El CCCC promou la igualtat real a través de les arts visuals en la trobada internacional FOROMAV

Guardar

Façana del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC)
Façana del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC)

Com i des d'on s'han construït els relats sobre art que s'exposen en els museus i a les aules? Per què incorren en oblits i injustícies intolerables sota la seua pretesa objectivitat i neutralitat? Com podem aplicar pràctiques i visions artístiques alternatives i més incloents? Totes aquestes qüestions centraran les trobades i taules redones del fòrum internacional de les Dones de les Arts Visuals, que enguany se celebra per primera vegada a la ciutat de València.

El ForoMAV21, coorganitzat per l'Associació de Dones en les Arts Visuals (MAV) i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, reunirà els pròxims dies 12 i 13 de novembre en el CCCC (Centre del Carme Cultura Contemporània) de València a un bon nombre d'artistes visuals, directores i directors de museus, comissàries, investigadores i docents procedents d'Europa i Llatinoamèrica. Entre elles destaca la participació especial de Frances Morris, directora de la Tate Modern, qui ha establit una major paritat en l'exposició de la col·lecció i en les mostres temporals, així com amb la d'Andrea Giunta, una de les comissàries i investigadores d'art més reconegudes de Llatinoamèrica i referent de la historiografia de l'art feminista d'aqueix continent.

Al llarg de les dues jornades se sotmetran a reflexió i debat qüestions com la necessitat d'incloure la perspectiva de gènere en els museus i currículums educatius i es donaran a conéixer experiències de bones pràctiques que han contribuït a la igualtat i visibilitat de les dones en les arts visuals, amb l'objectiu que servisquen d'inspiració i model a altres institucions. A més, el programa del ForoMAV21 preveu conferències sobre art i feminisme a Europa i Llatinoamèrica, la presentació dels primers resultats de l'Eina MAV d'autodiagnòstic per a la igualtat en museus i centres d'art, així com altres activitats complementàries.

En el marc de la trobada es duran a terme dues intervencions artístiques. L'artista Julia Galán ha coordinat l'acció col·laborativa #MAV per la igualtat en l'art, i el col·lectiu ArteyActivismoFem duran a terme una performance.

"Els fòrums MAV tenen com a objectiu la construcció d'un coneixement participatiu en el qual s'escolten moltes veus diferents dins de l'ecosistema de les arts visuals. Aquestes trobades formen part d'un procés continu d'avaluació i elaboració d'informes i eines pràctiques que permeten l'avanç en la igualtat de gènere en les arts visuals. Creiem que el sector cultural ha de sotmetre's als mateixos estàndards de democratització i transparència que existeixen en altres àmbits", assenyala la presidenta de MAV, Lola Díaz González-Blanco.

Per part seua, el director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont ha recordat que "les activitats, els programes educatius i l'adquisició paritària d'obres d'art, que promouen la igualtat de gènere en el sector artístic, i les exposicions amb lectura feminista formen part de l'ADN de la programació de l'actual Centre del Carme. Per aquesta raó, des del Consorci de Museus hem volgut formar part de l'organització d'aquestes jornades, que per primera vegada se celebren a la nostra ciutat com a declaració d'un compromís que no admet reculades".


Què és el MAV


L'Associació Dones en les Arts Visuals (MAV) compta amb més de 600 sòcies en tot el país: artistes, comissàries, gestores culturals, historiadores de l'art, investigadores, periodistes especialitzades, coordinadores tècniques de centres d'art, editores, dissenyadores, crítiques d'art, col·leccionistes i arquitectes. Va ser fundada en 2009 per a impulsar la igualtat de gènere en el sector de les arts visuals i la professionalitat en un marc de bones pràctiques. Des de llavors, ve desenvolupant diferents iniciatives, entre elles, la celebració cada dos anys d'un fòrum de reflexió i de debat sobre l'evolució de la situació de les dones en el sistema de l'art. El seu principal objectiu és promoure la igualtat real i efectiva entre dones i homes dins del sector de les arts visuals, exigint l'aplicació de l'article 26 de la Llei d'Igualtat.

Des dels seus inicis, el MAV ha focalitzat gran part del seu esforç a analitzar, avaluar i generar dades en format d'informes, comunicats i denúncies, que assenyalen la desigualtat existent en la presència i paper de les dones en les arts.

MAV compta amb un node territorial de setanta sòcies (un 10% del total nacional) a les províncies d'Alacant, Castelló i València. El seu portaveu és Rosalía Torrent, directora del museu de Vilafamés i investigadora d'estudis de Feminisme i Gènere.

 

Destacats