Els valencians i valencianes podran gaudir de primera mà de l'exposició "Caps tallats. Símbols de poder", un espai on reflexionar sobre l'exercici de la violència des de l'antiguitat fins a l'actualitat. Així ha presentat Xavier Rius, diputat de Cultura, aquesta mostra creada i produïda pel Museu Arqueològic de Catalunya, que romandrà al Museu de Prehistòria de València des de hui a les 20 hores fins al mes de març.
D'aquesta manera, el museu valencià dóna la benvinguda a tot un conjunt d'objectes arqueològics i etnogràfics, iconografia, material audiovisual i recursos interactius que representaran la violència gradual des de la coerció fins a la brutalitat extrema, "un element recurrent al llarg de la història", indica l'organització.
En aquest sentit, el protagonisme serà dels caps enclavats del poblat del Puig Castellar, que podrien haver estat clavats en muralles. Trobats en una excavació en 1904, els investigadors es plantegen que els caps tallats travessats per claus són un fenomen de l'Edat de Ferro i, en concret, de la cultura ibèrica, especialment en els segles III i II aC. A més, s'han trobat restes de mínim una trentena d'ibers decapitats als jaciments d'Ullastret, que també serveixen d'exemple sobre rituals i identitats ibers en l'exposició.
"L'escenificació d'aquesta violència a través de, per exemple, caps tallats, desprén una forta càrrega simbòlica que està present en el nostre imaginari col·lectiu i traspassa fronteres entre el passat i el present", explica l'organització. En aquest cas, destaca la primera reconstrucció científica del rostre d'un guerrer iber de finals del s.III o principis del s. II aC gràcies a un minuciós ús de tècniques de laboratori de darrera generació.
La inauguració serà hui a les 20 hores i, fins al proper mes de març, el Museu de Prehistòria de València oferirà aquesta exposició temporal amb peces del Museu d'Arqueologia de Catalunya, del Museo de América de Madrid, del Museo Nacional de Antropología, del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona i del Museu de Prehistòria de València, entre altres.