CaixaForum València serà una realitat el 22 de juny. L'edifici Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències obrirà les seues portes al públic després de dos anys d'obres -ara pràcticament executades- en eixa data amb una programació inicial que pretén ser la llavor per a consolidar a un públic estable valencià. La col·laboració amb el British Museum, l'experiència interactiva sobre intel·ligència artificial en #LaNube{IA} i la Col·lecció d'Art Contemporani Fundació 'la Caixa' protagonitzen la primera temporada expositiva del centre.
Així ho han presentat aquest matí la directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", Elisa Durán; el director corporatiu de Cultura i Ciència, Ignasi Miró; el director corporatiu d'Educació i Màrqueting, Xavier Bertolín; i el director de CaixaForum València, Álvaro Borrás, que han posat en valor la suma d'aquest espai a la xarxa de CaixaForums que, més enllà de perseguir el turisme, pretén ser un motor de cultura de qualitat per als valencians i les valencianes "a través d'un model únic en el món".
Durán ha explicat que "després de quatre anys en marxa amb el projecte i a punt de finalitzar les obres, que han durat dos anys i s'han vist interrompudes per la pandèmia del coronavirus, ha arribat el moment de parlar de la programació, dels continguts que tindrà aquest espai tan singular. València se suma així a la xarxa de CaixaForums amb un públic diferent del de qualsevol altre lloc, la qual cosa fa que aquest siga un repte per la seua singularitat, com vam mostrar amb la mateixa programació inicial".
La directora, en aquest sentit, ha destacat els punts clau d'aquesta posada en marxa: l'Àgora integrarà tres exposicions inicials que s'inauguren al mateix temps, una d'elles 'Faraó. Rei d'Egipte', amb peces del British Museum, que s'estendrà més enllà dels tres mesos habituals fins a gener de 2023; ja s'està treballant en les exposicions de 2026; i buscarà crear aliances amb altres espais culturals valencians, nacionals i internacionals, però també amb el públic escolar a través de centres educatius, principalment.
"Volem ser un motor de la cultura a València, un espai que sume i que traccione, perquè la pandèmia ha demostrat més que mai que la cultura és una forma de progrés i de benestar per a les persones. Tindrem propostes interessants per al públic més especialitzat, però també buscarem que el menys habituat vinga, isca amb preguntes i repetisca", ha subratllat Durán.
Tres propostes inicials
El centre cultural obrirà les seues portes el 22 de juny amb tres propostes: les exposicions 'Faraó. Rei d'Egipte' i 'Horitzó i límit. Visions del paisatge', i l'experiència immersiva #LaNube(IA). Així mateix, l'entitat ja ha programat nombroses activitats per a les primeres setmanes i per a tots els públics, des de la conferència inaugural de l'arquitecte Enric Ruiz-Geli, fins a la primera edició de les Nits d'Estiu, una cita amb música, poesia, cinema i arts escèniques.
La sala gran d'exposicions estarà consagrada a l'antic Egipte, un imperi que ha fascinat a la humanitat al llarg de la història. Aquest projecte excepcional arribarà a València gràcies a l'aliança estratègica que la Fundació "la Caixa" manté des de 2016 amb el British Museum. 'Faraó. Rei d'Egipte' explorarà el simbolisme i l'ideari de la monarquia egípcia revelant les històries que tanquen les seues 137 peces com a representació d'aquesta antiga civilització. Destaquen els treballs d'orfebreria, així com busts imponents i preciosos relleus de temples, que acosten als visitants a la vida real i a l'exercici de poder de l'antic Egipte.
Ignasi Miró, director corporatiu de Cultura i Ciència, ha explicat que "no sols s'exposaran obres d'art, sinó que les posarem en context perquè el públic conega com es van produir". A més, ha ressaltat que les exposicions compten amb un espai educatiu per a acostar a la cultura a centres educatius, famílies i públic infantil des de la participació.
D'altra banda, La Fundació "la Caixa" estrenarà a la Sala 2 de Caixaforum València el seu més recent projecte. L'exposició 'Horitzó i límit. Visions del paisatge' té com a punt de partida la Col·lecció d'Art Contemporani Fundació "la Caixa", que va acompanyada de nombrosos préstecs d'institucions com el Museo Nacional del Prado, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía o el Musée d'Art et d'Histoire de Ginebra, així com de col·leccions corporatives i privades, per a aprofundir en la manera en què la creació del paisatge ha determinat la nostra percepció de la naturalesa al llarg dels últims segles.
Es podran veure obres de Gustave Courbet, Joan Miró, Ramón Casas, Tacita Dean, Sophie Ristelhueber, Bleda & Rosa, Cristina Lucas, Victoria Civera, Perejaume i Hermen Anglada Camarasa, entre molts altres artistes.
Una de les propostes més atractives, sens dubte, serà el projecte creat expressament per al Núvol, l'espai familiar i educatiu de CaixaForum València. A través d'una experiència interactiva, '#LaNube(IA) Educant en l'era de la intel·ligència artificial' convidarà a conéixer el potencial educatiu d'aquesta tecnologia i a identificar els punts clau per a la seua implementació entre estudiants, docents, famílies, institucions, investigadors i empreses.
Sobre aquest espai, Xavier Bertolín, director corporatiu d'Educació i Màrqueting, ha assenyalat que un dels principals propòsits de la fundació és avançar cap a un nou model educatiu "que busque potenciar a l'alumnat formant-los sense buscar la competència, però de la mà de docents que siguen la palanca de canvi". Així, ha explicat que una gran aliada és la intel·ligència artificial, que aporta grans beneficis en el camp de l'educació, com mostrarà aquesta proposta.
Aquesta activitat, organitzada per EduCaixa, proposa un recorregut per a experimentar i debatre sobre l'aplicació de la intel·ligència artificial en els processos d'aprenentatge. Els visitants interactuaran amb sis projectes d'investigació capdavanters sobre aplicacions d'educació basades en intel·ligència artificial liderats per les universitats de Memphis, Camegie Mellon, Melbourne, l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA) del CSIC, la Universitat Pompeu Fabra i Starlab-Neuroelectrics.
Música, poesia, cinema i arts escèniques en Nits d'Estiu
La primera temporada de CaixaForum València no sols estarà formada per les tres propostes expositives, sinó també per una programació d'activitats culturals per a tots els públics, tal com ha explicat el mateix director del centre, Álvaro Borrás, que ha anunciat que el centre tindrà una jornada inaugural per a autoritats el 21 de juny i del 22 al 30 de juny celebrarà una jornada de portes obertes. "Comptarem amb una programació molt eclèctica, amb la qual, cada tres mesos, tindrem un paisatge molt diferent", ha celebrat.
A partir del 30 de juny, arribaran les Nits d'Estiu, una de les programacions més consolidades en tots els centres culturals de la Fundació "la Caixa". Tots els dijous fins al 28 de juliol, el cicle oferirà arts escèniques, cinema, música i poesia en diferents ubicacions amb l'objectiu d'obrir CaixaForum València més enllà dels seus espais convencionals.
L'actriu Rossy de Palma i l'artista Pi Piquer seran les encarregades de donar el tret d'eixida a les Nits d'Estiu el dijous 30 de juny amb la performance 'Brossy'. Li seguiran les propostes d'Ajo+ Nacho Mastretta i d'Héctor Arnau i Manu Louis, que conjuminen poesia i música, així com els concerts de Dani Nel·lo Quartet i de Julie Fowlis.
També hi haurà sessions de cinema amb música en directe en col·laboració amb el Festival Retina, amb les projeccions d''Una historia verdadera' i 'Gravity', i el musical en directe de Joana Serrat i Carla, respectivament.