CaixaForum València ja és una realitat. El nou espai cultural de la capital del Túria obrirà les seues portes al públic aquest 22 de juny amb la vocació de ser un referent cultural i científic a la ciutat, així com un "espai viu al servei dels valencians, on la cultura es manifeste com una eina per a fomentar la cohesió i la integració social".
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; l'alcalde de València, Joan Ribó; i el president de la Fundació "la Caixa", Isidro Fainé, han sigut els encarregats d'inaugurar aquest matí aquest espai amb el qual l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències comença una nova etapa.
Es tracta de la novena ciutat espanyola que compta amb un CaixaForum, i tal com ha remarcat Fainé, serà l'edifici més singular de tota la xarxa a Espanya. Compta amb prop de 10.000 metres quadrats destinats a la difusió del coneixement, dues sales d'exposicions, un auditori, una llibreria, un restaurant i un espai familiar i educatiu.
L'obra de l'arquitecte Enric Ruiz-Geli, líder de l'estudi Cloud 9 a Barcelona i professor de la universitat Virginia Tech, podrà ser contemplada, per fi, a partir de demà. Es presenta com tota una creació artística, un paisatge conformat per càpsules amb la sostenibilitat com a protagonista en el qual es fusiona l'harmonia de l'arquitectura de l'edifici original i la intervenció arquitectònica de Ruiz-Geli per a impulsar el seu ús cultural.
El públic podrà gaudir de tota mena de llenguatges artístics i científics, com a exposicions d'art antic, modern i contemporani, així com de ciència i de temàtica social; concerts i recitals poètics; art multimèdia; debats sobre grans qüestions d'actualitat; jornades socials i de caràcter científic i mediambiental; tallers educatius i familiars, i activitats dirigides a grups de persones majors.
Tres grans propostes inaugurals
CaixaForum València celebrarà del 22 al 30 de juny unes jornades de portes obertes per a presentar-se al públic. Les persones que han aconseguit alguna de les entrades gratuïtes seran així les primeres a conéixer les tres grans propostes de la primera etapa de l'espai, apostant per la innovació, l'educació i amb una destacada col·laboració amb el British Museum.
L'exposició 'Faraó. Rei d'Egipte', en col·laboració amb el British Museum, acosta als visitants a una de les civilitzacions més fascinants de la història de la humanitat. A més, i a partir dels fons de la Col·lecció d'Art Contemporani Fundació "la Caixa", s'estrena una mostra especialment concebuda per a aquest centre sobre la idea del paisatge com a representació de la naturalesa: Horitzó i límit. Visions del paisatge.
A aquestes dues exposicions s'afig l'experiència interactiva #LaNUBE{IA} Educant en l'era de la intel·ligència artificial, que convida a conéixer el potencial educatiu d'aquesta tecnologia i a identificar els punts clau per a la seua implementació.
Així mateix, l'entitat ha programat nombroses activitats per a les primeres setmanes, entre les quals destaca la primera edició de les Nits d'estiu, una de les activitats més consolidades en tots els centres CaixaForum, on es donaran cita la música, la poesia, el cinema i les arts escèniques.
"Un paisatge de cèl·lules vives"
El projecte d'Enric Ruiz-Geli crea un món de cèl·lules vives a l'interior de l'edifici. L'arquitecte el descriu com un paisatge conformat per espais interconnectats en un ecosistema protector.
La NUBE, destinada a activitats familiars i educatives, és l'element més distintiu de CaixaForum València. Està construïda amb materials molt lleugers: el sòl és de fibra de vidre pura, amb un lleu moviment per a aconseguir una subtil sensació de flotació, de falta de gravetat. El revestiment està realitzat amb polímers molt lleugers i quasi transparents. L'interior és diàfan i
multifuncional.
La NUBE està connectat amb els cinc oceans a través de dades en temps real. Segons la temperatura d'aquests, la llum canvia de blava a violeta. Els blaus ens parlen de bona salut del planeta; els violetes, de canvi climàtic, de pujada de la temperatura de l'aigua, de desglaç.
Les dues sales d'exposicions són espais alts, diàfans, ben il·luminats i amb una climatització pionera. La il·luminació es realitza amb un sistema d'arc, de manera que s'aconsegueix una lleu penombra que cedeix tot el protagonisme a les obres d'art.
En un dels extrems de l'edifici se situa l'auditori, un equipament amb l'última tecnologia per a albergar tota classe d'espectacles. S'ha concebut com una caixa negra, amb un paisatge de cartó i una instal·lació de Frederic Amat en el sostre que reivindica la protecció dels boscos, titulada 'El bosque escrito'.
Per a empatitzar amb el públic i llevar-li solemnitat sense perjudici de l'estètica, les butaques estan entapissades amb tela de texans en colors marrons, grisos i blaus.
El restaurant ocupa un lloc privilegiat en un altre lateral de l'edifici i compta amb una coberta enjardinada. És una cova alta, enorme, de suro, confortable i sense ressonàncies, gràcies a l'absorció acústica d'aquest material. En aquest espai es genera un ambient lluminós gràcies a les grans claraboies orientades als quatre punts cardinals per a garantir la reducció del consum energètic.
Un altre dels elements característics d'aquest CaixaForum és l'espai que alberga l'administració i la llibreria, amb la coberta revestida pel ceramista Toni Cumella i sostinguda per una estructura de fusta que aprén de les palmeres d'Elx.