Cultura

CaixaForum València descobrix les curiositats dels espills en una nova exposició

Amb 'Miralls, dins i fora de la realitat', el públic pot conéixer els efectes i particularitats d'estos objectes de manera lúdica i interactiva

1 minut

Visitants en l'exposició 'Miralls. Dins i fora de la realitat' en CaixaForum València (Vicente A. Jiménez)

CaixaForum València estrena este dijous la seua nova temporada expositiva amb una de les seues mostres més interactives i curioses: 'Miralls, dins i fora de la realitat'. Amb ella, el públic travessarà literalment un espill, com Alícia al País de les Meravelles, per a conéixer tots els efectes i particularitats d'este objecte que, malgrat formar part del nostre dia a dia, continua sent desconegut en molts dels seus aspectes matemàtics o físics.

El director de CaixaForum València, Álvaro Borrás, i el coordinador de l'exposició de l'Àrea d'Exposicions, Col·lecció i CaixaForum+ de la Fundació "la Caixa", Josep Miquel del Campo, han presentat hui esta proposta, que podrà veure's en l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències fins al 25 de gener. Es tracta d'una producció pròpia de CaixaForum que compta amb l'assessorament del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) i de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

Una oportunitat per a experimentar amb els efectes i particularitats dels espills, des de la llei de la reflexió fins al seu paper en la nostra societat. "Amb esta mostra, fem honor al lema de CosmoCaixa, 'Prohibit no tocar', perquè és totalment immersiva, fins al punt que formarem part d'un calidoscopi gegant", ha assenyalat Borrás.

Per part seua, del Campo, ha explicat que "després de veure l'exposició, ens qüestionarem la realitat o quina és la relació entre nosaltres i la nostra imatge reflectida, perquè l'espill és un objecte cultural; però també l'analitzarem com a objecte científic que pot estar des d'una cosa quotidiana com un mòbil fins i tot en un telescopi espacial que estudia l'origen de l'univers".

Una experiència lúdica, educativa, diferent, que deixarà ganes d'aprendre al públic i que sorprendrà per espais tan especials com els seus calidoscopis gegants, han coincidit Borrás i del Campo.

Àmbits de l'exposició

Visitants en l'exposició 'Miralls. Dins i fora de la realitat' en CaixaForum València (Vicente A. Jiménez)

Com va fer l'Alícia de Lewis Carroll, el primer àmbit, 'Dins de l'espill', proposa que travessem un espill per a descobrir els secrets que hi ha a l'altre costat. El mòdul inicial que dona la benvinguda a l'exposició inclou una instal·lació d'espills deformants que ens convida a qüestionar-nos si el que veiem coincidix amb la realitat. S'il·lustra així la importància del dubte i la relativitat de la percepció i del punt de vista de l'observador com a motor del pensament científic.

A continuació, l'itinerari ens anima a explorar de manera interactiva les propietats de diferents tipus d'espills i els conceptes bàsics que caracteritzen el fenomen de la reflexió i la seua relació amb les matemàtiques.

A l'altre costat de l'espill trobem la llum, com aborda 'Els espills i la llum. Aplicacions científiques i tecnològiques'. Sense llum no podríem veure la realitat que ens envolta i els espills no tindrien sentit. La llum està formada per fotons, que es comporten alhora com a ones i com a partícules quan interactuen amb la matèria. La llum és, per tant, un objecte físic que es propaga en forma d'ona electromagnètica i que transporta energia i informació, com podrà descobrir el públic de la proposta expositiva.

En la mostra també hi ha un apartat destinat als telescopis, instruments ideats per a explorar l'espai i també el temps. La capacitat que tenen de captar la llum depén de la mesura de l'objectiu, que pot ser una lent o un espill. En l'actualitat, grans telescopis com el Hubble o el James Webb són capaços de captar emissions de llum molt febles, procedents d'astres.

'Miralls. Dins i fora de la realitat' mostra que no tota la llum és visible. Una part de l'espectre és la radiació infraroja, que transporta energia tèrmica i és invisible a l'ull humà. Un mòdul convida els visitants a fer un experiment per a detectar-la per mitjà d'una làmina transparent que deixa passar la radiació visible, però no la radiació infraroja, per a la qual la làmina es comporta com un espill.

Activitats paral·leles

Com sempre, la Fundació "la Caixa" proposa diverses activitats paral·leles durant els mesos en què l'exposició romandrà en CaixaForum València perquè tots els públics puguen adquirir un coneixement més transversal de la matèria tractada.

En concret, el públic general podrà gaudir al novembre del cicle de conferències 'El reflex de la ciència', en el qual els assistents podran descobrir com la ciència ha avançat gràcies a la gran precisió de les mesures que ens brinden els espills. Impartixen les xarrades persones expertes en astrofísica (Isabel Cordero i Álvaro Labiano) i ciències biològiques (Pilar S. Testillano), que parlaran sobre els observatoris d'ones gravitacionals, els telescopis més potents de la història i l'observació de les cèl·lules de les plantes, respectivament.

A més, per a públic familiar podrà gaudir del taller 'Què hi ha a l'altre costat de l'espill?', on es rellevaran les propietats d'estes superfícies polides en les quals la llum incidix i es reflectix d'acord amb les lleis de reflexió. Aprofundiran en això a través del joc i l'experimentació, fent també alguns trucs de màgia amb espills.