El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) ha presentat este divendres l'exposició ‘València en l'ànima dels artistes. Artistes valencians en la Col·lecció Carmen Thyssen’, una mostra que celebra l'essència de la Comunitat Valenciana a través de la visió d'alguns dels seus artistes més destacats, incloent-hi l'art digital com una de les mirades més recents, des de l'òptica de la creació contemporània.
L'exposició, que es podrà veure en el Centre del Carme fins al 29 de juny, és una coproducció del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Col·lecció Thyssen, en col·laboració amb Stoneweg Plaus & Experiences. La major part de les obres que s'han prestat temporalment per a la mostra pertanyen a la col·lecció del futur Museu Carmen Thyssen Barcelona.
La directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso, ha presentat este matí la mostra acompanyada pel director-gerent del Consorci de Museus, Nicolás Bugeda; el conservador general de la Col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza, Guillermo Cervera i l'artista digital Chema Siscar.
Alonso ha destacat que l'exposició “reunix veritables joies d'una generació excepcional de pintors que al llarg dels segles XIX i XX van saber captar la llum, la gent i l'ànima del Mediterrani”.
L'exposició presenta 14 peces d'Antonio Muñoz Degrain, Ignacio Pinazo, Emilio Sala, Ricardo Manzanet, José Benlliure, Cecilio Pla, Joaquín Sorolla, José Navarro Llorens, José Francés Agramunt, Manuel Benedito, Manuel Hernández Mompó, Paco Barrachina i Antonio de Felipe.
La directora general de Patrimoni ha assenyalat que al costat d'estes obres "es presenta una proposta immersiva de l'artista digital Chema Siscar que, des d'una mirada contemporània i innovadora, ens permet oferir una relectura a una de les grans col·leccions del nostre país, presentant al mateix temps la seua particular visió de la València del nostre temps”.
Alonso ha volgut agrair la sensibilitat i el compromís de Carmen Cervera, fundadora de la Col·lecció, amb València “oferint una exposició que és un homenatge a la nostra terra i que coincidix a més amb la celebració de les Falles, un esdeveniment que posa a la nostra ciutat i a tota la província en el punt de mira internacional en un moment en el qual València necessita tot el suport necessari per a la seua reconstrucció”.
Guillermo Cervera ha destacat que en el marc de "la col·laboració entre la baronessa Carmen Thyssen i Stoneweg Plaus & Experiences, s'ha aconseguit un acord per a cedir temporalment una selecció d'obres de primer nivell pertanyents a la col·lecció del futur Museu Carmen Thyssen Barcelona. Estes peces, creades per alguns dels artistes valencians més representatius de finals del segle XIX i principis del XX, s'exhibixen en el Centre del Carme en suport als artistes valencians afectats per la dana”.
La col·laboració entre Stoneweg Plaus & Experiences -la divisió de cultura i experiències de la plataforma d'inversió Stoneweg- i Carmen Thyssen es va consolidar al desembre amb la firma de l'acord per a la creació del futur Museu Carmen Thyssen Barcelona al Palau Marcet de Barcelona. No obstant això, l'aliança entre Stoneweg i Carmen Thyssen “va més enllà de la creació del museu, com es posa de manifest amb la cessió conjunta d'estes obres per a una causa de gran rellevància per a l'art valencià, i com a mostra del compromís compartit amb l'art i la cultura”, ha assenyalat Cervera.
Per la seua part el director-gerent del Consorci de Museus ha assenyalat que la Col·lecció Carmen Thyssen, "a més de per la qualitat, diversitat i riquesa de les obres que alberga, destaca pel seu decidit compromís amb la preservació del patrimoni cultural, desenrotllant una important funció educativa i de divulgació artística”.
Es tracta de la primera vegada que la Col·lecció Thyssen realitza una proposta immersiva en diàleg amb les seues obres. En este sentit, Bugeda ha destacat que “el Centre del Carme, com a espai d'experimentació, s'obri a un dels llenguatges més representatius de l'art actual. A través de la intel·ligència artificial generativa, la proposta de Chema Siscar no oferix només una recreació virtual de les obres exposades, sinó que va més enllà, presentant una creació pròpia a partir d'elements bàsics com la llum i el color”.
Des dels pinzells de Joaquín Sorolla i Antonio Muñoz Degrain fins als traços contemporanis d'Antonio de Felipe, en l'exposició conviuen el realisme, l'impressionisme, el modernisme i el pop art, donant lloc al retrat únic d'una ciutat i una regió que, a través dels seus contrastos i la seua diversitat, ha sigut un refugi d'inspiració constant per a l'art. Al costat d'esta selecció pictòrica, l'artista visual Chema Siscar presenta un projecte de realitat augmentada que obri un diàleg entre el passat i el present, reinterpretant l'ànima de les obres d'art exposades a través de la lent de la tecnologia moderna.
Mar, ciutat i geometria
La proposta immersiva de Chema Siscar es representa en tres instal·lacions que dividixen l'espai en tres ambients entorn de la mar, la ciutat i la geometria, temàtiques presents en la selecció d'obres. Siscar ha reconegut que amb les seues instal·lacions ha buscat “respectar la contemplació de les obres incorporant un ambient d'harmonia i tranquil·litat a través de la llum, el color i el moviment”.
Prèviament, l'exposició comença amb l'art pop i el retrat de ‘Carmen Thyssen-Bornemisza en blanc i negre’ d'Antonio de Felipe i la seua peça ‘Califòrnia Dreams II’ creada en 2019, una proposta fresca i contemporània de la col·lecció a través d'este referent de l'art pop internacional. En diàleg amb estes peces es presenta la ‘Balladora’ de Manuel Benedito.
En una segona estada la mar de Sorolla, Emilio Sala i Navarro Llorens cobra vida en la instal·lació de Siscar. “Es tracta de la secció més figurativa, en ella sí que apareix una recreació dels quadres als quals atorgue moviment”, explica el creador responsable de la transformació mitjançant videomapping d'edificis icònics com el Teatre Bolshoi de Moscou.
El costumisme i les escenes de ciutat, representats en les peces d'Ignacio Pinazo, Cecilo Pla, Paco Barrachina, Muñoz Degrain, José Francés Agramunt, José Benlliure i Emilio Sala, tenen el seu espill en una peça de creació pròpia en la qual Siscar recrea milions de partícules de la terra amb tècniques tridimensionals.
Finalment, al costat de la magnífica peça d'Hernández Mompó, Siscar funde líquid i sòlid en geometries “que s'aproximen a les formes geomètriques de la naturalesa” ha assenyalat.