El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta en el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) l'exposició 'La vida secreta de les micro-algues', una mostra artística, científica i educativa, concebuda per Jesús Díaz i Stefano Morana, cofundadors de l'agència creativa i laboratori d'investigació 'Un Jardin Sur Les Toits', amb la col·laboració del Departament d'Investigació en Microalgues de la Universitat d'Almeria.
L'exposició forma part del programa d'activitats de 'València, Capital Verda Europea' i presenta un viatge sensorial i immersiu que permeta al visitant descobrir la gènesi de les microalgues, el seu paper essencial en el món de hui i les seues aplicacions futures. A més, compta amb el primer bioreactor virtual del món: el V.O.F 'Virtual Oxygen Farm'.
El director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha assenyalat que la col·laboració amb 'València, Capital Verda Europea', la Universitat d'Almeria i quinze empreses compromeses amb la sostenibilitat en els seus processos productius, "és un exemple de treball d'interconnexió entre la iniciativa publicoprivada que ha donat com a resultat una exposició que ja se'ns està sol·licitant per a itinerar la internacionalment".
Per part seua, el director general de 'València, Capital Verda Europea', Antonio García, ha destacat el "compromís que tenim a la nostra ciutat amb la sostenibilitat. En este context, és important fer partícip a la ciutadania de com les microalgues són beneficioses per al medi ambient i les aportacions positives que suposen en matèria de sostenibilitat i per a la cura ambiental i fer-nos conscients de com la innovació és una ferramenta indispensable".
El co-comissari de la mostra, Jesus Díaz, ha explicat que l'objectiu d'esta exposició científica és "acostar al gran públic el poder de les microalgues com a element de regeneració del medi ambient i el seu immens potencial en infinitat d'aplicacions: és un recurs de la Naturalesa que s'ha de comprendre, difondre i gaudir".
D'esta manera, es mescla so, llum, imatges en 3D i experiències olfactòries en quatre ambients complementaris que conviden a submergir-se en l'univers de les profunditats de l'oceà per a reflexionar sobre l'important paper de les microalgues en la fixació de CO₂, la producció d'oxigen, la regulació del clima i la reducció dels gasos d'efecte d'hivernacle.
La mostra estarà oberta al públic en el CCCC fins al 22 d'octubre per a mostrar la importància de les microalgues per al planeta i la seua contribució al benestar ambiental, amb un ampli camp d'aplicació, com la purificació de l'aire o de l'aigua per bioremediació o en la indústria espacial.
Tant és així que, segons l'Informe de l'IPCC 2023, entre el 50 i el 75% del de l'oxigen de la Terra es produïx en els oceans mitjançant el procés de fotosíntesi per microalgues, boscos de kelp i prades marines.
Paral·lelament a la mostra, el departament de mediació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha organitzat un complet programa d'activitats entorn de la mostra que ajudarà a entendre d'una manera lúdica el complex i fascinant món de les microalgues.