Cultura

'CCCC Podcast' guanya el Premi Sonor al millor pòdcast d’innovació

CCCC Podcast' està conduït per la periodista radiofònica Amàlia Garrigós i l’artista sonor Edu Comelles

1 minut

Equip del 'CCCC Podcast'

El projecte radiofònic del Centre del Carme Cultura Contemporània, 'CCCC Podcast', ha sigut triat com a millor pòdcast d’innovació en els Premis Sonor, que han celebrat la segona edició en el Spotify Camp Nou. Els guardons van ser creats pel magazín 'LA MIRA', amb la col·laboració de Catalunya Ràdio per a reconéixer els millors pòdcasts difosos durant l’any passat, i en aquesta edició els nominats han sigut seleccionats d’entre més de 200 treballs d’àudio de Catalunya, Balears i València.

Fa justament un any, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, ‘CCCC Podcast’ irrompia en el panorama cultural com el primer contingut sonor creat específicament i de manera regular per un museu valencià, amb una programació quinzenal conduïda per la periodista radiofònica Amàlia Garrigós i l’artista sonor Edu Comelles. 

“'CCCC Podcast' és la nostra aposta pel present i el futur de la difusió de continguts culturals a través del pòdcast, un format que està de plena actualitat. Les dues nominacions i aquest premi al millor pòdcast d’innovació ens animen a continuar impulsant iniciatives experimentals d’agitació cultural i difusió. Amàlia Garrigós i Edu Comelles estan fent un treball molt acurat tant en els continguts com en el disseny de so, que genera una valuosa proposta que s’ha vist reconeguda”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

“Estem molt il·lusionats i agraïts per haver sigut reconeguts amb dues nominacions i un premi. Com a periodista, a l’hora d’elaborar els continguts, valore enormement la matèria primera que ens ofereix el Centre del Carme a través de les exposicions, les 'performances', el teatre, la música en viu o el treball de mediació cultural que obri les portes dels claustres i les sales a tota la ciutadania de manera intergeneracional. El Centre del Carme és casa, és un lloc de trobada on sempre hi ha més d’una activitat que pot ser encoratjadora. El director, José Luis Pérez Pont, sap connectar els diversos sectors de la població en un mateix espai i així crea comunitat. En aquest context, el pòdcast, que viu un temps d’efervescència en l’era de l’audificació, és una eina narrativa que contribueix a teixir vincles en aqueixa comunitat”, assegura Amàlia Garrigós.

25 programes i més de 4.000 escoltes

Amb un total de 25 programes publicats, 'CCCC Podcast' ja compta amb més de 4.000 escoltes acumulades i més de 400 subscriptors en IVOOX, Spotify, Amazon Music i Apple Music. Les creacions d’aquest espai compaginen la divulgació, l’expressió artística, l’art contemporani, la mediació i les arts audiovisuals amb una posada en escena basada en enregistraments de camp, paisatges sonors, músiques experimentals i una banda sonora generativa, que projecten un so contemporani. 

En els diferents lliuraments, 'CCCC Podcast' ha convidat a descobrir l’exposició ‘Per què soc així?’ a través d’una simfonia sonora, els objectes que la componien, ha donat protagonisme a les creadores del festival SONORAS, ha reflexionat sobre la situació mediambiental del planeta a partir de la mostra 'Emergency on Planet Earth', ha parlat sobre la perspectiva de gènere i sobre la salut mental de la joventut valenciana, entre molts altres temes. Posant el focus en les xicotetes coses, aquest projecte ha oferit noves perspectives i ha obert diàlegs a partir de les propostes expositives del CCCC, donant veu a artistes, connectant l’apoderament de les creadores d’entorns rurals del projecte DAR amb els paisatges sonors del camp, les cançons populars de la comarca en què habiten o la memòria oral dels seus habitants, o simplement convidant a escoltar profundament el so del Centre del Carme quan no està obert al públic. 

L’escolta convida a descobrir d’una manera nova, i per això 'CCCC Podcast' proposa escoltar els processos creatius, el testimoniatge de les guardianes de la memòria que protagonitzen l’exposició d’Eva Máñez 'Paterna. La memòria de l’horror', el diàleg entre la il·lustradora i artista fallera Marina Puche i son pare, el també artista faller Pepe Puche, la curiositat de les i els escolars participants en els projectes de PLANEA, xarxa d’art i escola. 

“Content i satisfet que es reconega la tasca que duem a terme d’innovació en el camp sonor. Som pioners en l’ús de tècniques experimentals i l’aplicació de recursos narratius sonors, d’art sonor i escolta atenta, especialment en un context de cultura contemporània, però sobretot en l’àmbit lingüístic i territorial en el qual treballem. El reconeixement ens anima a seguir”, assegura l’artista sonor Edu Comelles, responsable del projecte junt amb la periodista radiofònica Amàlia Garrigós.