El Centre del Carme dona protagonisme a l'activisme ciutadà amb l'exposició 'El pes de l'aigua'

Guardar

Exposició El Pes Aigua
Exposició El Pes Aigua

El Centre del Carme Cultura Contemporània presenta l'exposició col·lectiva 'El pes de l'aigua', que dona visibilitat als moviments ciutadans organitzats mostrant com, gràcies a aquests, hui en dia la ciutat de València disposa d'espais privilegiats com el Saler i el parc del llit del Túria. La mostra ha sigut organitzada pel Consorci de Museus i el Centre del Carme i impulsada per la Comissió ciutat-port amb la col·laboració de Ca Revolta, i podrà visitar-se fins a l'11 de desembre a la Sala Zero del CCCC.

'El pes de l'aigua' ofereix, a través de diferents disciplines com la il·lustració o l'audiovisual, una visió artística de les lluites ciutadanes i, partint de victòries aconseguides en el passat, se centra en una mobilització que està en procés ara mateix i el resultat de la qual definirà el tipus de ciutat que serà València durant moltes dècades: la lluita contra l'ampliació del port de València.

"El CCCC és un espai de trobada en el qual compartir punts de vista, perquè una part important de la cultura contemporània emergeix de la mateixa ciutadania. Com pot apreciar-se en aquesta exposició, tenim exemples recents de moviments ciutadans que han aconseguit canvis significatius a la ciutat i ens han fet evolucionar cap a una democràcia més avançada. Aquesta mostra aborda una lluita ciutadana que s'està produint en aquests moments a la nostra ciutat i ofereix obres de gran valor artístic tant dins com fora de la sala", assenyala José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus i del Centre del Carme.

Obres en tres punts de la ciutat

La proposta se centra a fer de l'espai cultural un amplificador d'idees, en què les intervencions artístiques provoquen reflexió, reacció i mobilització, generant impacte, opinió i acció. Comissariada per Pau Monasterio, Javier Canales, Mijo Miquel, Sara Navarro i Guillem Porcar, ha comptat amb la participació de set artistes de diferents disciplines, huit il·lustradores i dissenyadores, catorze muralistes i tres fotògrafes.

La Sala Zero del CCCC reuneix les obres de Fermín Jiménez Landa, Ana Penyas, Laura Llaneli, Cesc Roca, Irene de Andrés, Elías Taño, Marc Vives, Elga Fernández Lamas, Dídac Ballester, Frankextrude, Lluïsa Penella, LaOliwa, Tresvoltesrebel, Colors al vent, Eva Máñez, David Segarra, Eduard Pascual, Guille Porcar i Óscar Romero.

L'exposició inclou també una sèrie de murals situats en tres llocs simultàniament: el claustre del Centre del Carme, el barri de Natzaret i la ciutat de València. Alguns d'aquests fa anys que tracten tant la qüestió de la ZAL com la de l'ampliació del port en les dues edicions de Sense Murs: ESCIF, Hyuro, Blu, Roc BlackBlock, Sam3, Barbi, Erba, Elías Taño, Sr. Marmota i Lost, i Soma.

Durant el període en què la mostra estiga en cartell, l'artista Anaïs Florin realitzarà una intervenció en viu al barri de la Punta, i oferirà l'oportunitat de gaudir del procés de creació. També es realitzaran dues trobades de muralistes Sense Murs, iniciativa que ha realitzat dues edicions: la primera en 2018 amb el tema 'Parem la ZAL, recuperem la Punta' i la segona en 2022 amb el tema 'No a l'ampliació del port'.

L'ampliació del port suposa la duplicació de la capacitat per a contenidors -el de València és el port més gran del Mediterrani en trànsit de contenidors i el quart d'Europa- i l'abocament a la mar d'un volum de sediments equivalent a tot el llac de l'Albufera, si tinguera un metre de profunditat, així com la construcció d'una esplanada de formigó de la grandària de Ciutat Vella on ara hi ha mar.

La Comissió ciutat-port, que impulsa i produeix l'exposició, està composta per col·lectius veïnals, de lluita pel territori i el medi ambient, i sindicals de València, que es mobilitzen en l'àmbit ecosocial: Per l'Horta, Ecologistes en Acció, Acció Ecologista–Agró, Plataforma El litoral per al poble i Associació de veïns i veïnes de Natzaret, Joventut pel Clima, València Saludable i sindicats com Intersindical i CGT.

Arxivat a:

Destacats