El Centre del Carme presenta demà, divendres 28 d’octubre, l’exposició ‘Post-Natural Prototypes. Phytosemiotic Expressions’ que es podrà visitar a la Sala Contraforts fins al 20 de novembre. La mostra forma part d’ARA(t)IBMCP, la primera convocatòria del Programa d’Artistes en Residència de la UPV, concedida en aquesta ocasió al projecte de Carlos Castellanos.
Coorganitzada pel Consorci de Museus en col·laboració amb el Vicerectorat d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València, l’exposició se centra en la investigació que l’artista ha desenvolupat juntament amb científics de diversos laboratoris de l’Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas de València IBMCP (UPV-CSIC) amb l’objectiu de comprendre amb més profunditat alguns aspectes del canvi climàtic a través de l’estudi de l’estrés mediambiental de les plantes, aplicant la intel·ligència artificial i la traducció de sons.
“El canvi climàtic és una realitat que exigeix actuacions individuals i col·lectives. I per a fer-ho és necessari comprendre a fons cada possible causa i preveure cada possible solució. Des del CCCC donem veu a projectes com el de Carlos Castellanos, que ha realitzat una excel·lent labor d’investigació juntament amb la UPV que, a través de l’art i la ciència, aporta una nova perspectiva a aquest problema que ens afecta a tots i poder treballar per un futur millor”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
“Aquest projecte és una espècie de jardí de futurs de plantes d’expressió genètica i intel·ligència artificial com a sistema de comunicació humà-planta. Com una obra d’art que s’involucra críticament i materialment amb mètodes i tecnologies computacionals, ambientals i biològics, aquest treball trasllada categories familiars i complica les demarcacions socials entre l’art i la ciència”, assenyala Carlos Castellanos.
Exposició ‘Post-Natural Prototypes. Phytosemiotic Expressions’
L’objectiu d’aquesta mostra és acostar la ciència a la ciutadania i facilitar, a través de l’art, que la comunitat científica puga aportar diferents perspectives de pensament. Durant la seua investigació, Carlos Castellanos, juntament amb científics de distints laboratoris de l’Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas de València, IBMCP (UPV-CSIC), ha modificat genèticament dues espècies de plantes -l’Arabidopsis thaliana i la Nicotiana benthamiana- perquè desenvolupen canvis morfològics observables a mesura que creixen i per a fer-ho estan subjectes a estrés ambiental.
Aquests canvis entrenen un sistema d’intel·ligència artificial que, d’una banda, els transforma en sons, i, d’altra, genera alteracions en l’entorn de les plantes (induir sequera, agregar hormones, canviar la temperatura) amb l’objectiu de diferenciar si les plantes estan parlant o plorant i actuar en conseqüència. A l’hora d’atribuir els sons es prenen com a referència simfonies, òperes i àries que tracten sobre la mort i el sentiment de pèrdua.
La mostra ‘Post-Natural Prototypes. Phytosemiotic Expressions’, consisteix en un recorregut amb diverses estances en què es pot observar i escoltar en temps real el ‘lament’ o el ‘benestar’ de les plantes davant de situacions diferents.
Programa d’Artistes en Residència UPV
El Programa d’Artistes en Residència de la UPV busca l’intercanvi interdisciplinari entre artistes internacionals i investigadors de la UPV per a generar sinergies entre els distints campus de la UPV i facilitar el diàleg de l’art i la ciència amb la societat en espais culturals.
En cada convocatòria s’invita persones majors de 18 anys interessades en la investigació interdisciplinària i en l’art a presentar conceptes i idees innovadores relacionades amb els objectius i línies d’investigació del laboratori d’acollida que es designe. En aquesta primera convocatòria, el laboratori triat ha sigut l’Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas, mentre que en la segona convocatòria serà la Càtedra Tierra Ciudadana.
La primera fase consisteix en l’estada al laboratori d’investigació (per a aquesta convocatòria, l’Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas); la segona fase es desenvolupa a la Facultat de Belles Arts per a la producció del projecte artístic, i la tercera és la presentació pública de l’obra al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC).
L’exposició ha comptat amb la col·laboració de l’Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas de València (IBMCP) i la Facultat de Belles Arts Sant Carles. Estarà oberta al públic a la Sala Contraforts del Centre del Carme fins al pròxim 20 de novembre.