosa elles referencien i citen: etapes, moments, situacions, vivències. En definitiva, moments que constitueixen una memòria del trauma, tenint en compte els impactes i les obertures que la sida ha provocat en els trajectes vitals de les persones que m'han acompanyat i ajudat a generar els meus treballs", ha explicat l'artista Pepe Miralles.
La comissària de l'exposició, María Isabel Tejeda, ha apuntat que Pepe Miralles representa des de principis dels anys 90 a Europa "una de les carreres artístiques més significatives respecte a la sida com a malaltia social".
Tejada ha recordat que, en els anys 90 i des de la Comunitat Valenciana, "denunciava com la sida s'havia construït per part dels mitjans de comunicació i de la societat com una malaltia exclusiva del col·lectiu homosexual i des de 1996 el seu treball mai va abandonar aquesta línia quan la malaltia es va convertir en crònica".
Amb aquesta retrospectiva, Pepe Miralles relata la seua pròpia experiència de vida. El titol triat, 'Yo lo vi', al·ludeix a un dels gravats més reconeguts dels 'Desastres de la Guerra', de Goya, identificant el lloc de l'espectador, del protagonista i del productor d'imàtgens.
Amb la seua mirada, l'artista incideix en la necessitat d'entendre que, encara que la sida es perceba hui com una qüestió superada, és una de les grans violències que ha patit la comunitat LGTBIQ+ en les últimes dècades.
Pepe Miralles
Pepe Miralles (Xàbia, 1959), és artista visual i doctor en Belles arts per la Universitat Politècnica de València, on treballa com a professor en la Facultat de Belles arts. És director del Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties, membre fundador de 'Projecte 1 de desembre' i de Col·lectiu Local Neutral. Va ser membre del grup De Reüll entre 1991 i 1998, i va dirigir la Càtedra Art i Malalties entre 2013-2016.
Els temes en els quals més ha aprofundit en la seua obra són la perspectiva social del VIH i de la sida, participant en grups activistes i en la producció de continguts culturals i visuals, i la sexualitat en els espais públics, documentant tant l'ús dels enclavaments de 'cruising', com les biohistòries dels qui els usen.