Cultura

El Centre del Carme obri una finestra al psiquiàtric de Bétera amb el projecte guanyador del Premi Alfons Roig d'arts visuals 2022

La mostra 'De lo abyecto', de Patricia Gómez i María Jesús González, pot visitar-se en la sala Zero del CCCC fins al 10 de desembre

4 minuts

"De lo abyecto", projecte guanyador del Premi Alfons Roig d'arts visuals 2022

El director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha presentat l'exposició 'De lo abyecto', resultat del projecte de Patricia Gómez i María Jesús González que va ser el guanyador del Premi Alfons Roig d'arts visuals 2022 atorgat per l'Àrea de Cultura de la Diputació de València al millor projecte artístic. El director del CCCC ha estat acompanyat pel diputat de Cultura, Paco Teruel, i el cap del Servei de Cultura de la Diputació de València, Josep Vidal.

La mostra, que pot visitar-se fins al 10 de desembre, trasllada a la sala Zero del CCCC fragments de les parets de pavellons en desús del psiquiàtric de Bétera, extrets mitjançant arrancada mural i allotjats sobre un nou suport de llenç, convertint-se en una sèrie de paisatges fets de color, matèria, temps i memòria.

L'exposició constitueix un gran arxiu mural de 20 metres de longitud que estableix una relació simbòlica amb la distància que separa el centre hospitalari del centre urbà de València i ofereix la possibilitat a qualsevol persona que ho visite, de trobar-se envoltat per unes parets que resulten ser els únics testimonis d'una realitat, moltes vegades invisible i allunyada de la quotidianitat de la nostra societat contemporània.

El projecte indaga així en la història d'aquest centre hospitalari, generant una reflexió sobre el conflictiu i apartat lloc que ocupa i ha ocupat històricament la malaltia mental, tant en la societat com en els nuclis urbans.

"Patricia Gómez i María Jesús González han aconseguit desenvolupar un llenguatge artístic propi, com podem apreciar en l'exposició que presentem en el CCCC al costat de la Diputació de València", ha assenyalat el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

"Es tracta del resultat del projecte reconegut amb aquest premi bianual que sosté el desenvolupament d'obres d'especial interés. Un treball que ens apropa de forma singular a un lloc i una realitat que és amb prou faenes coneguda o mostrada, convidant a una reflexió sobre la salut mental a través de la història d'un centre situat a només uns quilòmetres de València, però totalment apartat de la societat", ha assegurat José Luis Pérez Pont.

"En nom de la Diputació de València volia donar les gràcies a Patricia i María José pel gran treball fet i per participar del nostre premi, i al Centre de Carme per la seua col·laboració en aquest projecte, i voldria també avançar que, pròximament, l'Àrea de Cultura de la Diputació de València editarà el catàleg recopilatori del projecte artístic i de l'exposició, que mostra un treball que pretén incidir en la memòria dels més desfavorits, amb una solució plàstica impactant i coherent", ha explicat el diputat de Cultura, Paco Teruel.

"El treball posa el focus en la vulnerabilitat de les persones i en l'atenció psiquiàtrica, assumptes socials en plena vigència", ha indicat Teruel.

"Hem treballat en els pavellons desocupats del complex hospitalari, per a dur a terme una intervenció d'arrancada mural que permeta rescatar i, posteriorment, traslladar, les parets d'aquest lloc a altres espais de circulació pública, tractant de situar, de nou, el centre hospitalari en la col·lectivitat de la qual sorgeix i forma part, en contra de la inèrcia tradicional que ho condemna a romandre en l'oblit", han assegurat les artistes.

L'exposició està produïda per la Diputació de València a través del Premi Alfons Roig, amb la col·laboració del Centre del Carme, el Laboratori de Recursos Mitjana de la Universitat Politècnica de València i el Psiquiàtric de Bétera.

Sobre les artistes
Patricia Gómez i María Jesús González comparteixen l'interés i la concepció experimental del gravat, la qual cosa els ha permés dur a terme una investigació artística dedicada a la recuperació de la memòria de llocs immersos en processos de desaparició o abandó, a partir del registre de les petjades del temps i la vivència humana conservades sobre els murs de la seua arquitectura.

Des de 2008, els seus treballs s'han centrat en llocs de reclusió i aïllament, com a espais marginals des dels quals obtindre un testimoniatge subcultural per contrast a una visió totalitzadora de la història tradicional.

Han intervingut en tres centres penitenciaris deshabitats, així com en alguns dels espais on les persones migrants són retingudes al llarg del seu viatge des de les costes mauritanes fins a Canàries, posant el focus en la intolerància i l'exclusió dels sectors socials més desfavorits.

Des de 2017, dirigeixen la seua atenció cap al col·lectiu de malalts mentals i el model asilar, centrant el seu objecte d'estudi en unes coordenades espai temporals concretes: l'Hospital Psiquiàtric Pare Jofré de València, situat en la localitat de Bétera.

Premi Alfons Roig
El Premi d'Arts Visuals de la Diputació de València, Alfons Roig, al projecte artístic, és un reconeixement institucional a aquelles persones en actiu dins del camp de les arts plàstiques i visuals, que comencen la seua trajectòria professional en l'àmbit de les arts valencianes i presenten un projecte artístic d'especial interés. En l'edició de 2022 es van presentar un total de 10 projectes, resultant triat el de Patricia Gómez i María Jesús González, amb el títol '20 quilòmetres', que ha donat com a resultat la mostra 'De lo abyecto'.

L'exposició pot visitar-se en la sala Zero del CCCC fins al 10 de desembre.