Cultura

El CCCC celebra la gran setmana del disseny valencià amb una intensa programació liderada per Jaime Hayon

Del 19 al 25 de setembre, el CCCC s’uneix a World Design Capital València 2022 en la celebració del World Design Street Festival de València

1 minut

Exposició ‘Jaime Hayon. InfinitaMente’ 

Del 19 al 25 de setembre, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) viurà amb intensitat la celebració del World Design Festival, creat per l’organització World Design Capital València 2022, amb motiu de la capitalitat valenciana del disseny. Amb el disseny com a fil conductor, el Consorci de Museus comptarà amb una programació especial d’activitats, obertura d’exposicions, instal·lacions, esdeveniments i trobades en el CCCC. 

“El disseny és una de les disciplines més tangibles de l’art, perquè en gaudim cada dia, a vegades sense adonar-nos-en. Des del Consorci de Museus i en col·laboració amb València Capital Mundial del Disseny 2022 volem transmetre a la ciutadania la importància del disseny en la nostra vida, posar en valor les persones i els processos creatius que hi ha darrere de cada peça i projecte, i oferir una perspectiva didàctica per a totes les edats, que permeta comprendre el disseny com un art intrínsecament lligat a la nostra quotidianitat. Per això celebrem la setmana gran del disseny a València, per a la qual hem preparat en el Centre del Carme una intensa programació especial”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont. 

Exposició ‘Jaime Hayon. InfinitaMente’ 

‘Jaime Hayon: InfinitaMente’ és la primera exposició retrospectiva de gran format sobre l’obra de Jaime Hayon que se celebra a Espanya. Una mostra organitzada i produïda pel Consorci de Museus, que forma part del calendari oficial de World Design Capital València 2022 i que es podrà visitar en les sales Ferreres i Goerlich del CCCC des del 22 de setembre fins al 16 d’abril de 2023. 

L’exposició aborda la trajectòria artística del dissenyador i creador resident a València, Premi Nacional de Disseny 2021, i tot un referent a escala internacional, a través d’una selecció dels seus treballs més emblemàtics tant en l’esfera d’instal·lacions i peces artístiques com en la de productes per a empreses. La mostra inclou també treballs que mai s’han presentat a Espanya com ‘Masquemask’, ‘Mesamachine’ o ‘Mediterranean Digital Baroque’, així com obra pictòrica de gran format i escultures. 

Presentació catàleg ‘Nude’ 

El dimarts 20 de setembre a les 20.00 hores es presentarà el catàleg de l’exposició ‘Nude. 20 anys. 20 dissenyadors’, amb una taula redona —d’accés lliure fins a completar l’aforament—,  en la Sala 1 del Centre del Carme. Moderarà la trobada la periodista i experta en tendències Pepa Casado i comptarà amb la presència de l’empresa Expormim, representada per Javier Pastor;  l’empresa LZF amb Sandro Tothill, i els dos estudis de disseny de la dissenyadora Eli Gutiérrez i els dissenyadors de Stone Designs.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 16 d’octubre en la Sala 1 del CCCC, destaca el rol del Saló Nude com el planter més important del talent emergent al nostre país i pont cap a les empreses productores de disseny i els mitjans de comunicació. Al mateix temps, celebra el vinté aniversari del certamen per mitjà d’una selecció de peces que són només una xicoteta mostra dels milers de projectes que han passat pel saló des de l’any 2002, en un espai expositiu dissenyat per Odosdesign. L’exposició està coorganitzada i coproduïda per Fira València i el Consorci de Museus, i forma part del calendari oficial de World Design Capital València 2022. 

Trobada Flos

El dilluns 19 de setembre a les 18.30, Flos —prestigiosa empresa italiana d’il·luminació—  portarà el seu llegat històric fins al Centre del Carme amb ‘Jo soc Arco’. Una herència de bon disseny del passat al futur, una trobada amb Giovanna Castiglioni, filla del gran mestre Achille Castiglioni, i un homenatge al seu llum per excel·lència, Arco, d’Achille i Pier Giacomo Castiglioni. 

Es tracta d’una de les peces de disseny industrial més replicada i imitada, la primera a obtindre la protecció dels drets d’autor i el primer producte a guanyar el Compasso d’Oro ADI a la Carrera en 2020. Al llarg dels anys, Arco s’ha convertit en un autèntic manifest de ‘good design’: un objecte símbol de llibertat d’expressió en els interiors domèstics, en línia amb la revolució social i cultural que s’estava produint en aquells anys. La trobada és gratuïta fins a completar l’aforament, mitjançant inscripció prèvia, i comptarà amb la participació del director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, i amb el director de la revista DXI, Alejandro Benavent. 

Actiu

El mateix dimarts 20 de setembre a les 20.00, l’empresa fabricant de mobles Actiu tindrà presència en el Centre del Carme mitjançant un acte que inclourà una composició audiovisual, amenització musical i un vi d’honor en el claustre gòtic del Centre del Carme. 

Dissenyadors i fabricants s’estan adaptant a nous reptes, innovant per a satisfer les necessitats industrials actuals sense comprometre el futur, en pro de l’eficiència i la sostenibilitat. Archirivolto i Actiu presentaran Fluit, la cadira mediterrània 100 % sostenible, posant en valor aquesta peça com a exemple d’aquests nous processos. Fluit està elaborada amb fibra de vidre i plàstic polipropilé 100 % reciclatge, certificat per GreenWorld Compounding, i prové de les caixes de fruites i verdures. La trobada és gratuïta fins a completar l’aforament. 

Art, disseny i sostenibilitat amb ‘Botanical RE-Form’

Del 16 al 25 de setembre en la sala Zero del Centre del Carme es presenta ‘Botanical RE-Form’, una instal·lació que qüestiona els límits de la nostra memòria i subverteix l’espai per a convertir-lo en un ecosistema vegetal de Formica®. En aproximar-nos a ella recordem el caràcter mutable dels espais naturals i aconsegueix canviar la nostra percepció de l’entorn natural en el dia a dia.

Un viatge semàntic i reflexiu que proposa redescobrir de la mà dels artistes Inma Carpena i Alex Hug, la dissenyadora interdisciplinària Emma Fifield i l’estudi d’arquitectura i disseny Mecanismo, quatre conceptes que fan viure millor: re-naturalitzar, re-utilitzar, re-ciclar i re-formular.

La col·lecció Formentor de Blasco & Vila en el Centre del Carme

Com a part d’aquesta celebració del disseny valencià, la col·lecció Formentor de Blasco & Vila estarà present en el Centre del Carme del 20 de setembre al 17 d’octubre. Les butaques i banquetes de rotang d’aquesta col·lecció constituiran seients ideals per a gaudir del claustre del que va ser un convent en el segle XIII i hui és l’espai que centra a València el batec de la cultura contemporània i el disseny.

Formentor és fruit de la reedició de dues peces d’H Muebles, l’empresa del moble modern nascuda en 1958 a Pamplona de la mà de la família Huarte. Coincidint en 2022 amb la celebració del seu 30é aniversari, Blasco & Vila evoca amb aquests seients un lloc icònic de l’illa de Mallorca lligat a la història d’aquesta família. Elaborades amb la tècnica artesanal de medul·la de rotang trenada, estan inspirades en les dissenyades originàriament en 1961 per Gregorio Vicente Cortés, director tècnic d’H Muebles i creador del corpus principal del catàleg d’aquesta companyia que va posar tècnics i artistes al servei de l’art del moble modern en l’Espanya de mitjan segle XX. Un retorn a l’origen per mitjà de la fidel reedició de peces originals que ha comptat amb la col·laboració del reconegut dissenyador i arquitecte Pedro Feduchi.

Guiats per la seua filosofia de crear un producte honest, des de la seua fundació, en 1992, totes les peces de Blasco & Vila ixen del seu taller de tapisseria de Moixent (València), on es confeccionen amb la mirada posada a assegurar-ne la perdurabilitat en el temps.

Taller de ‘lettering’: ‘L’art de dissenyar lletres’

El 24 de setembre el Centre del Carme, World Design Capital València 2022 i RUBIO tornen a acostar el disseny als més menuts amb ‘L’art de dissenyar lletres’, una sèrie de tallers infantils de ‘lettering’ (cal·ligrafia artística) impartits per una col·laboradora de RUBIO. 

Els tallers, dissenyats per a xiquets i xiquetes de 8 a 13 anys, compten amb una part teòrica en què s’expliquen conceptes com les parts de les lletres o els diferents tipus de lletres i què ens transmeten, i una segona part que permet posar en pràctica allò que s’ha aprés, amb la supervisió i guia de l’experta de RUBIO. L’accés als tallers és gratuït amb inscripció prèvia. L’activitat se celebrarà novament els dies 15 i 22 d’octubre. 

Exposició ‘Botanical RE-Form’ - Del 16 al 25 de setembre
Trobada Flos - Dilluns 19 de setembre a les 18.30 h
Acte Actiu - Dilluns 19 de setembre a les 20.00 h
Col·lecció Formenter de Blasco & Vila - Del 20 de setembre al 17 d’octubre
Presentació catàleg ‘Nude’ - Dimarts 20 de setembre a les 20.00 h 
Inauguració exposició ‘Jaime Hayon. InfinitaMente’ - Dijous 22 de setembre a les 19.00 h
Taller ‘lettering’ - Dissabte 24 de setembre d’11.30-12.30 h