La Fundació ”la Caixa” presenta per segon any consecutiu el festival En altres paraules, una atractiva iniciativa cultural i inclusiva que tindrà lloc a CaixaForum València amb la paraula com a columna vertebral d’una àmplia programació de propostes en què es combinen diferents disciplines artístiques.
Del 13 al 25 de maig, el centre cultural acollirà veus de referència en el panorama literari nacional i internacional, i en la cultura en general, en una sèrie d’activitats al voltant de la literatura. En aquest festival multiformat i transgeneracional hi haurà espai per a conferències, diàlegs, concerts i espectacles, tardeos poètics i tallers familiars. Així, el mes de maig el festival es converteix en una cita imprescindible per als amants de la literatura en totes les seves formes, que hi descobriran el paper que exerceix la paraula en les diverses creacions artístiques. Es tracta d’un festival únic i inclusiu a la ciutat, organitzat un any més per la Fundació ”la Caixa” juntament amb la productora cultural La Sullivan.
Experiències per pensar la literatura
El festival En altres paraules neix per donar veu als grans artistes de la paraula. I els primers que vetllen per la paraula són els mestres de la literatura contemporània. Perquè puguem conèixer millor els escriptors d’ahir i d’avui, el centre cultural oferirà diferents trobades amb grans artistes que analitzaran el poder de les paraules a partir de textos inèdits creats específicament per al festival.
Els diàlegs literaris del festival enguany començaran el 15 de maig amb la conversa entre Leila Guerriero i Pol Guasch. Guerriero és periodista especialitzada en perfils i una de les autores de no-ficció més reconegudes de l’actualitat, aclamada per obres com La llamada, Opus Gebler: Retrato de un pianista i Zona de obras (un recull de les seves millors columnes, conferències i assaigs). Guasch és poeta i autor de les novel·les Napalm al cor i Ofert a les mans, el paradís crema. Tots dos autors faran una dissecció de la seva escriptura —la d’ella, de no-ficció; la d’ell, de ficció— a la recerca de rastres d’altres escriptures, però també de cançons, pel·lícules i mirades.
El segon i últim diàleg amb la literatura serà el 22 de maig amb els escriptors Enrique Vila-Matas i Marta Carnicero. Vila-Matas és autor d’una àmplia obra narrativa traduïda a 38 idiomes, de la qual destaquen Historia abreviada de la literatura portátil, Bartleby y compañía, El mal de Montano, Kassel no invita a la lógica i el seu darrer llibre, Montevideo. Ha estat guardonat amb diversos premis nacionals i internacionals i el 2008 va rebre la distinció de la Legió d’Honor del Govern francès, en grau de Cavaller. D’altra banda, Marta Carnicero és enginyera industrial i professora de tecnologia, i en la seva curta trajectòria com a escriptora ha publicat El cel segons Google (2018), Coníferes (2020) i Matrioixques (2023). En els seus llibres, que són una demostració d’agudesa psicològica i sentit de l’empatia, hi apareixen reflectides les seves obsessions, com ara la memòria individual i col·lectiva, la identitat, la lleialtat, la dignitat humana, el maltractament, l’abús i les relacions materno- i paternofilials, més enllà de la sang.
Experiències més enllà de les paraules
Si hi ha res que diferenciï aquest festival d’altres activitats és el seu perfil mutiformat. Les paraules es poden abraçar des de diferents prismes i, en aquest certamen, una de les vessants és l’espectacle. El maig és també el mes en què les arts escèniques s’alien genuïnament amb la literatura i la paraula per esdevenir peces teatrals úniques. Des de lectures dramatitzades fins a un espectacle inèdit que posa en diàleg autors clàssics i contemporanis.
En aquesta línia, i coincidint amb el tret de sortida del festival En altres paraules, el 13 de maig se estrenarà l’espectacle Una conversa impossible amb Mercè Rodoreda, Blai Bonet, Jaume Fuster, Teresa Pascual, Carles Rebassa i Martí Sales. Es tracta d’una producció pròpia, dirigida per La Sullivan, amb audiovisuals de Núria G. Lorang i escenografia i llums a càrrec d’Oscila, en què tres autors clàssics dialoguen amb tres autors vius contemporanis, en una conversa epistolar impossible entre els que van obrir un camí i els que el transiten actualment i, per tant, també el modifiquen. Un plat fort d’aquest festival.
Encara en l’àmbit de les arts escèniques, el 20 de maig arribarà a CaixaForum la proposta Thoreau: la vida als boscos, en què Joan Amargós farà una lectura dramatitzada dels textos Walden, o la vida al bosc i Caminar per endinsar els espectadors en l’experiència i les reflexions del filòsof estatunidenc H. D. Thoreau (1817-1862), que va passar dos anys en una cabana que ell mateix va construir a la vora d’un llac de Massachusetts. Es tracta d’una dramatúrgia dirigida per Marina Espasa. Amb la veu d’Amargós com a guia, els visitants faran una reflexió sobre la natura i l’estat salvatge, sobre la llibertat que comporta la vida autosuficient i sobre la influència tant del transcendentalisme com de certes filosofies orientals que s’incardinen en uns textos que han fet de far a generacions tan allunyades del segle XIX com la generació beat. Segur que Thoreau també va influir amb els seus textos en la composició musical del cantant de folk nord-americà Bon Iver.
Experiències musicals a través de la paraula
Com a continuació dels espectacles que parteixen de la paraula, trobem actuacions en què s’entrellacen la música i les paraules. Així doncs, sota el paraigua del cicle DNIT —que des de fa anys presenta propostes electròniques dirigides a un públic inquiet i avantguardista—, CaixaForum València presenta el 16 de maig l’actuació d’Astrid Sonne. La compositora i violista danesa crea paisatges sonors en els quals l’electrònic i l’acústic conviuen en un equilibri hipnòtic. Al seu univers musical, sempre en evolució, s’hi suma la seva pròpia veu com un instrument més amb el seu darrer àlbum, Great Doubt (2024), en què es desdibuixen els límits entre el so i l’emoció.
I per tancar les propostes musicals, el diumenge 18 de maig, el quartet de Dani Nel·lo combinarà el llenguatge del seu saxo amb textos propis i d’escriptors com Max Aub o Carlos Zanón, i també tocarà temes dels seus àlbums Noir, Tesoro Recordings i del seu darrer disc, Bric-à-Brac.
Experiències poètiques amb sabor de tardeo
La programació del festival En altres paraules s’estendrà també els dissabtes amb una trobada entre la literatura i la música que ens descobrirà els ritmes dels textos i explorarà com ressonen les lectures.
En aquest sentit, els Tardeos poètics constitueixen un dels plats forts d’aquest festival. Aquesta proposta original de la Fundació ”la Caixa” en col·laboració amb La Sullivan uneix personalitats de l’escriptura i de la composició musical per evidenciar les interseccions entre ambdues disciplines i analitzar com les paraules, les lectures i els imaginaris literaris apareixen en les seves obres.
L’Àgora del centre cultural serà l’escenari el 17 de maig del Tardeo poètic: La primera persona, amb el compositor rei de l’indie-pop espanyol per excel·lència, Nacho Vegas, i el músic i escriptor de moda Hans Laguna conversaran en clau musical sobre l’ús de la primera persona com a norma en la música popular contemporània. No és casual que les estrelles del pop recorrin cada cop més a les lletres de caràcter autobiogràfic i confessional per construir una imatge d’autenticitat; una màxima indiscutible en la carrera musical de l’asturià Nacho Vegas.
Les protagonistes del Tardeo poètic següent, que tindrà lloc el 24 de maig, seran la cantant i compositora Ede i l’escriptora Berta García Faet. Totes dues exploraran les potencialitats de la tendresa a través de la música i la literatura. La jove artista Ede acaba de presentar el disc Lucero, amb el qual ha transcendit el format més acústic, íntim i senzill del seu primer treball, Tranquila. Berta García Faet és autora de l’assaig El arte de encender las palabras (Barlin, 2023) i de diversos llibres de poesia, com Corazonada (2023), entre d’altres.
Experiències familiars amb autores i autors de literatura infantil i juvenil
La literatura infantil i juvenil també té cabuda en aquest certamen. Els dissabtes 17 i 24, i els diumenges 18 i 25 de maig, el centre cultural habilitarà un espai familiar d’accés lliure amb llibres de consulta, jocs i materials perquè els participants experimentin, explorin i s’inspirin en les lletres i les paraules com a recurs per a la creació. A més, els diumenges de maig la Il·lustradora Marta Comín i l’escriptor Andreu Galan passaran per aquest espai per dinamitzar les sessions.
Experiències amb la paraula en família
Per als més petits i les seves famílies, el festival En altres paraules inclourà el taller obert Poques paraules boges, creat per Baychimo Teatro per experimentar en família amb l’ordre de les paraules i generar significats infinits. Es tracta d’una proposta de literatura expandida que convida les famílies a relacionar-se amb aquesta disciplina des d’una vessant performativa i escènica. Aquesta activitat també estarà adaptada al sistema de lectura Braille.
En aquesta mateixa línia, torna un clàssic, el Xiuxiueig literari, una iniciativa de narració itinerant en què un intèrpret es desplaça pel centre cultural explicant històries a l’orella del públic visitant. És una aposta d’oralitat literària propera i acollidora, perquè hi ha paraules que arriben més lluny quan es diuen a sota veu. Aquest taller ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació ”la Caixa” amb el festival de literatura FLIC.
I per tancar les experiències familiars, el festival inclourà el taller espectacle escènic Definicions ambulants, en què els participants esdevenen «diccionaristes»: amb el poder de l’observació, del cos, de les paraules i d’un micròfon, improvisaran definicions en directe de les coses que hi ha i que passen a CaixaForum vistes des d’una perspectiva creativa i juganera.