Sala Russafa portarà al públic, este Nadal, fins a San Judas de Vallemuerto, un poble que podria ser de qualsevol país de Centreeuropa, per a divertir-li i fer-li reflexionar sobre la misogínia, el classisme o com els poderosos tracten d'enganyar-li. Són les principals claus d'‘El día de San Judas’, la nova producció de Sala Russafa i Arden Producciones amb influències de Poncela, Valle-Inclán o Tarantino “que no deixaran indiferent ningú”.
Així ho assenyala el seu autor i director, Chema Cardeña, amb el qual desgranem els detalls d'esta obra sobre el supremacisme de “la gent de bé” protagonitzada per Marisa Lahoz, Rosa López, Manu Valls, Juan Carlos Garés i Saoro Ferre. Després de la seua estrena el dissabte 14 de desembre, tindrà passes fins al 12 de gener en el teatre valencià.
Què es trobarà el públic amb ‘El día de San Judas'?
Ens trobarem amb una comèdia ensutjada de negre, amb tints de farsa, paròdia… en la qual el més important és que, a part de riure, podran reflexionar sobre el que passa a Espanya i en el món. Sobre coses que hem de replantejarnos seriosament.
En l'obra es diu, de fet, que “qualsevol semblança amb la realitat, decidisca-la vosté”. Va totalment lligada a tot el que passa al nostre voltant, sense intentar adoctrinar. Parlem del classisme, el racisme, la misogínia, l'homofòbia, la manipulació, les faules i sobretot l'engany del poder cap al poble, temes que desgraciadament estan més al dia que mai. És un toc d'atenció al govern, on veiem una ultradreta a Europa que s'ha colat en els parlaments com si no passara res. És una crida perquè ens adonem de què suposa això.
Com has aconseguit abordar la gravetat d'estos casos a través de la paròdia?
Portem anys fent obres per Nadal que sempre han sigut més amables encara que parlen de política, però amb una altra aparença diguem. En este cas tornem a contar una història però amb més ironia, que funciona molt bé amb el públic. Amb l'humor i el sarcasme, si jugues al fet que seguixen ells els qui completen l'equació, jo crec que el públic ho agraïx més. La meua base no és la d'enlairar-se de la realitat, sinó de portar-la a un altre punt.
El teatre ha d'avançar més cap a un públic actiu?
Tant jo com a creador com la meua companyia ho hem intentat des del primer moment. La cultura no ha d'estar despolititzada, és un instrument més, té ideologia, és una part més de la societat i té una cara més curativa i provocadora. Jo crec que qualsevol obra de teatre ha d'oferir esta possibilitat i que el públic trobe puntals en les obres que li facen ser una part activa.
Anar al teatre ha de ser alguna cosa més enllà d'una trobada social. Cal no confondre l'oci amb la cultura. Si continua viu, és perquè una dels seues grandeses és que és una de les poques arts que només pot fer-se en directe, només passa en eixe moment. I al públic li impacta molt més que veure una pel·lícula al cinema. Veure a un actor en directe és una experiència impagable.
Què pots explicar-nos sobre l'estètica de l'obra?
Ens trobarem amb una estètica peculiar que recorda al món de l'expressionisme alemany. S'ha anat emmarcant en el vestuari, il·luminació -que és un element narratiu més-, on els personatges no són personatges a l'ús. Treballen amb la seua pròpia indumentària per a crear un personatge. Els actors lluiten constantment entre la veritat de l'actor i la manera de transmetre eixa veritat. Això ha sigut el més complicat de fer.
Per a mi l'equip artístic és un 10. Ténia al cap esta obra dones de fa un any i encara que ho tenia tot molt meditat, després cal traslladar-la a ells i elles. Tenen un llarguíssim recorregut i quan els proposes determinades coses, han de digerir-les i mostrar-les. Intentes ajudar-los i dirigir-los. Però tot el treball és d'ells, que és el que realment li interessa al públic. Hi ha un equipàs fantàstic que ho mostrarà al públic, amb una molt bona il·luminació que ajuda a contar eixa història, un disseny de vestuari molt bo i una gran producció d'Arden, que sempre abrigalla i dona suport al treball que fem.
Per què no ens hem de perdre ‘El día de San Judas’?
Perquè no és una obra més. Sempre dic que és l'obra que alguns no volen veges. A molta gent no li agradaria que és fera ni que el públic la veiera, i això ja és suficient motiu per a veure-la. Però sobretot, perquè ho passaran molt bé, podran riure i pensar, i poden fer-ho també amb una funció benèfica per la DANA i una altra en Nit de Cap d'Any. Que vinguen, perquè no els deixarà indiferents.
Funcions
‘El día de San Judas' ja ha començat la venda d'entrades per a gaudir de les seues funcions a través del seu web. Amb estrena oficial el dia 19 d'este mes i estada en cartell fins al 12 de gener, les passes són de dilluns a dissabte a les 20.00 hores i diumenges a les 19.00 hores, a excepció dels dies 20, 23, 24 i 25 de desembre i 1, 7 i 8 de gener.
A més, hi haurà funció benèfica amb donació íntegra per a municipis afectats per la DANA el 21 de desembre a les 20.00 hores; i l'especial de Nit de Cap d'Any a partir de les 23.00 hores del 31 de desembre, amb una aturada per a rebre el 2025 amb cava, cotilló i raïm de la sort.