El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta la seua programació d’educació i mediació per a la temporada 2023-2024, que versa entorn de la qüestió ‘I ara, com ens relacionem?’.
Es tracta d’un calendari complet de propostes gratuïtes, conceptualitzades i conduïdes pel col·lectiu Pedagogías Invisibles, que inclou visites, trobades i activitats per a un públic divers, a més de propostes dirigides a les diverses etapes escolars i a la primera infància.
“La mediació és una línia de treball que definix el nostre model d’institució cultural. Així, fem que el Centre del Carme siga un espai de vida quotidiana, un lloc de trobada i de descobriment a través de les nostres propostes expositives, visites i activitats, que oferixen als públics l’oportunitat de reflexionar i compartir una experiència diferent, al mateix temps que s’activen els espais amb accions concretes”, ha assenyalat el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont.
“Amb la qüestió sobre la qual pivota esta temporada volem provocar una reflexió sobre com un centre d’art pot reconfigurar i determinar les nostres relacions. A més, en este nou curs escolar, des del CCCC continuem amb l’objectiu d’enfortir els llaços amb els centres educatius i compartir altres maneres d’aprendre i acostar-se a l’art contemporani”, han indicat des de l’equip de Pedagogías Invisibles.
Diverses classes de visita
El programa de mediació del curs actual s’estructura en tres classes de visites, en funció del que el públic vullga conéixer: les visites taller, les visites dialogades a l’edifici i les seues exposicions, i la mediació expandida.
Les visites taller proposen al públic altres maneres de conéixer una exposició del CCCC, activant conceptes, idees i estratègies de mediació cultural amb l’objectiu d’acostar l’art contemporani a la ciutadania des de mirades i coneixements alternatius. Les visites específiques es realitzen els dijous, a les 18.00 hores, i els dissabtes, a les 12.00 hores, durant tot l’any.
En les visites dialogades, una persona mediadora acompanya el grup per a conéixer la història del CCCC i la seua arquitectura. A més, oferix la possibilitat de submergir-se en els processos creatius a través de recorreguts per les sales, amb l’objectiu d’oferir un acostament als continguts i tindre l’oportunitat d’aprendre en grup. Estes visites es fan a les exposicions en cartell a cada moment de l’any. Estan a la disposició del públic per a activar-se de dimarts a diumenge en horari d’obertura del centre.
En la mediació expandida, les mediadores culturals del Centre del Carme seran acompanyants amb les quals reflexionar sobre els discursos i les problemàtiques que s’estan investigant entorn de les exposicions. Esta activitat oferix l’ocasió de mantindre converses de tu a la tu amb persones diverses que aporten noves visions sobre les exposicions i els seus temes en les dos direccions.
Programa intergeneracional, escolar i infantil
Esta línia de la programació està dissenyada per a persones de 0 a 99 anys, i hi tenen cabuda famílies, grups i persones en solitari que vullguen gaudir de les exposicions amb l’objectiu de crear vincles i coneixement. Estes activitats es realitzen durant tot l’any, els dissabtes a les 17.00 hores i els diumenges a les 12.00 hores.
En la relació amb les escoles, el CCCC planteja propostes específiques per a cada etapa educativa, en què, a través de diverses metodologies artístiques, es convida a pensar i aproximar-se a les exposicions del moment d’una manera diferent. Com a novetat per a este curs escolar, a més, es proposen trobades formatives destinades a persones que tinguen interés a incorporar el pensament artístic als seus processos pedagògics.
Estes activitats es desenvolupen de dimarts a divendres a les 11.00 hores i estan dissenyades per a cada etapa d’escolarització: Infantil, Primària i Secundària.
També s’han dissenyat propostes específiques per a la primera infància que activen l’Espai de Telles, un lloc amb efectes sonors i sensacions lumíniques que, a més, concep l’espai com un material per a gatejar, acariciar, apilar, transvasar, amagar, esperar la sorpresa, olorar i tocar. A més, a partir d’instal·lacions de joc es proposen escenaris perquè els i les visitants de 0 a 3 anys gaudisquen d’una experiència lúdica, individual i col·lectiva amb la finalitat de connectar el públic infantil amb les exposicions.
Finalment, es tornen a activar els Campaments Desobedients per a xiquets i xiquetes d’entre 6 i 12 anys, que se celebraran el mes de juliol al CCCC. Són espais d’aventures per a gaudir jugant, imaginant i co-creant. Un lloc de participació real en el qual els menors decidixen què volen fer i com, transformant el fet d’aprendre en una experiència viva.