El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) celebra la gran setmana de la cultura sumant-se al lema oficial de la comunitat internacional per al Dia Internacional dels Museus 2023, ‘Museus, sostenibilitat i benestar’, amb una variada programació d’exposicions, concerts i activitats gratuïtes del 16 al 21 de maig.
En la gran setmana de la cultura, el dissabte 20 de maig, se celebra també la Nit Europea dels Museus en diferents centres culturals del continent. El Centre del Carme s’uneix a aquesta celebració obrint les portes el divendres 19 fins a les 23.30 hores, amb un horari especial.
“El Dia Internacional dels Museus ens ofereix l’oportunitat de visibilitzar la cultura i els museus com a vehicle de creixement i intercanvi, com a mitjà d’expressió i agitador de consciències. Enguany posem èmfasi especial a celebrar el poder transformador de la cultura contemporània, la capacitat dels museus i centres d’art per a contribuir al benestar i a un desenvolupament més sostenible, donant suport a l’acció climàtica i fomentant la inclusió”, assenyala el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont.
Noves exposicions d’art digital
Les dues noves exposicions del Centre del Carme, ‘Cultura Online’ i ‘Biennal 2064’, que han donat el tret d’eixida a aquesta gran setmana de la cultura, estan dedicades a la creació digital, i s’alineen amb el lema de la celebració d’enguany del Dia dels Museus.
‘Cultura Online’ reuneix en una gran exposició col·lectiva els cent continguts culturals seleccionats en la convocatòria homònima. Aquesta mostra interactiva, dissenyada per a tots els públics, pot visitar-se fins al 9 de juliol a la Sala Ferreres-Goerlich del CCCC i en una plataforma en línia pròpia. L’innovador muntatge expositiu ideat pels comissaris, Nuria Blaya i José Luis Pérez Pont, és completament digital, i compta amb la instal·lació audiovisual ‘Abisme de successos’ de Vitamin Studio i un programa de sessions de DJ en viu cada setmana, de la mà de theBasement.
‘Biennal 2064’ reflexiona sobre els oracles en l’era de la intel·ligència artificial amb una proposta d’art immersiu compost per obres audiovisuals majoritàriament, que realitza una projecció de com serà l’art i la cultura visual en un temps futur, des d’un concepte tecnològic. La mostra és una producció conjunta del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona, i La Virreina - Centre de la Imatge de Barcelona, que pot veure’s a la Sala Dormitori del Centre del Carme fins al 9 de juliol.
La fotografia és la gran protagonista en les mostres ‘Cristina de Middel. Etcétera!’, a la Sala Carlos Pérez; ‘Miguel Trillo. AsiaTown’, a la Sala 1, i ‘Ricardo Cases. El ficus del Parterre’, a la Sala 2. Una tríada de fotògrafs de primer nivell que ens ofereixen les seues visions personals del món actual, de la joventut, de l’art i de la vida quotidiana. Les tres estan obertes al públic fins al 18 de juny.
A la Sala Contraforts, la fotoperiodista valenciana Eva Máñez presenta, fins a l’11 de juny, el treball ‘Paterna. Memòria de l’horror’, en la qual reuneix el seu treball de documentació sobre les exhumacions de les fosses comunes del cementeri de Paterna, amb els testimoniatges de les dones vídues o descendents de les víctimes del franquisme que, després de més de 80 anys, encara mantenen viva la flama del record i busquen que es faça justícia malgrat el pas del temps.
A la Sala Zero i el claustre gòtic, l’obra de Marina Puche ‘Amor a primera tinta’ des del mes de març alegra i emociona amb una proposta contemporània vinculada a les Falles, de la mà de la primera dona responsable del disseny de la falla municipal d’aquest 2023. La mostra reuneix una selecció de ninots, dibuixos, esbossos, murals i retallables, així com peces de nova producció, que poden visitar-se fins al 28 de maig.
Una gran experiència sensorial amb ‘CCCC Cultura Online Music’ i SONORAS
A més de la programació expositiva, el Centre del Carme també aposta per una àmplia oferta musical. Acompanyant l’exposició de ‘Cultura Online’, de l’11 de maig al 8 de juliol s’han organitzat sessions musicals programades per theBasement que combinen música, art i tecnologia. Aquestes donen vida a la instal·lació audiovisual ‘Abisme de successos’ creada per a aquesta ocasió per Vitamin Studio, que es tradueix en una experiència singular a la sala més gran d’exposicions del Centre del Carme.
Durant la setmana gran dels museus aquesta cita amb la música d’avantguarda tindrà lloc el dijous 18 de maig de 18.00 a 21.00 hores amb Deeplomat & Dublatov Live (Jazzamericas) i el divendres 19 de maig de 18.00 a 21.00 hores amb Telomante Live (Finalversion 3 Slow Techno Set).
Seguint el deixant musical, els dies 19 i 20 de maig se celebra la cinquena edició del festival SONORAS, un cicle de música i ‘performance’ gratuït, produït pel Centre del Carme, que reuneix compositores i creadores que estan a l’avantguarda de l’experimentació sonora i visual, proposant formats inusuals que uneixen la lúdica amb l’estètica i amb la reivindicació.
Aquesta cinquena edició compta amb els directes de Chicks on Speed, Kill the Pain, Anika, Ylia, Dorian Wood i els DJ set d’Alex Murray Leslie & Melissa Logan i DJ Phoebe Killdeer & Mélanie Pain. També se celebrarà un taller dirigit al públic familiar a càrrec de Sarah Rasines, l’única activitat del festival que requereix inscripció prèvia.
Educació activa a través de l’art
El programa de mediació del Centre del Carme ofereix activitats per a acostar persones de totes les edats al programa d’exposicions del centre. El 16 de maig de 17.00 a 19.00 hores se celebra una nova trobada de ‘Cucharagatojazmín’, en què un grup de persones sènior comparteix les seues històries afectives amb objectes, plantes i animals. El dijous 18 de maig de 18.00 a 19.00 hores, ‘Instruccions per a fer la croqueta’ ofereix una visita ‘performativa’ per a tots els públics amb l’objectiu de repensar la manera d’aprendre en l’espai expositiu mitjançant un manual d’exercicis que descontextualitza el museu i convida a desaprendre per a aprendre d’una altra manera i en comú.
El dissabte 20 de maig, l’experiència sensitiva ‘Olor taronja’ de 12.00 a 13.00 hores proposa als més xicotets jugar amb una sèrie d’elements sensitius on habiten formes, textures, sons i aromes que esperen ser descoberts en l’exposició de fotografia ‘El ficus del Parterre’, de Ricardo Cases.
‘CCCC Performance’ i projecció de cinema francés
‘CCCC Performance’, el programa continu de ‘performance’ del Centre del Carme, celebra tres noves cites els dies 17, 19 i 20 de maig. El 17 de maig a les 19.00, ‘Acción Pálpito’ presenta a la Sala Refectori la reinterpretació de partitures musicals i extramusicals del moviment artístic Fluxus, de la mà de Lorena Izquierdo i Mario Montoya, de la plataforma artística Diàleg Obert. El 19 de maig a les 19.00 a la Sala Refectori, ‘CCCC Performance’ oferirà l’actuació del compositor, director, artista sonor, vocalista i intèrpret, Christian Kesten. Finalment, el 20 de maig a la Sala Goerlich II a les 19.00, es presentarà ‘Situaciones’, una presentació experimental en un espai de deriva i intercanvi generat en col·lectiu i a temps real amb la presència de l’artista convidat Aziz Lewandowski.
El dijous 18 de maig a la Sala Refectori d’11.00 a 13.00, el Centre del Carme, junt amb La Base Culture – Maison des Francophonies, ha programat una nova sessió de cinema francés per a instituts: la pel·lícula ‘Suprêmes’ (Audrey Estrougo, 2021).
Creació sense barreres ‘AsiaTown’
La setmana gran dels museus també coincideix amb l’estrena d’un nou episodi de la sèrie ‘Creación sin barreras’, un projecte del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) en què el periodista cultural Juan Antonio Gallart entrevista artistes i comissaris de les exposicions organitzades per la institució. En aquesta ocasió li toca a Sema D’Acosta, comissari de l’exposició de Miguel Trillo, en què introdueix l’espectador en la vida i obra de l’artista.